Нацбанк пропонує ввести фіксований патентний збір для "обмінників" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк пропонує ввести фіксований патентний збір для "обмінників"

Казна та Політика
1399
Національний банк України (НБУ) пропонує замінити податок на прибуток по валюто-обмінних операціях фіксованим патентним збором, повідомив директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз.
“За 2016 рік декілька великих гравців показали прибуток у розмірі всього 400-500 грн з кожного пункту обміну валюти. У деяких компаній ще гірше – зафіксований збиток … Ці компанії зацікавлені показувати мінімальну маржу, тому що платять податок від розміру прибутку, який являє собою заробіток на різниці між проданою і купленою валютою. Зауважу, що маржу встановлюють самі фінансові компанії, тому їхнє явне “небажання заробляти” на обміні валюти викликає питання у регулятора. Щоб вирішити цю проблему, необхідно замінити податок на прибуток по валютно-обмінних операціях патентним збором – фіксованою ставкою з одного пункту обміну”, – написав О.Бевз в своєму блозі в інтернет-виданні “Економічна правда”.
При цьому він зазначив, що ввести патентний збір Нацбанк не уповноважений – для цього потрібні зміни до Податкового кодексу. “Національний банк готує і планує найближчим часом направити уповноваженим державним органам свої пропозиції з цього питання”, – додав О.Бевз.
Директор департаменту також повідомив про плани НБУ оновити вимоги до фінансового стану небанківських фінансових компаній, а також перевіряти ділову репутацію керівників і власників істотної участі в таких компаніях. Крім того, в планах НБУ – визначення наслідків істотних порушень порядку та умов валютно-обмінних операцій. Так, останній випадок, коли була відкликана генеральна ліцензія на здійснення валютно-обмінних операцій у зв’язку з виявленими в ході перевірок порушеннями, стався в квітні 2014 року, до цього – в 2012 році.
“Видаючи все більше ліцензій на обмін валют, ми маємо намір пильно стежити за дотриманням ліцензіатами вимог законодавства. У злісних порушників ліцензії будуть відкликатися, а їхні керівники та власники втратять бездоганну репутацію і не зможуть отримати нові ліцензії або погодження в Національному банку”, – написав він.
За словами О.Бевза, в 2016 році НБУ видав 17 ліцензій на обмін валют, тоді як в 2015 році – 11. В даний час на ринку працюють 29 компаній, що мають ліцензії на обмін валют (крім банків).
Загальна кількість пунктів обміну валют в країні зросла з 2,048 тис. в січні 2016 року до 3,223 тис. в червні 2017 року.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас