Олександр Іванишин: як не стати жертвою квартирних аферистів? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Іванишин: як не стати жертвою квартирних аферистів?

Нерухомість
1476
Сфера нерухомості завжди була і залишається однією з найбільш витратних для покупців, що, безсумнівно, привертає до неї особливу увагу любителів легкої наживи. У свою чергу, фантазія професійних аферистів воістину невичерпна, а способи обману постійно вдосконалюються.
Сприяє широкому поширенню випадків афер з житлом і низька правова культура звичайних громадян нашої країни, які і є в першу чергу потенційними жертвами аферистів.
Звичайно, в одному загальному матеріалі неможливо описати всі ті способи, якими користуються аферисти для обману громадян. Адже шахраї можуть розробляти і “індивідуальні підходи” до кожного “клієнта”.
Тому я розгляну найбільш розповсюджені із способів, з якими я стикався у своїй практиці, та дам загальні поради, на що звертати увагу в першу чергу, щоб не стати жертвою квартирних шахраїв.
Вже тривалий час найбільш простим і поширеним способом для аферистів є продаж квартири за підробленими документами.
Прикладами таких документів, які на перший погляд не викликають у покупця ніяких сумнівів в їх чинності, можуть бути:
  • довіреність з підробленим підписом від реального власника з наданням права продажу квартири від його імені;
  • підроблений паспорт на ім’я реального власника квартири;
  • фальшивий заповіт, зроблений від імені вже померлої людини;
  • отримані обманним шляхом від реального власника «псевдодокументи» про право власності на квартиру.
Зазвичай відразу ж після укладення угоди про купівлю квартири на підставі таких підроблених документів з’являється справжній власник квартири, який без проблем через суд визнає таку угоду недійсною і витребовує квартиру назад у свою власність, а горе-покупець залишається ні з чим, оскільки повернути свої гроші можна тільки через суд від шахрая, якому вони і були заплачені.
Ще одним частим способом обманів є так званий «заробіток на авансах». Його суть полягає в тому, що покупцю як підтвердження намірів про придбання квартири пропонується терміново внести авансовий платіж без підписання нотаріального попереднього договору купівлі-продажу, оскільки квартира нібито користується великим попитом і може бути сьогодні ще продана іншому покупцеві. Однак відразу ж після отримання грошей продавець, звичайно ж, зникає разом з отриманими грошима.
Також потрібно звернути увагу на часті останнім часом випадки шахрайського продажу заставного майна.
Покупцеві пропонується терміновий продаж за дуже вигідною ціною квартири, яка перебуває в іпотеці у банку. В день оформлення угоди продавець шляхом неправомірного проникнення до реєстру майнових прав на нерухомість тимчасово прибирає запис про існування обтяжень на квартиру і спокійно оформляє у нотаріуса угоду з покупцем.
Але вже через пару днів записи в реєстрі про наявність обтяжень з’являються знову, і куплена нібито «чиста» квартира виявляється заставною.
Більш того, банк буде мати повне право визнати угоду купівлі-продажу недійсною, оскільки вона була здійснена без отримання його обов’язкової згоди заставодержателя, а покупцеві світять роки судових позовів з продавцем про повернення сплачених грошей за квартиру.
В свою чергу, щоб не потрапити в таку неприємну ситуацію при купівлі-продажу житла, потрібно дотримуватися низки наступних правил:
1. Запропонуйте власнику квартири перевірити ідентичність його паспорта, щоб дійсно переконатися, що перед вами реальний власник квартири, а не шахрай з підробленим паспортом.
2. Якщо квартира продається представником власника за дорученням, перевірте наявність у ньому відповідних повноважень, строк його дії та наполягайте на зустрічі з безпосереднім власником для підтвердження його справжніх намірів щодо продажу квартири і видачі довіреності цьому представнику.
3. За умови внесення авансу продавцю обов’язково наполягайте на укладенні нотаріального попереднього договору купівлі-продажу із зазначенням у ньому про внесення авансу і умовою його повернення у разі неукладення основного договору.
4. Якщо у вас виникають найменші сумніви в стані психічного здоров’я продавця, вимагайте надання відповідної довідки лікаря, щоб уникнути можливості в майбутньому визнати угоду недійсною у зв’язку з недієздатністю продавця.
5. Перед укладанням угоди перевірте оригінали документів про право власності на квартиру, у тому числі чи відповідають вони насправді тій квартирі, яку вам пропонують купити.
6. Візьміть кілька разів довідку з реєстру майнових прав на нерухомість або зверніться до перевіреного нотаріуса для перевірки інформації про те, чи не накладено заборону на продаж квартири, чи не перебуває вона в заставі або іпотеці.
7. Обов’язково дізнайтеся історію даної квартири на предмет наявності прописаних у ній людей, в тому числі неповнолітніх дітей, можливого придбання її у шлюбі колишнім подружжям, можливої наявності спору між спадкоємцями, розгляду судами будь-яких суперечок з приводу квартири.
8. Не погоджуйтеся на укладення договору дарування квартири взамін договору купівлі-продажу і завжди вказуйте в договорі реальну ціну продажу, оскільки у випадку можливого визнання його недійсним квартира повертається колишньому власнику, а той повертає покупцю тільки зазначену в договорі суму.
9. У разі продажу квартири із розстроченням обов’язково вказуйте в договорі купівлі-продажу умову набуття покупцем права власності на квартиру лише після повної оплати всіх передбачених платежів за договором.
Також потрібно пам’ятати, що, як правило, аферисти намагаються дуже швидко здійснити угоду, і в зв’язку з цим завжди істотно занижують ціну квартири. Тому, якщо вам пропонують хороший варіант за явно невелику вартість, це повинен бути перший дзвінок зупинитися і задуматися, чи не хочуть вас обдурити.
Таким чином, перед купівлею квартири необхідно обов’язково здійснити низку дій для перевірки всієї інформації, яка може впливати на процес і наслідки відчуження квартири, в тому числі ретельно перевірити всі документи, а також інформацію про продавця і саму квартиру. Це потрібно робити виважено і неспішно, бажано із залученням відповідного фахівця в цій сфері, тому що на кону завжди стоять великі гроші.
Якщо ж ви все-таки стали жертвою квартирних аферистів, необхідно негайно звернутися в правоохоронні органи із заявою про вчинення злочину (за фактом шахрайства). Тому що, як показує практика, врятувати ситуацію у таких випадках можна, тільки якщо пошук злочинців почнеться за «гарячими слідами».
У разі незаконного продажу аферистами квартири, що належить вам, також необхідно пам’ятати про можливість швидкого оскарження цієї угоди в комісії Міністерства юстиції або в судовому порядку, заручившись при цьому підтримкою досвідченого юриста або адвоката.
Олександр Іванишин, партнер адвокатського об’єднання «А.Д.ХОК»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас