Кістіон повідомив, коли Україна зможе сама себе забезпечувати газом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кістіон повідомив, коли Україна зможе сама себе забезпечувати газом

Енергетика
883
Уряд поставив завдання до 2020 року досягти не менше 27 млрд куб. м щорічного видобутку українського газу. За умови розумного споживання цього обсягу буде достатньо для забезпечення держави власним газом.
Про це сказав віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, повідомляє Урядовий портал.
За його словами, в 2014-2015 роках роботи зі збільшення видобутку газу не проводилися. Як результат: у 2014 році «Укргазвидобування» видобуло 15,1 мільярда кубічних метрів газу, а в 2015 році – тільки 14,5 мільярда.
«Це показник природного процесу: якщо не вести роботи на перспективу, то свердловини вичерпують свій ресурс, і добовий видобуток газу на свердловині падає. Завдяки введенню єдиної ціни на газ, фінансовий ресурс у «Укргазвидобування» з’явився в другій половині минулого року, і компанії вдалося призупинити динаміку падіння. За 2016 рік і частину 2017 року компанія вийшла на рівень видобутку 15,4 мільярда кубічних метрів газу. За перший квартал цього року вже є плюс 300 мільйонів кубічних метрів у порівнянні з першим кварталом 2016 року», – зазначив Кістіон.
Віце-прем’єр вважає, що Укргазвидобування може консолідувати приблизно 15 мільярдів гривень на рік чистих інвестицій для технічної модернізації та виконання робіт з розвідки. Крім того, компанія у вигляді податків і зборів, в тому числі рентної плати, направить до державного бюджету майже 36 мільярдів гривень у 2017 році.
«Цього року план видобутку газу Укргазвидобуванням повинен досягти 15,5 мільярда кубічних метрів. Для цього компанія отримала додаткові спецдозволи, прийнятий розроблений урядом закон, який дозволяє здійснити децентралізацію рентної плати – тобто передати її частину органам місцевого самоврядування територій, на яких здійснюється видобуток газу. Працюємо над останньою версією «Правил видобутку нафти і газу», які повинні спростити роботу видобутку, і підтримуємо позицію, що рентна плата для нових свердловин повинна бути зменшена до приблизно 12%», – зазначив Кістіон.
За словами віце-прем’єра, Україна видобуває всього 2% власних розвіданих запасів газу, тоді як середній показник в європейських країнах складає 8-12%.
«У нас колосальний потенціал, великі поклади нафти і газу. Наше завдання створити сприятливий інвестиційний клімат, щоб підвищити технологічну ефективність для збільшення видобутку українського газу і забезпечити енергетичну безпеку України, а в перспективі стати експортером газу», – резюмував Кістіон.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас