Експерт розповів, які фактори впливатимуть на інфляцію 2017 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, які фактори впливатимуть на інфляцію 2017 року

Казна та Політика
322
Індекс споживчих цін в Україні у 2017 році може виявитися вищім за прогноз 8,1%, закладений в бюджет, і показник минулого року, вважає Андрій Шевчишин, старший аналітик ГК FOREX CLUB.
На думку експерта, основне зростання споживчих цін сформувалося в першій половині року, і в другій половині року очікується уповільнення, у тому числі за рахунок дефляції в липні і серпні. Однак якщо дефляції не станеться, це прискорить річні темпи інфляції. Ціновий тиск буде формуватися в осінній період. При активному експорті і низькому врожаї утворюється внутрішній дефіцит, який буде штовхати ціни вгору. При скороченні бюджетних надходжень через уповільнення економіки можливе підвищення акцизів на деякі підакцизні товари.
“Інфляція за підсумками року може перевищити бюджетний прогноз і досягти 11,5-14,5% на тлі зростання цін на продукти харчування і регульовані тарифи в першій половині року. Підсилять інфляцію коливання курсу гривні нижче ніж 28 грн за долар, що позначиться зростанням вартості енергоносіїв і палива”, – прогнозує експерт.
Зниження курсу гривні до 27,5-28 грн за долар і більше, на його думку, чинитиме тиск на ціни імпортних товарів, оскільки перегляд цін на енергоносії та паливо ляже на кінцевого споживача. Крім цього, глобальна цінова кон’юнктура на ринку нафти і газу може як послабити, так і посилити цей тренд.
“Підвищення пенсій і зарплат незначно вплине на інфляцію. Якщо ринок спробує спекулятивно розігріти ціни, але кінцевий попит буде низьким, спекулятивне зростання припиниться. Підвищені виплати тоді будуть спрямовані на оплату комунальних послуг при зниженні рівня субсидування”, – зазначає Шевчишин.
Варто сказати, що річне зростання споживчих цін в Україні у першій половині року досягло найвищого рівня серед країн Європи і СНД – 15,6%. Поточний показник вдвічі вищій за показник червня 2016 року, перевищує ставку рефінансування НБУ (12,5%) і бюджетний орієнтир на кінець року. Середній показник інфляції у більшості країн Європи становить 1,8%, в країнах СНД – 7,3%. Високі темпи зростання споживчих цін відзначено також в Азербайджані (13,8%), Туреччині (10,9%) і Таджикистані (8,7%).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас