Максим Пархоменко: роботодавець пропонує вам зареєструватися ФОП. Чи варто це робити? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: роботодавець пропонує вам зареєструватися ФОП. Чи варто це робити?

Особисті фінанси
2345
В Україні взаємини між роботодавцем і працівником часто не регулюються Трудовим кодексом, тому що просто не підпадають під його юрисдикцію.
В першу чергу, це пов’язано з бажанням оптимізації оподаткування та збільшення кінцевого доходу самого працівника.
Всі ми знаємо про практику заробітної плати в конвертах, рідше зустрічається договір найму або підряду, а іноді роботодавець бажає врегулювати відносини з працівником за допомогою господарського кодексу, пропонуючи йому зареєструватися ФОП.
Незважаючи на те, що дана практика є рідкістю, вона все ж існує.
Метою такої форми відносин є зниження податкового тягаря. Основним позитивним моментом для працівника є те, що він буде отримувати, по суті, «білий» дохід і при цьому не платитиме таких істотних податкових внесків.
Згідно з українським законодавством, працівники не є податковим агентами, за них цю функцію виконує їхній роботодавець, оплачуючи всі обов’язкові податки.

Довідка Finance.UA:

Не можуть поєднувати свою діяльність з підприємницькою окремі категорії державних службовців (включаючи військовослужбовців, які перебувають на дійсній службі), працівники органів прокуратури, СБУ, МВС, судів та інших урядових органів, а також особи, яким здійснювати певні види діяльності заборонено рішенням суду.
А в нашому випадку працівник фактично і юридично ним стає, і повинен здійснювати обов’язкові платежі самостійно.
Штрафи, пені та інше стануть головним болем самого працівника, тобто при порушенні термінів, розмірів тощо він сам буде розбиратися з податковою, а у виняткових випадках і правоохоронними органами.
У роботодавця більш істотна вигода: працівник отримує легальний дохід, сам сплачує податки і не створює зайвої паперової тяганини.
Тобто ФОП – хороший спосіб заощадити кошти. Маючи таку форму організації, за допомогою декількох співробітників, оформлених як ФОП, можна цілком легально проводити через них весь свій торговий оборот.
Таким чином, вимальовуються пільгові умови роботи, як для приватного підприємця, але за фактом функціонує велике підприємство.
Таку практику цілком успішно використовував один великий український інтернет-магазин. Після обшуків і звинувачень в ухиленні від сплати податків за рахунок оформлення безтоварних операцій (нібито ухилилися від виплати ПДВ на суму понад 7 млн грн – авт.) цей магазин функціонує досі.
Висновок – ФОП вкрай невигідний працівникові. У разі якщо подібні пропозиції співпраці надходять, то краще відмовитися від них. Хіба що рівень довіри до роботодавця дозволяє брати участь у такій схемі. При цьому для роботодавця це гра в одні ворота, він отримує суттєві плюси і дуже низькі ризики.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас