7 великих стартапів, що припинили існування 2017 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

7 великих стартапів, що припинили існування 2017 року

Фондовий ринок
1577
В бізнесі одним проектам судилося стати успішними, інші ж чекає забуття. Не варто думати, що якщо стартап заснували в Кремнієвій долині, він обов’язково приречений на успіх.
Лише одиниці серед стартапів досягають вартості в 1 млрд доларів і більше. Тим часом незліченна кількість проектів закриваються. Вони звільняють своїх співробітників, відмовляються від виробництва фірмових футболок, закривають ігрові кімнати, заповнені столами для пінг-понгу, і залишають клієнтам жалісливі прощальні записки на своїх сайтах, які незабаром припинять працювати.
Пройшла половина 2017 року, і за цей час припинила існування ціла група стартапів загальною вартістю 1,48 млрд доларів.
Почалося все в лютому, коли закрився сервіс обміну старих автомобілів Beepi. Його свого часу оцінювали в 560 млн доларів. Буквально минулого тижня стало відомо про закриття виробника гаджетів Jawbone. Оцінка цієї компанії на піку досягала 3 млрд доларів.
Давайте ближче подивимося на 7 найбільших стартапів, які вже припинили існування в 2017 році.
  • Час існування: 2013 – лютий 2017 року;
  • Обсяг залучених інвестицій: 150 млн доларів;
  • Максимальна вартість: 560 млн доларів.
Beepi був сайтом, який об’єднує покупців і продавців старих автомобілів. Стартап припинив існування в лютому 2017 року.
Компанія Fair.com і дилер вживаних автомобілів DGDG розглядали можливість купівлі Beepi, але вирішили відмовитися від цієї ідеї. Зрештою, у Beepi закінчилися гроші.
  • Час існування: 2009 – лютий 2017 року;
  • Обсяг залучених інвестицій: 133 млн доларів;
  • Максимальна вартість: 600 млн доларів.
Quixey – мобільна система для пошуку додатків. У лютому компанія звільнила більшу частину співробітників. Здається, що стартап так і не зміг досягти стійкого положення і знайти стабільне джерело доходів. Не допомогла навіть заміна генерального директора компанії Томера Кагана, який залишив свою посаду в березні 2016 року.
  • Час існування: 2009 – квітень 2017 року;
  • Обсяг залучених інвестицій: 73 млн доларів;
  • Максимальна вартість: 400 млн доларів.
Yik Yak – анонімний додаток для спілкування, який запам’ятався тим, що кілька разів опинився в епіцентрі сексуальних скандалів в американських коледжах.
Компанія оголосила про своє закриття 28 квітня, після того як стало зрозуміло, що спроба заманити на свою платформу користувачів провалилася. Напередодні технологічна компанія Square переманила до себе команду інженерів Yik Yak, заплативши 3 млн доларів.
  • Час існування: 2014 – травень 2017 року;
  • Обсяг залучених інвестицій: 29 млн доларів;
  • Максимальна вартість: 115 млн доларів.
Maple – сервіс доставки їжі з Нью-Йорка. Компанія закрилася 8 травня. Завдяки тому, що в стартап інвестував відомий шеф-кухар і засновник мережі престижних ресторанів Momofuku Девід Чанг, Maple з повагою зустріли в гастрономічній індустрії. Унікальна модель компанії включала в ціну чайові та вартість доставки. Крім того, до кожного обіду клієнтам давали безкоштовне цукрове печиво.
Клієнти зрозуміли, що з компанією щось пішло не так, коли Maple замінила цукрове печиво на його фотографії в брошурі. Деяких співробітників стартапу переманила Deliveroo, найбільша платформа доставки їжі у Великобританії.
  • Час існування: 2013 – травень 2017 року;
  • Обсяг залучених інвестицій: 57 млн доларів;
  • Максимальна вартість: 110 млн доларів.
Sprig – служба доставки високоякісної їжі з Сан-Франциско. Останнє своє замовлення вона виконала 26 травня. Особливостями Sprig були доставка їжі протягом 15 хвилин і пропозиція продукції локального виробництва. Але бізнес-модель компанії виявилася нестійкою порівняно з конкурентами з меншими витратами на кшталт Seamless.
У повідомленні на веб-сайті Sprig засновник і CEO компанії Гаган Біяні написав, що «складність поєднання виробництва їжі і її доставки виявилася занадто серйозним викликом».
  • Час існування: 2012 – червень 2017 року;
  • Обсяг залучених інвестицій: 40 млн доларів;
  • Максимальна вартість: 300 млн доларів.
Hello – компанія, що стояла за виробництвом трекера для сну Sense. Його головною особливістю є те, що трекер не потрібно носити на зап’ясті. Достатньо, щоб він знаходився в кімнаті поруч з власником. У червні компанія закрилася після того, як не змогла знайти покупця.
Hello провела успішну краудфандингову кампанію на Kickstarter, а трекери Sense навіть закупили великі рітейлери Target і Best Buy. Але цього успіху було недостатньо, щоб утримати стартап на плаву.
  • Час існування: 1997 – липень 2017 року;
  • Обсяг залучених інвестицій: 1 млрд доларів;
  • Максимальна вартість: 3 млрд доларів.
Jawbone була піонером в індустрії натільних гаджетів. Компанія зосередилася на виробництві фітнес-трекерів і портативних динаміків. Однак Jawbone почала відчувати проблеми з виплатами вендорам.
6 липня стало відомо, що Jawbone ліквідує свої активи. Засновник і CEO компанії Хусейн Рахман створив новий стартап Jawbone Health Hub, який буде виробляти програмне забезпечення в галузі медицини і високих технологій.
Бонус: ще один претендент на закриття
Luxe
  • Час існування: 2013 – ?;
  • Обсяг залучених інвестицій: 75 млн доларів;
  • Максимальна вартість: 110 млн доларів.
Luxe – стартап, який допомагає припаркувати автомобіль, коли власник не може знайти місце. Компанія закрила свій додаток в квітні, але вважати її мертвою поки що зарано. Наприклад, зовсім недавно, в червні, Uber вступила в переговори про купівлю Luxe.
Але в компанії поки що розмірковують над цією пропозицією. Нещодавно Luxe придбала низку паркувальних місць, що зробило її більш схожою на традиційний паркувальний сервіс. Після закриття програми компанія оголосила, що влітку зробить перегрупування і випустить новий продукт.
Олексій Мельниченко
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас