Бізнес на «безвізі» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес на «безвізі»

Особисті фінанси
1819
Безвізовий режим з країнами Євросоюзу тішить не тільки українців, які розраховують скористатися спрощеною процедурою для поїздок в Європу. Вимога щодо обов’язкової наявності біометричних паспортів виявилася дуже доречною для чиновників, відповідальних за видачу паспортів, посередників і шахраїв.
Паспортний ажіотаж
Швидке набуття чинності безвізового режиму призвело до різкого збільшення попиту з боку українців на закордонні паспорти з біометричними даними. Ажіотаж з документами підігріває і настання періоду літніх відпусток.
У бажаючих провести літній відпочинок у країнах Євросоюзу з’явилася термінова потреба в біометричному паспорті. І якомога швидше.
Ті, хто не подбав про те, щоб оформити виїзні документи заздалегідь, зараз змушені вистоювати в чергах у відділеннях Держміграційної служби.
Відповідальні за видачу біометричних паспортів служби не справляються з виниклим напливом людей, оскільки кількість охочих обзавестися новими паспортами після ухвалення рішення Європарламентом про «безвіз», в залежності від паспортного столу, зросла в 5-10 разів.
Інтерес до отримання біометричних паспортів підігрівають і чиновники, які вже кілька років «піаряться» на темі безвізового режиму з Євросоюзом. Оскільки особливих успіхів у реформуванні економіки досягти не вдалося, тема «безвіза» залишається, мабуть, єдиною, що можна записати в актив української влади. Постійне мусування інформації про «безвіз» в ЗМІ популяризує саму ідею і підштовхує отримувати біометричні паспорти навіть тих українців, які зараз не мають реальної потреби в нових закордонних документах.
Нагадаємо, що, за умовами угоди з ЄС про безвізовий режим, саме наявність закордонного паспорта з біометричними даними дає право українцям на безперешкодне відвідування країн Євросоюзу. Власникам звичайних закордонних паспортів для відвідування Європи, як і раніше, доведеться оформляти в’їзну візу.
На роботу за «безвізом»
Черги за паспортами збільшилися і з тієї причини, що багато українців планують використовувати безвізовий режим для виїзду в країни Європи на заробітки.
Незважаючи на те, що безвізовий режим не поширюється на трудову міграцію, на думку експертів, чимала частина українців може спробувати використовувати нові правила для виїзду на заробітки в ЄС. Цьому буде сприяти зниження кількості українців, які виїжджають працювати в Росію.
А перспектива введення візового режиму з РФ, яка може стати реальністю в найближчому майбутньому, ще більше знизить рівень трудової міграції в Росію. Відповідно, потік громадян, які виїжджають з України на роботу в Євросоюз, в перспективі буде збільшуватися.
Використовуючи безвізовий режим, трудові мігранти з України під виглядом туристів через Словаччину та Польщу зможуть потрапити в країни Західної Європи і вже там шукати для себе роботу.
З іншого боку, різке зростання трудової міграції з України під виглядом туристів після набуття чинності безвізового режиму може призвести до контрзаходів з боку ЄС. Крайній крок – призупинення порядку безвізового режиму на невизначений термін.
Бізнес на «безвізі»
Паспорт в обхід
Якщо проходити процедуру самостійно через паспортний стіл, отримання біометричного паспорта обійдеться в 557 гривень, отримати паспорт можна буде через 20 днів. Але перед цим доведеться вистояти в черзі.
Якщо треба швидше, можна оформити протягом 7 днів, але і вартість зросте до 810 грн. Якщо оформляти через консульську службу, додатково доведеться заплатити ще і консульський збір.
Потреба в біометричних паспортах вже зараз і відсутність часу або бажання простоювати в чергах змушує багатьох українців шукати обхідні шляхи, як більш швидко отримати закордонний паспорт, витративши мінімальний час на відвідування паспортного столу.
Варіантів тут використовується кілька:
  • Для прискорення видачі звернутися до ДП «Документ».
  • Спробувати обійти електронну чергу на отримання паспорта.
  • Отримати паспорт через турагентство.
  • Звернутися до посередників.
При цьому будь-яка спроба обійти встановлений порядок видачі закордонного паспорта з біометричними даними автоматично призводить до подорожчання послуги, а в деяких випадках і до банальної втрати грошей без отримання паспорта.
ДП «Документ» – класичний приклад, як в Україні держава і чиновники заробляють на чергах і ажіотажі. Організація створена як альтернатива паспортному столу. Послуги надає такі самі, але коштують вони вже дорожче на 400 грн: видача паспорта за 20 днів обійдеться в 957 грн, за терміновий варіант отримання паспорта доведеться викласти 1210 грн.
Замість того, щоб, використовуючи досвід розвинених країн, налагодити ефективну, швидку та зручну систему видачі закордонних документів, чиновники продовжують використовувати старі прийоми. Дублювання державних функцій і створення навколодержавних структур дозволяє заробляти на видачі закордонного паспорта в 1,7 разу більше, ніж при оформленні в паспортному столі.
Посередники також намагаються заробити на паспортному ажіотажі. Наприклад, реєструються в електронній черзі, щоб потім продати своє місце тому, хто хоче швидше отримати закордонні документи. Або пропонують свої послуги з оформлення документів на паспорт з «чорного ходу».
Вартість таких послуг коливається від 1 до 5 тис. грн.
При цьому ніяких гарантій посередник не дає. А довіра в таких випадках може коштувати не тільки часу і грошей, але і серйозних неприємностей.
Зазвичай послугами посередників користуються ті, кому потрібен паспорт прямо зараз. При цьому посередник може, взявши завдаток або всю суму, просто зникнути з грошима. Ще гірше, коли, використовуючи персональні дані замовника, на його ім’я, наприклад, береться кредит або проводиться велика покупка в борг.
Менш ризикований варіант – отримання біометричного паспорта через турагентство. Ризики набагато нижчі, ніж у посередників. Та й турагентство зацікавлене зробити все правильно, оскільки зацікавлене, щоб у них купили тур.
Така послуга, знову ж таки, обійдеться значно дорожче. Якщо потрібен паспорт за добу, це буде коштувати від 3000 грн, протягом 5 днів обійдеться в 2200 – 2500 грн, оформлення через 10 днів буде коштувати 1600 – 2000 грн.
Незважаючи на те, що тема безвізового режиму була однією з найпопулярніших в коментарях чиновників, фактично до настання «безвіза» країна виявилася неготовою, не зумівши створити умови для оперативного, комфортного і законного способу видачі біометричних паспортів в короткий термін всім бажаючим.
Якби оформлення закордонних документів було налагоджено на цивілізованому рівні, в українців не виникало б потреби втрачати свій час у чергах, звертатися до посередників, переплачувати і ризикувати своїми грошима.
Олександр Єжель
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас