Рада НБУ дала правлінню десятки рекомендацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада НБУ дала правлінню десятки рекомендацій

Казна та Політика
504
Рада НБУ з метою забезпечення стабільності грошової одиниці України, а також сприяння фінансовій стабільності та досягненню стійких темпів економічного зростання рекомендує правлінню Нацбанку продовжити роботу по впровадженню вимог Базель III щодо капіталу і ліквідності; Базельських принципів ефективного банківського нагляду; нового порядку оцінки кредитних ризиків; технологій банківського нагляду на основі оцінки ризиків, раннього реагування, системи SREP, включаючи кластеризацію банків за критерієм бізнес-моделі; нових підходів до корпоративного управління в банках.
В НБУ мають до 1 вересня 2017 року оцінити реальний валютний ризик, властивий банківській системі в середньостроковій перспективі (не менше ніж 3 роки) з позиції потенційного попиту на ключові валюти: долари США та євро для закриття своїх валютних позицій.
«Для банків, які мають значні обсяги відкритої валютної позиції, розробити до кінця 2017 року плани виходу на виконання цільових орієнтирів НБУ у середньостроковій перспективі з урахуванням строків погашення наявних у них індексованих ОВДП та графіків погашення зовнішніх позик. Для Національного банку узагальнити такі плани і визначити шляхи виходу банків на збалансовані валютні баланси в межах прийнятного валютного ризику», – йдеться в документі.
Регулятору рекомендують провести аналіз і оцінку потенційного впливу застосування всіх вимог постанови №351 від 30 червня 2016 року «Про затвердження Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями» та МСФЗ 9 «Фінансові інструменти» на фінансовий стан та результати діяльності банків до 1 жовтня 2017 року.
Рада НБУ рекомендує правлінню НБУ продовжити активну роботу з розвитку фінансових ринків, сприяти посиленню ролі наглядових рад держбанків, зміні підходів до корпоративного управління і вирішення цього питання на законодавчому рівні.
«Протягом поточного року впровадити вимоги до корпоративного управління банками і організаціям систем внутрішнього контролю, які б відповідали кращим практикам корпоративного управління. Проаналізувати можливість прискорення проведення оцінювання колективної відповідності правління і вищого керівництва відповідним кваліфікаційним вимогам в банках», – рекомендує Рада НБУ.
До 1 вересня поточного року регулятор повинен проаналізувати поточний стан процесу створення кредитного реєстру в НБУ та подальших перспектив роботи в цьому напрямку і надати Раді відповідний звіт, а також – розглянути питання необхідності посилення ефективності роботи кураторів банків та відповідальних осіб, а також їхньої відповідальності.
«Надати аналіз передумов застосування підходу до розподілу банків за категоріями та його очікуваних наслідків у сфері фінансової стабільності і функціонування трансмісійного механізму монетарної політики, а також розглянути доцільність розширення кількості показників структури балансу і показників професійного судження, зокрема, за рахунок урахування структури пасивів, величини зовнішньої заборгованості, характеру концентрації кредитів (у тому числі інсайдерських), що використовуються в процесі кластеризації до 1 грудня 2017 року», – заявили в Раді НБУ.
Центробанку рекомендують продовжити роботу щодо вдосконалення методології ідентифікації інсайдерських зв’язків та оцінок ризику перетворення активів на непрацюючі за рахунок операцій з пов’язаними особами. А також провести класифікацію непрацюючих кредитів з метою диференційованого підходу до розчищення кредитного ринку в рамках реалізації комплексної стратегії підвищення якості банківських активів.
Регулятору варто нормативно забезпечити процедуру участі власників і кредиторів у відновленні платоспроможності, порятунку банку, виведення банку з ринку (процедура bail-in); розробити підходи і забезпечити їх впровадження щодо підвищення прозорості банків і зниження рівня інформаційної асиметрії між банками та учасниками ринку з метою підвищення ефективності ринкових засад оцінки ризиків роботи з банками, а також передбачити контрзаходи в сфері підтримки макрофінансової стабільності на випадок фінансових стресів до 1 січня 2018 року.
З метою сприяння подальшій стабілізації роботи банківської системи рекомендується правлінню НБУ розглянути питання про гармонізацію вимог до мінімального розміру капіталу банків відповідно до вимог Директив ЄС і Ради Європи до 1 жовтня 2017 року.
Сумарно правлінню дали 15 рекомендацій, а правлінню НБУ і Кабміну – ще 5.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас