Прозорі сонячні елементи перетворюють на «розумне» будь-яке скло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прозорі сонячні елементи перетворюють на «розумне» будь-яке скло

Технології&Авто
2404
Дослідники Прінстонського університету розробили унікальну технологію створення прозорих сонячних елементів. Вони поглинають ультрафіолет і, виробляючи електроенергію, керують «розумним» склом, повідомляє ScienceDaily.
Перетворити на «розумне» можна будь-яке скло, оскільки гнучкий і прозорий сонячний елемент просто прикріплюється до скляної поверхні шляхом ламінування. Дослідники на чолі з професором Прінстона і директором Центру енергетики та навколишнього середовища, що працює при університеті, Лін Лу зуміли створити сонячний елемент, що вловлює виключно ультрафіолетову частину спектру сонячного світла.
«Сонячне світло являє собою суміш електромагнітного випромінювання, що складається з ультрафіолетових променів видимого світла й інфрачервоної енергії або тепла, — каже вона. — Ми хотіли створити систему, яка за рахунок вироблюваної прозорими панелями енергії контролює поляризацію скла, регулюючи освітлення приміщення і тепло, що надходить у нього природним шляхом».
Звичайні сонячні елементи, створені з кремнію, чорні. Вони призначені для того, щоб поглинати максимальну кількість сонячної енергії. Створені командою Лу сонячні панелі роблять це вибірково. Для цього вчені використовували органічні напівпровідники — похідні гексабензокоронена (cHBC). Його хімічна структура модифікована для поглинання лише певної частини сонячного спектру. При цьому синтезований матеріал гнучкий, прозорий і може наклеюватися на будь-яке скло.
Отримане таким чином розумне скло може на 40% скоротити енергоспоживання будівель, що йде на освітлення, опалення чи кондиціонер.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас