Організатори кібератаки на Україну зняли гроші з bitcoin-рахунку - The Guardian — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Організатори кібератаки на Україну зняли гроші з bitcoin-рахунку - The Guardian

Кримінал
3144
Вірус Petya вимагав від своїх жертв 300 доларів в біткоїнах за повернення контролю над ураженим комп’ютером. Все ж знайшлися ті, хто вирішив заплатити злочинцям. І сьогодні хакери зняли здобич з біткоїн-рахунку. Хоча перед цим вони опублікували оголошення, що готові розблокувати всі комп’ютери за 250 тисяч доларів.
Про це пише The Guardian, додаючи, що відкритий характер криптовалюти дозволяє побачити рух “викупу”, всі транзакції реєструються і їх може побачити будь-хто. Однак, справжніх осіб або організації, які володіють біткоїн-рахунком, майже не можливо викрити.
На даний момент майже 10 тисяч доларів, які на рахунок хакерів поклали жертви вірусу Petya, були просто перераховані на інший рахунок криптовалюти. Проте, два платежі з цієї суми по 260 доларів пішли на рахунки двох інтернет-сайтів: Pastebin і DeepPaste. За 10 хвилин до проведення цих платежів хтось розмістив на сайтах оголошення, що може розблокувати комп’ютер, уражений вірусом Petya, за 100 біткоїнів.
Водночас, оголошення про готовність розблокувати всі комп’ютери за 250 тисяч доларів посилює невпевненість щодо мотивів кіберзлочинців. Хоча вірус вимагав гроші від своїх жертв, експерти припустили, що це була лише димова завіса. А справжня мета атаки полягала у виведенні з ладу систем.
Оголошення хакерів про готовність виправити шкоду за гроші надає вагу версії про бажання злочинців отримати наживу. Але з іншого боку, це теж може бути обманним маневром.

Довідка Finance.UA:

  • Хакерської атаки 27 червня зазнали близько 30 банків. За перші два дні Кіберполіція зареєструвала понад 1,5 тисяч випадків зараження комп’ютерних систем держустанов, комерційних структур і персональних комп’ютерів. У зв’язку з кібератакою також було проведено нараду в РНБО.
  • У Кіберполіції повідомили, що хакерська атака за допомогою вірусу Petya почалася в Україні через оновлення програми M. E.Doc.
За матеріалами:
the guardian
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас