Наталя Мільчакова: зовнішній борг України. Багато його чи мало? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наталя Мільчакова: зовнішній борг України. Багато його чи мало?

Казна та Політика
2247
Зовнішній борг України в відносних величинах становив за підсумками 2016 року 81% від ВВП, а вже в травні 2017 року збільшився до 82% ВВП. Багато це чи мало? Насправді, хоча ця величина здається великою, потенціал збільшення боргу ще є…
За показником відношення боргу до ВВП, згідно з оцінкою Міжнародного валютного фонду, Україна займає лише 35-е місце в світі.
А у країн, що входять до топ-15 найбільше закредитованих країн в світі, борг навіть перевищує ВВП. Варто сказати, що найбільше закредитованою країною світу є Японія, чий державний борг перевищує 200% ВВП, «чемпіонами» за часткою боргу в ВВП також можуть вважатися країни-члени ЄС: Греція, Італія, Португалія (розмір боргу кожної з цих країн перевищує 100% ВВП).
Згідно з вимогами МВФ і Світового банку, співвідношення боргу до ВВП в країні, щоб вона могла нормально надалі обслуговувати свій борг, не повинно перевищувати 100% ВВП.
Хоча борг в розмірі 80% від ВВП вже повинен змусити уряд країни задуматися, як і з яких джерел зможе платити по боргах в майбутньому…
Звісно, теоретично, Україна може собі дозволити наростити борг навіть до 100% ВВП. Однак практично збільшення боргу може спричинити за собою негативні економічні наслідки для країни і її населення.
Перш за все, тому що основними кредиторами України є МВФ, Світовий банк і Євросоюз, і велика частина боргу України (52%) номінована у валюті.
При обвалі гривні, яка впала в 2014-2015 роках, платоспроможність країни по валютних боргах значно погіршується.
Україна має кредитні рейтинги від Standard & Poor’s на рівні В-, такий же рейтинг від FitchGlobalRatings і рейтинг Саа3 від Moody’s.
Прогноз по рейтингу всі три глобальні агентства зберігають на стабільному рівні. Однак це «спекулятивні» рейтинги, що відображають високі ризики інвестицій в боргові зобов’язання країни.
Що цікаво, приблизно такі ж рейтинги мають Венесуела, Монголія, Ірак і Греція. Подальші перспективи управління цим боргом виглядають досить ризикованими.
У 2015 році Україні вдалося уникнути дефолту за раніше взятими валютними кредитами, завдяки реструктуризації зовнішнього боргу на суму приблизно в $18 млрд, коли 20% заборгованості було списано.
Решту кредиторам передбачається виплатити в невизначеному майбутньому, коли номінальний ВВП України досягне $125,4 млрд. Таким чином, кредиторам доведеться ще довго чекати обіцяного. Якщо взагалі дочекаються.
Вважаємо, що Україна поки буде продовжувати позичати у МВФ і Світового банку, тим більше, що глобальні фінансові інститути надають дешеві кредити приблизно під 3% річних.
Поки виплати відсотків і реструктуризація дозволили Україні уникнути серйозних проблем з кредиторами. Однак важливо пам’ятати, що дешеві кредити мають і зворотний бік – на вимогу МВФ рано чи пізно доведеться проводити економічні реформи, і коли-небудь дешевому фінансуванню настане кінець.
А на сьогоднішній день з вимог МВФ, по суті, повністю було реалізовано тільки одну – девальвація гривні. Тож справжні потрясіння, пов’язані із зовнішньою заборгованістю, і їх соціальні наслідки ще попереду.
Наталія Мільчакова, заступник директора аналітичного департаменту Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас