В Україні розгорнули масштабні афери зі смарт-квартирами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні розгорнули масштабні афери зі смарт-квартирами

Нерухомість
5358
Українцям щосили продають нежитлову нерухомість під виглядом смарт-квартир.
Подібний формат житла прийшов в нашу країну кілька років тому, на хвилі зниження доходів громадян і моди на компактні квартири.
«Зараз частка смарт-квартир серед споруджуваних об’єктів первинного ринку не перевищує 5-7%, частка попиту на подібне житло оцінюється до 10%. Придбати смарт-квартиру в Києві можна за ціною від $10 до 27 тис., середня вартість за квадратний метр – близько 17-20 тис. грн.», – розповіла аналітик Марина Гуревич.
Але через те, що за будівельними нормамами, житлова квартира не може бути за площею менше 30 кв. м., документально смарт-об’єкти оформляються як апартаменти або квартири-студії, хоча подібної термінології в законодавстві немає.
Є випадки продажу квартир, юридично є комерційною нерухомістю. Це означає, що прописатися в них нереально, а комуналку рахуватимуть за вищими тарифами, ніж для звичайного житла (як для офісів).
Купуючи смарт-квартиру, потрібно діяти за схемою, що і зі звичайним житлом:
  • Необхідно переконатися в законності будівництва (вивчити дозволи);
  • Перевірити документи на землю (наявність прав власності або права користування земельною ділянкою, оформлене на замовника будівництва);
  • Перевірити надійність забудовника (відсутність судових спорів, реєстраційні дані про наявність даних про ліквідацію і т.д.);
  • Перевірити документи, які оформляє забудовник при купівлі-продажу квартири: чи можуть вони гарантувати права покупця на об’єкт нерухомості і подальше право на реєстрацію права власності.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас