Пенсійна реформа без накопичувального рівня: коли і як українці зможуть збирати на пенсію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійна реформа без накопичувального рівня: коли і як українці зможуть збирати на пенсію

Особисті фінанси
2544
Як пояснили в Міністерстві соціальної політики, згідно з чинним законодавством, запустити накопичувальний фонд повинні тільки після ліквідації дефіциту Пенсійного фонду. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман припускає, що ліквідувати дефіцит можна тільки в 2024-му. Тоді і може повноцінно запрацювати накопичувальний рівень. Цього року в бюджеті ПФ передбачений дефіцит в розмірі 141 мільярда гривень.
Як зазначає автор статті “Сегодня”, крім пенсії від держави, у кожного українця є можливість взяти участь у приватному пенсійному фонді. У багатьох країнах ЄС і США такі фонди існують вже багато років, в Україні ж приватні пенсійні фонди почали працювати тільки в 2003 році. І хоча, за словами автора книги “Назустріч майбутньому. Путівник по недержавних пенсійних фондах” Олександра Ткача, жоден фонд не був визнаний банкрутом, а якби і був визнаний таким, накопичення українців перейшли б в інший фонд, довіра до приватних пенсійних фондів досі невисока.
Ще один спосіб “назбирати” на пенсію – відкрити депозитний рахунок і поповнювати його з кожної зарплати. Зараз середня депозитна ставка – 16-18%. Цього достатньо для того, щоб не тільки компенсувати інфляцію, але і збільшити накопичення. Якщо приватний банк закривається, Фонд гарантування повертає частину депозиту – до 200 тисяч гривень. Тому експерти радять або відкрити кілька депозитів у різних банках на суму до 200 тисяч, або вкладати гроші, наприклад, в державний “Ощадбанк”. Відповідно до чинного закону, якщо “Ощад” закриється, вкладники мають право отримати компенсацію депозитів в повному обсязі за рахунок бюджету країни.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас