Максим Пархоменко: автоматизація та диджиталізація інвестицій. Чи приносить це користь клієнтам-інвесторам? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: автоматизація та диджиталізація інвестицій. Чи приносить це користь клієнтам-інвесторам?

Фондовий ринок
204
Багато з нас стикалися або раніше чули про чудесні алгоритми або роботів, які заробляють клієнту неймовірні відсотки. Чи реальна така ситуація, чи це тільки маркетингова програма, націлена на продаж самого робота, а не на прибуток для інвесторів?
В цілому, незважаючи на те, що існує велика кількість різних сервісів моніторингу успіхів різних алгосистем, багато з них працюють не зовсім так, як цього бажає інвестор.
Перше, що варто враховувати, що не існує системи, яка могла б стабільно приносити прибуток її власнику. Чи то робот, індикатор і т.д. Інвестору в першу чергу варто зрозуміти, що це не депозит в банку і лінійність прибутковості тут виключена, також як і ризики.
 
Розбираючись з алготрейдингом, варто розділити його на механізми, які працюють за рахунок певної логіки і правил, які прописує сам творець або HFT – так званий високочастотний трейдинг.
Перший варіант доступний для інвесторів, що володіють капіталом до $50 000. Багато брокерів створюють майданчики, в рамках яких клієнт може знайти потрібного йому керуючого.
Все це оформлено у вигляді соціального трейдингу або памм рахунків. Також, за окрему плату за підписку до них клієнт буде отримувати сигнали, які будуть дублюватися на його рахунку.
Плюсом цієї структури виступає певна регуляція і контроль відносин між клієнтом і трейдером (який може використовувати свого робота) з боку брокера. Така форма співпраці повністю знімає неторгові ризики.
Процесом виплати винагороди, дивіденди інвестору, і питаннями, пов’язаними з переказом грошей, керує виключно брокер. Це дозволяє всім займатися своїми справами.
Важливо розуміти, що інвестору також варто моніторити активність трейдерів і диверсифікувати свої активи між різними керуючими.
Також актуальна купівля робота як такого. Деякі з них реально приносять прибуток і не вимагають великого капіталу, але варто розуміти, його вартість буде починатися як мінімум від $1000, нижче такі алгоритми не продаються.
Середня ціна варіюється в рамках $3000-5000.
Не менш важливим моментом є його підтримка, що варто уточнювати у самого продавця. Адже без необхідного обслуговування робот може прослужити всього кілька місяців.
В першу чергу варто звернути увагу на статистику. Вона враховує прибутковість і ризик, який використовується для її досягнення. Найчастіше інвестор також бачить криву прибутковості алгоритму.
Максим Пархоменко: автоматизація та диджиталізація інвестицій. Чи приносить це користь клієнтам-інвесторам?
Виходячи з прикладу, ми бачимо криву прибутковості. Але чи так все чудово? Насправді, найчастіше така прибутковість протягом 4 років неможлива. Основний підступ цієї системи полягає в тому, що робот просто не закриває збиткові позиції, залишаючи їх.
Закриття позитивних угод призводить до формування такої чудової картини. Виходить, що робот нічого нам не заробить? Це не зовсім так. Найчастіше робот збільшує кожний наступний обсяг позицій, таким чином, перекриваючи попередні збитки.
У разі потрапляння в потрібну течію це приведе до прибутку, який і перекриє раніше сформовані мінуси. А якщо ні, то доведеться повторити це ще один раз.
Череда цих спроб буде дорівнювати розміру депозиту інвестора. Що неодмінно позначиться і на нашій статистиці. І буде відзначено коефіцієнтом “профі фактор”, який покаже, скільки на одиницю ризику ми отримуємо одиниць прибутку.
Якщо цей показник нижче 1, ви не заробите з цим алгоритмом гроші. Оптимальним вважається значення вище 3. Але не варто чіплятися за цифри, стратегії можуть існувати і на рівні нижче 2. Важливо розуміти специфіку цього робота і суть його логіки. В доповнення завжди доступні й інші показники, які також добре допоможуть визначити життєздатність алгоритму.
 
Друга група алгосистем – HFT або високочастотна торгівля. У ній бере участь вже не один робот, а ціла команда програмістів. Як ви зрозуміли з назви, угоди мають достатньо високу частоту виконання і часто закриваються протягом декількох секунд.
Основна логіка зводиться не до кількості угод, а до швидкості їх виконання. Багатьом доводилося коли-небудь сидіти в черзі. І бували випадки, коли хтось проходив або пробивався поза цією чергою, просто за печаткою до медсестри. Суть приблизно в тому ж.
За рахунок більш високої швидкості алгоритм отримує ліквідність (можливість здійснити операцію) раніше вас. Це призводить до того, що він повністю з’їдає можливість для відкриття позиції за потрібними цінами і в разі формування арбітражних ситуацій їх здійснює.
Піонером таких операцій був Ден Співей і заснована ним компанія Spread Networks. У 2010 році він зауважив, що між біржами Нью-Йорка і Чикаго існує затримка сигналу за рахунок різної швидкості передачі інтернету. Через це вартість різних активів на кілька мілісекунд розрізнялася, а потім знову ставала попередньою.
Це давало можливість заробляти на різниці цих активів. Побудувавши нову лінію зв’язку довжиною понад 1000 км і зробивши її максимально прямою, їм вдалося знизити швидкість з 17 до 12 мілісекунд, чого більш ніж вистачало для таких операцій.
На поточний момент алгоритми стали розумнішими і складнішими, основну їх частину скупили великі банки або закриті фонди. Але все ж деякі новачки цього ринку їх обіграють. Зокрема на ринку криптовалют. Незважаючи на високий вхідний квиток, такі організації присутні і у нас, що дає можливість нашим інвесторам користуватися їхніми послугами.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас