Джон Харді: велика трійка. Які чинники впливатимуть на долар, євро та ієну в третьому кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джон Харді: велика трійка. Які чинники впливатимуть на долар, євро та ієну в третьому кварталі

Валюта
644
Перше півріччя 2017 запам’яталося падінням волатильності на всіх глобальних ринках, особливо після того, як в Європі пройшли президентські вибори у Франції. Ризикові активи зростали на тлі загального спокою.
Глобальні ринки насолоджувалися так званою “Економікою Золотоволоски”: ослаблення інфляції не підпускало до ринків центробанківських “яструбів”, а невдачі Трампа в торговій політиці послаблювали долар. Плавне піке долара у другому кварталі і все ще надзвичайно щедра політика Європейського Центрального Банку і Банку Японії забезпечували ринкам колосальний приплив ліквідності.
Незважаючи на те, що Федрезерву США все ж таки вдалося провести друге підвищення ставки, фінансові умови все ще дуже близькі до раннього початку циклу підвищення ставок – це видно як за корпоративними кредитними спредами, так і за спредами на облігації розвиваючих ринків.
Крім нереалізованої програми Трампа в галузі торгівлі і низьких рівнів інфляції в США, вихід серії в цілому слабких макроекономічних даних також спияв послабленню долара, змушуючи ринки стояти в опозиції до “яструбів” з Федрезерву і ворожити на кавовій гущі про дату наступного підвищення ставки.
Надалі зберігати ситуацію “Економіки Золотоволоски” буде дедалі складніше, хоча, швидше за все, вся ця історія буде тягнутися ще більшу частину літа, і реальне зростання волатильності ми побачимо вже з настанням осені.
Долар: торговельна політика Трампа тоне в болоті
До кінця другого кварталу, долар зробив повне коло – доларовий індекс розгубив все своє зростання з моменту обрання Трампа президентом в листопаді.
Нездатність Трампа до просування своєї торгової політики і його безрезультатна конфронтація з вашингтонським эстеблишментом призвели до того, що ринок практично повністю списав з рахунків потенціал його політики в галузі торгівлі (очікувана комбінація податкових реформ і фіскальних стимулів, які повинні були розігнати американську економіку і зміцнити долар).
Саме по собі це можливо і не скинуло би долар так сильно, якби не потік слабких економічних даних щодо США у другому кварталі, особливо на тлі економік Європи і Японії, які стрімко йдуть у відрив.
Долар все ще залишається досить дорогим і продовжить падати доти, доки в третьому кварталі буде зберігатися “Економіка Золотоволоски”, але “вибоїста дорога” і зростаюча ринкова волатильність, які нас очікують в майбутньому, допоможуть повернути долару статус “тихої гавані” і забезпечать йому надійну підтримку.
Існує ризик того, що битва за “межу” американського бюджету в кінці третього кварталу може чинити тиск на долар, але при цьому залишається питання намірів Федеральної Резервної Системи і як очевидний фактор ризику – більш агресивна політика підвищення ставок.
Європа – революцію замовляли?
У другому кварталі цього року, Еммануель Макрон здобув впевнену політичну перемогу на виборах у Франції. Тепер у його партії теоретично з’явився потужний мандат на проведення глибинних реформ для трансформації французької економіки, яка довгі роки була відсталою.
Стимулів більш ніж щедрого Європейського Центрального Банку, очевидно, поки що достатньо, щоб Європа і в третьому кварталі залишалася на позитивній хвилі зростання, хоча побоювання щодо уповільнення глобального ВВП зрештою вразять саме серце Європейського Союзу, передусім – Німеччину, оскільки країни – експортери при охолодженні зовнішнього економічного клімату завжди страждають в першу чергу.
Тим не менше, всі ці складні екзистенційні питання для Європейського Союзу, на кшталт допомоги Греції, італійських виборів або структурних реформ у самому Європейському Союзі – все це зачекає доти, доки в Німеччині у вересні не пройдуть вибори, адже Греція “поводилася добре”, і тепер боргова допомога їй є математичним імперативом.
Щоб Європейському Союзу зберегти себе у своїй поточній формі після згортання стимулів ЄЦБ, необхідно почати плавний перехід до так званого “об’єднаного загальноєвропейського обов’язку”. Частково це відноситься до найбільш слабкої ланки ЄС – Італії.
Що стосується боргової допомоги Греції і об’єднання її боргу з європейським, то для канцлера Німеччини Ангели Меркель ця тема зараз під забороною, принаймні до виборів. І навіть якщо після виборів вона вирішить пом’якшити свою позицію і взяти курс на боргову інтеграцію, це, швидше за все, відбудеться вже ближче до закінчення останнього терміну на посаді, коли вона почне впадати в “ностальгію”.
Що ж стосується третього кварталу, то зростання євровалюти може призупинитися на тлі підйому волатильності, зокрема у зв’язку з тим, що початковий ентузіазм щодо єдиної європейської валюти базувався на позитивній економічній історії, а останні негативні сценарії розвитку йдуть з цим в розріз.
Скупка євровалюти, самі настрої щодо неї та спекулятивні позиції – все це вже навіть зараз починає сприйматися занадто оптимістичним.
Тим не менш, пара євро-долар може зробити серйозну спробу протестувати рівень 1:1500 з хвостиком, до опору на рівнях 2015-го і 16-го року, але значного підняття вище за цю позначку не очікується.
Ієна
Прогноз по Ієні багато в чому залежить від прибутковості облігацій в 3-му кварталі. Якщо інфляція залишиться низькою і глобальне зростання опиниться під питанням, то все ще дуже низькі рівні прибутковості за бондами призведуть до зміцнення Ієни з причини репатріації активів легендарними японськими зберігачами і закриттям хеджів іноземними інвесторами в разі падіння індексу Nikkei.
Навіть при позитивному сценарії японська Ієна все одно виглядає дуже слабкою, і тенденція центральних банків до поступового посилення торкнеться в кінцевому підсумку і Японію, де голова Банку Японії Харухіко Курода може бути змушений переглянути свій прогноз з урахуванням позитивних змін в японській економіці.
Таким чином, ризики падіння ієни обмежені, якщо тільки ми не побачимо комбінацію з більш високих ставок і мінімальну або повністю відсутню волатильність на ринку. Це, до речі, цілком можливо, якщо “Економіка Золотоволоски” триватиме все літо, але не далі.
Джон Харді, головний валютний стратег інвестиційного банку Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас