Анастасія Сварич, Олег Дерлюк: як українцю відкрити рахунок у банку країни ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анастасія Сварич, Олег Дерлюк: як українцю відкрити рахунок у банку країни ЄС

Кредит&Депозит
3358
Бережи честь змолоду, а інше – в надійному банку
(з Довідника Рантьє)
Під надійністю банку розуміється його здатність чинити опір несприятливим факторам. У наших співвітчизників українські банки вже давно не асоціюються з надійністю.
В принципі, в світлі подій останніх років це цілком закономірно. Ще свіжі в пам’яті спогади українців про повальне скорочення кількості банків в 2016 році, коли тимчасове правління вводили в ще вчора, здавалося, надійні банки, які повинні були вистояти кризу.
Не дивує той факт, що за останні два роки в українців виник підвищений інтерес до можливості відкриття рахунку за кордоном.
Тим більше, що сам Національний Банк України пом’якшує свої вимоги, що існують з 1993 року.
Раніше без отримання індивідуальної ліцензії регулятор дозволяв розміщувати кошти на рахунках за кордоном громадянам України, які перебувають за кордоном, та виключно на час перебування там. Зараз без отримання індивідуальної ліцензії рахунок за кордоном може відкрити будь-який українець, без винятку.
Простіше кажучи, тепер українці зможуть розміщувати на зарубіжних рахунках кошти, отримані ними за межами України, чи то заробітна плата, стипендія, пенсія або аліменти.
Тепер буде простіше пересилати зароблені за кордоном кошти в Україну. Але, як завжди, є деякі підводні камені: для переказу коштів з України на закордонний рахунок як і раніше необхідна індивідуальна ліцензія.
На ринку існує купа пропозицій щодо відкриття рахунків у закордонних банках. Перелік юрисдикцій просто величезний, починаючи від Азії і закінчуючи Карибським регіоном.
Розглянемо найбільш популярні серед наших співвітчизників напрямки відкриття рахунків за кордоном.
Прибалтика
Прибалтика є одним з найбільш популярних варіантів. Тут, здавалося б, є все – і низькі тарифи, і російськомовний персонал, і можливість відкрити рахунок без виїзду в країну банку.
Список найбільш популярних банків Прибалтики залишається незмінним вже кілька років:
  • ABLV Bank (Латвія)
  • Rietumu Banka (Латвія)
  • Norvik Banka (Латвія)
  • Latvijas Pasta Banka (Латвія)
  • Siauliu Bankas – (Литва)
  • Versobank – ( Естонія)
Кіпр
Тут діє якась ланцюгова реакція: «У мого друга, бізнес-партнера, брата (потрібне підкреслити) є рахунок на Кіпрі, я теж хочу». Серед плюсів можна відзначити досить невисокі тарифи і можливість віддаленого відкриття.
Але на відміну від оперативних прибалтів, які з нами на одній хвилі, кіпріоти звикли працювати неспішно, що може створювати певні незручності. Серед найбільш популярних банків Кіпру слід відзначити наступні:
  • Bank of Cyprus
  • Hellenic bank
  • Piraeus Bank (Astro Bank)
  • Eurobank Cyprus
Європа
Європу варто поділити на: робочу і престижну. До «робочих» варіантів можна віднести Чехію, Словаччину, Польщу. Банківські тарифи даних юрисдикцій приємно здивують, так само, як і вибір самих банків:
  • CSOB Bank – Чехія
  • Сеѕка Sporitelna – Чехія
  • Fio Banka – Чехія
  • Tatra banka – Словаччина
  • Postova Banka – Словаччина
  • Bank Pekao – Польща
  • PKO Bank – Польща
В основному вищевказані банки практикують відкриття тільки при особистому візиті бенефіціара/розпорядника до банку.
До престижних юрисдикцій варто віднести Швейцарію, Австрію, Люксембург, Ліхтенштейн. З урахуванням того, що дані юрисдикції є найбільш престижним, то вони ж, відповідно, найбільш дорогі.
Варто пам’ятати, що якщо Кіпр, Прибалтика і бюджетна Європа готові приймати на обслуговування середніх клієнтів, то престижна Європа націлена тільки на великих.
Вибір банків з найпрестижніших європейських юрисдикцій також досить широкий:
  • LGT – Ліхтенштейн
  • Vontobel Bank – Швейцарія
  • Falcon Private Bank – Швейцарія
  • BSI AG – Швейцарія
  • Euram Bank – Австрія
Як правило, банки відкривають рахунок тільки при особистому візиті клієнта в банк. Часто банкір «набирає» кількох клієнтів і разово виїжджає для ідентифікації кількох клієнтів. Якщо ви відноситеся до категорії великих в розумінні банку клієнтів, то він може піти на деякі поступки:
- Рахунок може бути відкритий дистанційно, а первинна ідентифікація буде проходити в режимі skype-call. Всі необхідні документи підписуються віддалено і направляються службою доставки. Після відкриття клієнт повинен відвідати банк протягом певного періоду часу (місяць, квартал, півроку).
- Банкір прилітає в ваше місто спеціально для того, щоб ідентифікувати вас і підписати банківські форми.
Як ви вже зрозуміли, «вхідний квиток» відрізняється в залежності від юрисдикції банку.
Якщо в ціні є відмінності, то пакет документів стандартний практично для всіх банків: необхідні документи, що підтверджують вашу особу і благонадійність, те, що кошти отримані законно (мова перекладу і засвідчення документів залежить від вибору банку — авт.). Звертаємо вашу увагу, що банк може вимагати надати додаткові документи на свій розсуд.
Перед відкриттям рахунку слід чітко визначитися з метою (тобто для чого Вам, власне, потрібний рахунок за кордоном — авт.).
Охочих заробити на банківському вкладі чекає розчарування: відсотки за депозитами виглядають просто крихітними в порівнянні із звичними нам ставками.
Ставка може досягати 0,125% річних, а може і не нараховуватися зовсім, беручи до уваги вартість обслуговування рахунку за рік і розмір депозиту, виникає питання доцільності подібних вкладень.
Якщо ви зберігаєте гроші в банку “на чорний день”, то не забувайте, що “чорний день” буває не тільки у людей, але і у банків!
Анастасія Сварич, юрист Maxpay,
Олег Дерлюк, директор юридичного департаменту Maxpay.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас