Приватбанк хоче бути найнадійнішим банком країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватбанк хоче бути найнадійнішим банком країни

Фондовий ринок
1187
На думку голови правління Олександра Шлапака, на даний момент Приватбанк є найбільш ліквідним банком країни. Покриття залучених коштів юридичних та фізичних осіб становить 68%, що є одним з найкращих показників банківської системи.
На брифінгу, присвяченому результатам роботи банку в 2017 році, Олександр Шлапак розповів про перспективи банку, ситуацію з токсичними активами і складні переговори щодо реструктуризації боргу з колишніми власниками банку. Finance.UA вибрав для вас основні і найважливіші тези.
Про токсичні активи
Станом на 01.07.2017 р. обсяг кредитів пов’язаним з попередніми власниками банку особам становить 190 млрд грн або 97% всього кредитного портфеля юридичних осіб. Більша частина цих кредитів видана сумнівним з точки зору фінансової спроможності організаціям під неприпустимо низькі відсотки.
Всього були прокредитовані 223 пов’язані позичальники, загальна заборгованість яких становить 198,4 млрд грн, включаючи 8,4 млрд грн знецінених відсотків, які також підлягають поверненню.
Серйозним ударом по фінансовому стану банку стала проведена в жовтні-листопаді 2016 року трансформація кредитного портфеля. Майже всі нові позичальники не вели активної господарської діяльності, були створені менше ніж рік тому і мали негативний фінансовий стан. Кредити таким компаніям видавалися на суму кілька мільярдів гривень під ставку 10,5% річних, у той час як реальна ставка, встановлена кредитним комітетом банку, становила 34%.
Всього в кінці 2016 року «надльготні» кредити були видані 36 компаніям. Отримані кошти були спрямовані на погашення боргу і відсотків компаній, пов’язаних з попередніми акціонерами банку. Фактично кредитний портфель на 132,8 млрд грн був переведений з працюючих платоспроможних організацій на структури, що не мали у своєму розпорядженні коштів або ліквідних активів, щоб забезпечити погашення своїх зобов’язань перед банком.
Забезпеченням під видачу кредитів, як правило, були неліквідні або нефункціонуючі об’єкти з сильно завищеною оціночною вартістю. 78% заставного майна передано на баланс банку з порушенням чинних правил. Майнові комплекси передавалися в неповному обсязі, що істотно знизило їх оціночну вартість.
Всі 36 кредитних договорів були підписані колишнім головою правління та членами правління банку з перевищенням повноважень. Позичальники не пройшли перевірку на платоспроможність, банком не були сформовані резерви під видані кредити, а у НБУ надсилалася недостовірна інформація щодо кредитних ризиків.
Результати трансформації кредитного портфеля пов’язаних осіб:
  • Більша частина нових позичальників – це новостворені компанії з неплатоспроможним фінансовим становищем.
  • Відсутність ліквідного забезпечення за більшістю кредитів.
  • Виведення коштів реально працюючих компаній з банку.
  • Кредити видавалися на неринкових умовах – під низьку відсоткову ставку, що не перевищує 11% річних.
  • Більша частина кредитів не обслуговуються позичальниками або обслуговуються незадовільно.
  • При видачі кредитів були грубо порушені норми законодавства.
Погіршення кредитного портфеля призвело до зростання заборгованості перед банком до 198,4 млрд грн, прострочені відсотки зросли до 7,1 млрд грн, а оплата відсотків за кредитами знизилася до 228 млн грн або в 2 рази.
Для прискорення повернення проблемних боргів банком було подано звернення в Генпрокуратуру, відкрито справу за статтею 218 і 220 – доведення банку до банкрутства.
Переговори з екс-власниками банку
Як запевняє Олександр Шлапак, переговори з колишніми власниками банку щодо реструктуризації кредитного портфеля пов’язаних осіб тривають.
Колишні акціонери дали свої гарантії прем’єр-міністру, що зобов’язання пов’язаних компаній перед банком будуть реструктуризовані. Однак результатів поки що немає. Застави за пов’язаними кредитами колишні акціонери повинні були внести до 1 липня, чого, однак, не сталося.
Якщо угоди про реструктуризацію не буде досягнуто, може бути задіяна процедура примусового стягнення.
Для врегулювання конфлікту залучено низку міжнародних консультантів, які допомагають вести переговори. Очолює групу переговірників компанія Rothschild & Co. Результати переговорів можуть бути оприлюднені в найближчі місяці.
Докапіталізація
Акціонерами прийнято рішення провести докапіталізацію банку на 38 млрд грн. В обмін на нові акції банку планується випуск облігацій внутрішньої державної позики терміном обігу 17 років і ставкою до 9,8% річних. Перший транш на 22,5 млрд грн буде отримано протягом декількох днів. Решту 15,5 млрд планується отримати орієнтовно в листопаді цього року.
Потреба в докапіталізації банку виникла, оскільки після переоцінки знижено вартість 54% активів.
Зараз під токсичний портфель сформовано резервів на 170 млрд грн. Після докапіталізації планується наростити резерви до 191 млрд, це покриє 95% токсичного портфеля. При цьому в банку розраховують сформувати частину додаткових резервів за рахунок внутрішніх ресурсів і прибутку банку.
Як очікується, докапіталізація та сформовані резерви стабілізують фінансовий стан банку. Сумнівний кредитний портфель не буде чинити негативного впливу на операційну діяльність банку.
В цілому на поповнення капіталу Приватбанку вже витрачено близько 5% ВВП.
Курс на подолання труднощів
Олександр Шлапак не вважає, що, націоналізувавши Приватбанк, держава отримала проблемний актив, виклавши за нього величезні гроші. Банк є лідером за багатьма напрямками на ринку, включаючи інтернет-банкінг.
Банк має найбільш розгалужену мережу відділень і банкоматів. За оцінками експертів, Приват-24 є найкращою системою інтернет-банкінгу в Європі.
Висококласна команда програмістів, зокрема, дозволила не допустити проблем, пов’язаних з вірусом Petya.A, в той час як постраждала велика кількість державних установ, великих компаній і фінансових організацій.
Результати роботи банку 2017 року:
  • Залучено коштів юридичних і фізичних осіб на 17,3 млрд грн, відновлюється довіра до банку з боку клієнтів.
  • За п’ять місяців поточного року банк отримав прибуток 1,7 млрд грн.
  • Кредитування фізичних осіб зросло на 7,3 млрд грн.
  • Портфель ОВДП банку зріс на 9 млрд грн.
  • З початку року банк повернув рефінансування НБУ на 5,3 млрд грн.
Олександр Єжель
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас