Китай заборонить VPN-сервіси з 1 лютого 2018 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай заборонить VPN-сервіси з 1 лютого 2018 року

Світ
1079
Влада Китаю віддала розпорядження найбільшим інтернет-провайдерам країни заблокувати всі VPN-канали зв’язку, що дозволяють обходити «великий китайський фаєрвол» – систему тотальної інтернет-цензури, стало відомо Bloomberg.
VPN – віртуальні приватні мережі, створюють «інтернет всередині інтернету», недоступну для стороннього втручання систему передачі даних. Завдяки використанню криптографії VPN-сервіси забезпечують доступ до інтернет-ресурсів, заблокованих владою. Це актуально для країн, де практикується інтернет-цензура. І Китай в цьому плані – абсолютний рекордсмен серед великих і відносно розвинених країн. У КНР заборонені Facebook, YouTube, Twitter, а також сайти провідних західних ЗМІ.
Проте, VPN-сервіси досі діють в країні на напівлегальних підставах. Передбачається, що ними користуються тільки в представництвах західних корпорацій або китайських компаніях, чий бізнес пов’язаний з необхідністю отримувати повну інформацію з мережевих джерел. Досі влада КНР обмежувалася вимогою реєструвати VPN-канали, з тим щоб спецслужби могли відслідковувати передану по них інформацію. Однак, тепер, за словами анонімних джерел Bloomberg, Пекін збирається повністю замурувати діри в тому, що прийнято називати Great Fierwall – системі китайської інтернет-цензури.
На думку політологів, це пов’язано із загальним курсом глави КНР Сі Цзіньпіна на посилення внутрішньої політики. Провідним китайським інтернет-провайдерам, таким як China Mobile, China Unicom і China Telecom, дано розпорядження забезпечити до 1 лютого наступного року заходи по блокуванню в країні всіх VPN-сервісів. Щонайменше один з них – GreenVPN – вже припинив обслуговування клієнтів з 1 липня.
Експерти прогнозують негативну реакцію бізнесу на такий крок китайської влади. «VPN-канали дуже важливі для китайських компаній, які намагаються отримати доступ до глобальних послуг за межами Китаю», – говорить Джейк Паркер, віце-президент Американо-китайської ділової ради, що базується в Пекіні. За його словами, «як показує досвід, будь-які кроки, спрямовані на обмеження роботи корпоративних VPN-каналів, призводять до того, що іноземні компанії замислюються про те, щоб згорнути свою діяльність у Китаї».
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас