"Татнєфть" намагається стягнути з України $144 млн на території США і Великої Британії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Татнєфть" намагається стягнути з України $144 млн на території США і Великої Британії

Фондовий ринок
488
Російська “Татнєфть” звернулася в суди США, Великої Британії і РФ із заявою про стягнення з України $144 млн у справі “Укртатнафти”, повідомила прес-служба Міністерства юстиції України.
“Незважаючи на те, що справа щодо оскарження рішення арбітражного трибуналу ad hoc зараз знаходиться у провадженні Касаційного суду Французької республіки, ВАТ “Татнєфть” звернулося з заявами про визнання та звернення до виконання арбітражного рішення в трьох іноземних юрисдикціях: РФ, США і Великій Британії”, – зазначено в повідомленні.
У Міністерстві підкреслили, що спроба стягнення в РФ провалилася – Арбітражний суд Москви відмовився прийняти заяву “Татнєфті”, визнавши, що він не має ефективної юрисдикції з цього провадження.
Раніше повідомлялося, що “Татнєфть” звернулася в Арбітражний суд міста Москви з наміром конфіскувати майно України. Це випливає з позовної вимоги до суду.
Україна програла суперечку з “Татнєфть” в Міжнародному комерційному арбітражі на $112 млн у справі “захоплення” акцій “Укртатнафти” (Кременчуцький НПЗ, Полтавська область) групою “Приват” у 2007 році.
Потім Україна подала апеляцію на рішення про виплату $ 112 млн російській “Татнєфті”.

Довідка Finance.UA:

  • “Укртатнафта” створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. “Укртатнафта” є спірним активом для України і Татарстану.
  • Раніше 18,296% акцій “Укртатнафти” належало структурам, близьким до “Татнєфті”, міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо “Татнєфті”. Однак у результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів в НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з’явилися нові акціонери, близькі до Ігоря Коломойського і Олександра Ярославського.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас