Що потрібно знати українцю при перетині кордону з ЄС: основні моменти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що потрібно знати українцю при перетині кордону з ЄС: основні моменти

Особисті фінанси
4055
Куди можна їздити?
З набранням чинності безвізового режиму для українців відкривається можливість відвідувати, не оформлюючи віз, всі країни Євросоюзу, за винятком Великобританії та Ірландії.
Також на «безвізових» умовах можна буде відвідувати Швейцарію, Норвегію, Ісландію та Ліхтенштейн – держави, що не є членами ЄС, але входять до Шенгенської зони.
Зазначимо, що при безвізовому режимі, маючи біометричний паспорт, можна в’їжджати в ЄС не тільки з України, але з будь-якої іншої країни, наприклад Туреччини або Марокко.
Безвізовий режим діє для короткострокових поїздок (до 90 днів на кожні півроку або 180 днів за рік) і не поширюється на працевлаштування та навчання. Тому при перетині кордону прикордонники, перш за все, звертатимуть увагу на мету поїздки і термін перебування в ЄС.
Візи та старі паспорти?
Віза не потрібна, якщо їдеш в турпоїздку, в гості, на фестиваль, конференцію або тренінг. Якщо планується поїздка в Європу для навчання або пошуку роботи, доведеться оформляти візу.
Як на дорослих, так і на дітей, при поїздках в країни ЄС без оформлення віз поширюється вимога наявності біометричного паспорта.
Разом з тим викидати старі діючі паспорти немає необхідності. Паспорти і всі відкриті раніше візи будуть діяти до закінчення терміну їх дії. Паспорти, в яких хороша візова історія, взагалі бажано зберегти, вони можуть виявитися корисними в майбутньому.
Якщо раніше для отримання візи була важлива попередня візова історія, то зараз на кордоні будуть звертати увагу на історію поїздок. Якщо поїздки без зауважень, в майбутньому проблем не буде взагалі.
На кордоні у Вас можуть перевірити наявність зворотного квитка. Страховий поліс тепер є бажаним, але не обов’язковим. Для перевірки цілей поїздки прикордонники також можуть перевірити наявність грошей і бронь в готелі. Якщо немає готелю, потрібно пояснити, де і як плануєте ночувати. Наприклад, у родичів або друзів, або в кемпінгу. Це також не заборонено.
Скільки треба грошей?
Важливо при собі мати достатню кількість грошей для поїздки. Для підтвердження бажано мати при собі виписку з банку або чек з банкомату про кількість грошей на банківській картці. Щоб не було проблем на кордоні, мінімально при собі потрібно мати від 50 євро на людину на кожну добу перебування на території ЄС, при цьому вимоги в різних країнах ЄС можуть відрізнятися. Іноді прикордонникам достатньо показати банківську картку і сказати, що плануєте нею користуватися.
На думку Олександра Павловича, генерального директора міжнародного маркетплейсу для купівлі автобусних квитків Busfor Україна, якщо рахувати середню зарплату в 4-6 тисяч гривень, в Польщі українець на ці гроші зможе прожити від 6 до 10 днів.
«Дорога до Варшави обійдеться мінімум в 1090 гривень в обидва кінці. Проживання – від 300 гривень на добу, якщо говорити про самий скромний варіант: оренда кімнати або місце в хостелі. За місяць зазвичай дають знижку, але будемо вважати, що ці гроші людина витратить на транспорт і якісь мінімальні розваги. Харчування – від 170 гривень на добу, – розповідає експерт. – У Чехії, якщо брати ті ж розрахунки, зарплати вистачить на 2-4 дні. Дорога на автобусі до Праги і назад – 2400 гривень з людини. Ціни на скромне житло в Празі починаються від 350 гривень, на харчування піде близько 440 гривень на день. У Німеччині це буде приблизно 1-3 дні. Дорога до Берліна і назад – від 2800 гривень з людини. Житло в німецькій столиці – від 600 гривень на добу. На харчування – приблизно 470 гривень на день або більше».
Зазначимо, що при поїздці на конференцію, виставку або ділову зустріч при собі бажано мати запрошення. Якщо немає запрошення, можна вказати назву заходу або контакти запросили осіб.
За порушення термінів перебування в Євросоюзі, або роботу без оформлення може бути накладено штраф до 3 тис. євро і депортація, або заборону на в’їзд на територію Шенгенської зони на термін від 1 до 5 років.
Попит на автобусні квитки в країни Європи
У порівнянням з минулим роком попит на квитки до Польщі зріс: у Познань на 40%, до Вроцлава на 32%, в Лодзь на 12%, до Кракова на 13%, в Катовіце на 10%.
Останній пункт можна пояснити тим, що українцям, які звикли подорожувати лоукостами з польських хабів, стало простіше добиратися до проміжних точок подорожі на автобусах (Україна-Польща).
«Збільшення попиту на квитки до Варшави на 12% ми пов’язуємо саме з туристичним бумом, оскільки зростання запитів тут стабільне і не має сезонності, як у випадку з виїздом на роботу або навчання», – каже Павлович.
Що стосується інших європейських напрямків, тут теж попит збільшується: в Вільнюс на 30%, у Прагу на 25%, у Відень на 80%. Якщо раніше близько 40% продажів на рейси за кордон були з Києва, то зараз збільшилася кількість замовлень і з інших міст України – громадянам вже не потрібно їхати в столицю або велике місто для подачі документів у візовий центр, що значно спрощує організацію подорожі.
«І це ситуація на сьогодні, коли безвізовий режим тільки набирає чиннсті, і не всі мають біометричні паспорти. Можна очікувати, що коли всі бажаючі українці отримають біометричні паспорти, інтерес до поїздок в Європу збільшиться», – резюмує він.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас