Конспірологія і фонди: як Яресько рятує Пуерто-Ріко від кризи з зарплатою в $625 тисяч — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конспірологія і фонди: як Яресько рятує Пуерто-Ріко від кризи з зарплатою в $625 тисяч

Світ
1121
У Києві екс-міністр продовжує очолювати громадську організацію Аспен Інститут, яка фінансується американськими фондами.
У світі на слуху – Пуерто-Ріко. Ця острівна держава в Карибському морі, більше відома як місце для екзотичного відпочинку недалеко від Куби і Домінікани, провела референдум і попросилась 51-м штатом в США.
Архіпелаг, який і так підконтрольний Вашингтону, більше десяти років не може вибратися з тяжкої економічної кризи. Накопичивши багатомільярдні борги, в травні Пуерто-Ріко оголосило про банкрутство. А за півтора місяці до цього американці призначили там в топ-менеджери 51-річну українку, екс-міністра фінансів Наталію Яресько, яка недавно безславно потрудилася в Україні.
У березні вона стала виконавчим директором ради з фінансового управління та контролю Пуерто-Ріко з зарплатою в більш ніж півмільйона доларів на рік ($625 тис.). Яресько народилася в США в сім’ї українських емігрантів, закінчила там вуз, але останні 20 років жила в Україні. У грудні 2014 року президент Порошенко надав їй українське громадянство, при цьому вона зберегла і американський паспорт.
Переїде влітку
Після відставки з поста міністра фінансів Яресько заявила в інтерв’ю, що шукає роботу. В результаті отримала контракт на чотири роки на посаді в Пуерто-Ріко. При цьому в Києві, де у неї шикарний особняк в передмісті на 1260 квадратів, вона продовжує очолювати громадську організацію Аспен Інститут, яка фінансується американськими фондами.
Але в оточенні екс-міністра кажуть, що вона все частіше буває в Америці (в Вашингтоні і рідному Чикаго). На початку червня, наприклад, була присутня на урочистому вечері у Вашингтоні, де вручали нагороди за «видатне лідерство», і вела одну з сесій на конференції на тему геополітики та економіки.
«Яресько переїде в Сан-Хуан, столицю Пуерто-Ріко, цього літа разом з дочкою-підлітком, у якої закінчився навчальний рік (12-річна Дарина Яресько вчиться у престижній Печерській міжнародній школі, а її старша сестра Христина в цьому році вступила до Єльського університету, одного з найдорожчих топових вузів США, – Ред.), – розповіла Джоанісабель Гонсалец, бізнес-репортер пуерторіканської газети El Nuevo Dia. – Яресько буде щомісяця літати до Києва. Всі витрати на перельоти в Україну і назад, а також великі відрядження, їй будуть оплачувати понад місячну ставку. За місцевими мірками, це просто космічна зарплата. Крім того, для Яресько наймуть охоронця і водія».
За словами Гонсалец, доходи приїжджої американської українки, яку послали рятувати Пуерто-Ріко, приголомшили багатьох жителів бідного острова. Навіть в Америці топ-менеджери на держслужбі стільки не отримують. Як пише місцеве видання Caribbean Business, вона зароблятиме набагато більше, ніж інші контролери з американських рад на аналогічних позиціях. Наприклад, у Вашингтоні директор бюджетної ради заробляє $155 тис. на рік, і то його зарплата викликала критику.
Конспірологія і фонди
«Дехто дивується, мовляв, невже, українці такі багаті люди. Місцеві чули про вашу революцію і війну, і що після управління Яресько краще не стало. Ходять пересуди, мовляв, і в Пуерто-Ріко вона все завалить. Хтось, взагалі, не знає, де Україна знаходиться», – місцевий економічний журналіст Ісмаель Торрес переказує нам, що кажуть місцеві.
Але ще більше пуерторіканців здивувала різниця з офіційною міністерською зарплатою Яресько в Україні – всього в $200. Caribbean Business цитує її інтерв’ю Девіду Аксельроду – журналісту і головному стратегу передвиборного штабу Барака Обами, якому вона сказала, що в Києві довелося жити на власні заощадження. А вони були чималими. Caribbean Business розповідає про зароблені нею в 2013 році майже $2 млн бонусів від Western NIS Enterprise Fund – інвестфонду, що фінансується держбюджетом США.
«Відносини Яресько з американськими кредитними організаціями породили конспірологічні теорії про спробу Заходу поставити свій уряд в Україні, щоб підірвати вплив Росії на цю країну», – пише Caribbean Business про українські перипетії, натякаючи, очевидно, на аналогії з Пуерто-Ріко.
Обговорюють в місцевій пресі і зв’язки Яресько з іншим американським інвестфондом Franklin Templeton, який був найбільшим власником українських облігацій. Фонд був причетний до списання боргів в Україні, а тепер і в Пуерто-Ріко. І у нас, і на Карибах деякі експерти вважають, що борги пробачили на невигідних для країни умовах. Як зазначає сам інвестфонд на своєму сайті, в цінні папери Пуерто-Ріко він вкладався 30 років. І тепер там теж проводять реструктуризацію за участю Яресько та Franklin Templeton.
Олександра Харченко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас