Нацбанк заговорив про "мильну бульбашку" на ринку української нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк заговорив про "мильну бульбашку" на ринку української нерухомості

Нерухомість
20931
Зростання кількості новобудов, відкладена пропозиція на ринку житла і обмежений попит несуть загрозу підвищення фінансових ризиків для забудовників, констатується в розміщеному на веб-сайті звіті Національного банку України (НБУ) про фінансову стабільність на початку поточного тижня.
“На ринку житлової нерухомості продовжує рости пропозиція, однак попит обмежений і вагомих чинників для його збільшення в короткостроковому періоді немає. Це формує надмірну пропозицію, яка поступово накопичується. Обсяги кредитування занадто малі, щоб стимулювати попит і впливати на ціни”, – зазначено в звіті.
За даними НБУ, пропозиція житла зростає в столиці і більшості регіонів. Так, в 2016 році в Києві побудовано рекордну кількість квартир з початку 2000-х – 20,3 тис. квартир. У першому кварталі 2017 року збудовано удвічі більше квартир в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.
НБУ наводить дані посередників, згідно з якими в середині травня-2017 в Києві продавали квартири в 265 новобудовах в порівнянні з 230 в листопаді 2016 року. При цьому середня площа нових квартир в Києві в 2016 році скоротилася до 64,7 кв. м з 68,6 кв. м роком раніше.
Зазначається, що обсяги іпотечного кредитування в 2016 році зросли незначно – до менш 1 млрд грн – і майже не впливають на попит. Банки також не очікують, що ситуація суттєво покращиться в 2017 році.
У НБУ також зазначили, що значним фактором попиту на нерухомість є інвестиційні операції.
“Дані електронних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, також вказують на те, що квартири в значних кількостях купують як інвестиційний інструмент”, – констатується у звіті.
Однак такі угоди, а також покупці, які бажають поліпшити свої житлові умови шляхом продажу однієї квартири і купівлі іншої, не здатні самостійно забезпечити зростання попиту на житло і розвиток житлового будівництва.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас