Як українцям мінятимуть систему виплати субсидій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українцям мінятимуть систему виплати субсидій

Казна та Політика
1192
В Україні катастрофічно бракує грошей на субсидії населенню. На їх виплати у 2017 році бюджетом передбачено всього 47 млрд грн.
Незважаючи на те, що кількість отримувачів субсидій збіглася з прогнозними даними Мінсоцполітики (близько 7,5 млн домогосподарств) вже в травні, після закінчення опалювального сезону, стало ясно, що цих коштів не вистачить. Про це повідомив директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко.
У Мінфіні вже готують відповідний проект змін до бюджету на 2017 рік, щоб додатково виділити 15 млрд грн на виплату пільг і субсидій всім підприємствам, що надають комунальні послуги.
«До закінчення поточної сесії парламенту залишається два тижні. Ми подамо в цей термін пропозиції уряду, щоб депутати схвалили їх», – розповів заступник міністра фінансів Сергій Марченко.
Однак і цих грошей вистачить в кращому випадку до жовтня – коли розпочнеться новий опалювальний сезон. За розрахунками віце-президента міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» Сергія Дунайло, загальна потреба у фінансуванні субсидій становить 75-77 млрд грн.
Тому уряд намагається активно реформувати систему виплати субсидій, щоб скоротити бюджетну потребу. Зокрема, чиновники виділяють три основні моменти.
По-перше, в Мінфіні вийшли з ініціативою скасування клірингових розрахунків з постачальниками газу, тепла, електроенергії, щоб створити прозору та зрозумілу систему взаєморозрахунків за спожиті комунальні послуги. Тобто, свого роду монетизацію на рівні постачальників ресурсів.
По-друге, хочуть провести монетизацію самих субсидій на рівні отримувачів послуги, тобто пересічних громадян.
Але для монетизації пільг треба спочатку провести верифікацію всіх отримувачів.
Монетизація субсидій
Експерт з питань енергоефективності Святослав Павлюк вважає, що 7,5 млн домогосподарств або 44% всіх сімей України, які отримують субсидії – це максимум тих, хто претендує на допомогу в оплаті комуналки. З такою оцінкою згодні і в Мінсоцполітики.
«З огляду на те, що 36% субсидіантів – це самотні і, швидше за все, люди похилого віку і ще третина – сім’ї з двох малозабезпечених громадян, потрібно якомога швидше почати монетизацію субсидій. Адже пенсіонери самі нічого не будуть робити в плані енергоефективності. І держава і надалі буде змушена платити колосальні компенсації за неефективне витрачання ресурсів», – вважає Святослав Павлюк.
У Мінфіні і Мінсоцполітики вже почали таку роботу. За словами Віталія Музиченка, не можна одноразово провести монетизацію для майже 8 млн домогосподарств.
Як українцям отримати зекономлені субсидії
«Потрібно реально оцінювати можливості системи. Коли ми говорили, що замість 1 млн отримувачів субсидій буде 7 млн., ми розуміли, що колишня система не потягне і тому різко спростили процедуру оформлення. Так і зараз – щоб показати громадянам, куди ми рухаємося, спочатку проведемо монетизацію залишків субсидій», – розповів Віталій Музиченко.
Наприклад, соціальний норматив споживання газу на опалення становить 400 кубометрів на місяць на сім’ю, а реально було спожито 300-350 кубів. Невикористана різниця буде повернута в бюджет.
Зараз призначення субсидії відбувається для кожної сім’ї індивідуально – залежно від складу сім’ї, наявності газових приладів, площі опалення та рівня доходів. За підсумками опалювального періоду, деякі сім’ї змогли заощадити природний газ, і в результаті, використали газу менше, ніж розраховувалося за нормативами.
Торік ця сума склала близько 15 млрд грн, цього року в Мінсоцполітики прогнозують 9-10 млрд грн.
«Щоб зрозуміти, яка сума повинна бути повернута компаніям, що надають послуги, треба провести облік залишків. Зараз ця робота виконана на 80%. Коли буде зрозуміла загальна заборгованість бюджету перед постачальниками, можна буде говорити про те, на яку суму збільшувати витрати бюджету. Без завершення цієї роботи можна поставити крапку в цьому питанні», – говорить Віталій Музиченко.
Цього року вперше з’являється можливість монетизації невикористаної частини субсидії самими громадянами, щоб зацікавити їх економити ресурси. Кожна сім’я, у якої є невикористана частина субсидії, за підсумками опалювального періоду, вже з червня, за словами чиновника, може звернутися із заявою в органи соцзахисту, щоб отримати еквівалент вартості 100 кубометрів вартості газу (норматив для опалення приватного будинку в літні місяці).
«Для реалізації такого підходу постачальники послуг мали до 1 червня дати нам списки таких домогосподарств. Щоб ми могли проінформувати громадян про можливості, що з’явилася», – розповів Віталій Музиченко.
Скористатися новацією зможуть 1,5-2 млн домогосподарств, переважно в сільській місцевості.
«Відповідно, через місяць-два ці громадяни отримають на свої рахунки в банку або поштою готівкові кошти», – кажуть в Мінсоцполітики.
Це стратегія на найближчу перспективу. Після обкатки механізму виплат на 2 млн сімей цю технологію поширять на всі 8 млн одержувачів субсидій. Тобто, вдасться перевести всі субсидії з «натуральної форми» (коли гроші відразу йдуть на рахунок постачальників комунальних послуг) в грошову.
Чиновники впевнені, що число отримувачів субсидій поступово зменшуватиметься, бо підвищення цін на газ найближчим часом не передбачається, а доходи населення потроху ростуть. Як скоро відбудеться повний перехід на адресні виплати, в уряді не можуть сказати.
У тому числі тому, що спочатку треба перевірити правомірність отримання пільг.
Верифікація виплат
За останні 2,5 року число отримувачів субсидій росло на 2-3 млн домогосподарств на рік. Причому, якщо зазвичай приходило по 50-60 тис. звернень на тиждень, то в опалювальний сезон їх кількість зростала до 150-200 тис. При середньому розмірі домогосподарства в 2,6 осіб, треба було перевіряти 500-600 тис. осіб за тиждень.
Поки кількість претендентів була відносно невеликою, дані про доходи кожного члена сім’ї, тарифи і отримувані послуги ЖКГ громадяни підтверджували самостійно, збираючи довідки по кабінетах.
Після зростання в 6 разів армії претендентів держава радикально спростила процедуру за рахунок обміну інформацією між різними держорганами.
«Інформацію з податкової про доходи громадянина верифікувати не потрібно. Зате треба перевіряти, наприклад, склад сім’ї», – кажуть в Мінсоцполітики.
Найчастіше такі дані є у органів місцевого самоврядування. Однак постає запитання, як ведеться такий облік і наскільки можливий електронний обмін даними.
Бували випадки, коли інформацію про склад сім’ї сільрада просто не могла надати. Тоді при призначенні субсидії використовувалися дані з декларації, заповненої претендентом на субсидію. Тепер прийшов час перевірити цю інформацію.
«Перевіряти її ми можемо в короткий проміжок часу влітку, коли відбувається перерахунок і перепризначення субсидій», – розповів Віталій Музиченко.
За його словами, зараз кількість відмов у призначенні субсидій становить близько 2-3%, максимум – 5%.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас