Депутати пропонують автоматично заарештовувати кошти боржників на банківських рахунках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують автоматично заарештовувати кошти боржників на банківських рахунках

Кредит&Депозит
1714
Верховна Рада має намір ввести автоматизований арешт коштів на банківських рахунках боржників.
За прийняття за основу законопроекту №6232 проголосували 253 депутати при мінімально необхідних 226.
Законопроект передбачає внесення зміна в низку процесуальних кодексів і зміну процедури ведення судового розгляду.
Законопроект пропонує встановити, що в судах функціонує система автоматизованого арешту коштів, яка забезпечує оперативне накладення арешту на грошові кошти, що містяться на банківських рахунках.
Система автоматизованого арешту коштів є складовою частиною Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.
Інформація про арешт коштів вноситься суддею на підставі відповідної ухвали суду, скріплюється його електронним цифровим підписом і підлягає кодуванню.
Несанкціоноване втручання в роботу системи автоматизованого арешту коштів тягне за собою відповідальність, встановлену законом.
У разі забезпечення позову шляхом накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на банківському рахунку, рішення про забезпечення позову підлягає негайному виконанню з моменту його винесення шляхом внесення відповідного запису в систему автоматизованого арешту коштів.
Також за заявою стягувача суд може накласти арешт на грошові кошти особи, яка має заборгованість, яка не заперечується зазначеною особою або підтверджена судовим рішенням, що набрало законної сили.
Відповідно до законопроекту, в господарському та цивільному видах судочинства вводиться можливість стягнення неоскаржуваних заборгованостей в порядку наказного провадження.
Так, за заявою особи, якій належить право вимоги про стягнення неоскаржуваної грошової заборгованості за письмовими договорами, яка не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (160 000 грн), суд видає судовий наказ про стягнення заборгованості з боржника.
Заява про видачу судового наказу розглядається без виклику заявника та боржника і без проведення судового засідання.
У цивільному процесі не допускається стягнення в наказному провадженні заборгованості, яка витікає з договорів з фізичною особою, яка не є підприємцем, крім стягнення заборгованості по заробітній платі, оплаті житлово-комунальних, телекомунікаційних послуг.
Наказне провадження в цивільному судочинстві може бути застосовано для розгляду вимог про стягнення аліментів, про повернення вартості товару неналежної якості, про стягнення фізичною особою неоскаржуваної заборгованості з юридичної особи або фізичної особи-підприємця.

Довідка Finance.UA:

  • Держбюджет на поточний рік передбачає понад 11 млрд гривень надходжень від конфіскації коштів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас