Європа готується до безвізу з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа готується до безвізу з Україною

Казна та Політика
820
Уже цієї неділі українці на законних підставах зможуть їздити в Європу без шенгенських віз. «Перемогу» на Банковій вирішили відсвяткувати з розмахом – всі вихідні в центрі Києва заплановані масові гуляння і концерти, і вже більше місяця міста обвішані білбордами про безвіз. Він, до речі, став непоганою статтею доходу для багатьох зацікавлених. А в Польщі, тим часом, почалася невелика паніка – там побоюються, що українці складуть конкуренцію на ринку праці в Європі. Про це пишуть Вести.
Туристичний бум
На 11 червня квитки в Угорщину, Румунію, Німеччину та Голландію практично розкуплені. Судячи з сайту Skyscanner.com, в столиці цих країн залишилося буквально по дві-три пропозиції, але чи пов’язано це з безвізом, сказати складно – ці напрямки завжди користуються попитом. Втім, в турфірмах кажуть про небувале пожвавлення. «Люди стали частіше цікавитися і оформляти тури практично в усі країни, куди тепер не потрібно отримувати візу. На перший день безвізу поки частіше замовляють автобусні тури, які проходять відразу по декількох країнах. У мене тільки за сьогодні на 11-е число путівки замовили п’ять осіб», – розповіла «Вестям» менеджер турфірми «Поїхали з нами» Анна.
Туроператори кажуть, що ті, хто заздалегідь замовив поїздки, наприклад в кінці червня, просять турагентів передзвонити їм після того, як безвіз набере чинності, і розповісти, які проблеми виникали у людей з пропуском через кордон. «Зараз ми теж проводимо детальний інструктаж, говоримо, щоб люди з собою брали виписку з банку про наявність коштів або могли показати потрібну суму готівкою», – продовжує менеджер.
Через безвіз в Україні зросте курс євро
Глава Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха підтверджує, що в цілому попит підвищився, але ажіотажу ще немає: «Їдуть до моря – Греція, Італія, Іспанія, Болгарія. Всі туроператори сподіваються, що через те, що тепер не потрібно оформляти візи і людям не потрібно бронювати поїздки заздалегідь, туристи стануть їздити відпочивати частіше», – говорить «Вестям» Голубаха.
Чекають черг
У прикордонних областях вже готуються до підвищених навантажень. За словами спікера Закарпатської обладміністрації Ярослава Галаса, перші дні на прикордонних переходах, яких в Ужгороді три, буде досить напружено. «З досвіду інших країн можемо припустити, що черги будуть. Самі прикордонники кажуть, що потік збільшиться мінімум на третину», – сказав нам Галас.
У самій прикордонслужбі розповіли, що перекидають на європейські переходи прикордонників з інших місць і залучать резерв.
«Зараз більшість тих, хто перетинає пункти пропуску, складають люди, які часто перетинають кордон – водії на авто з іноземними номерами і жителі прикордонних територій. Для них ми будемо відводити окремі смуги», – сказав речник Держприкордонслужби Олег Слободян.
Золота жила
Тим часом в пунктах видачі біопаспортів черчи тільки ростуть. «Зараз біометричні паспорти отримали понад 3,5 млн осіб. Багато хто зважився робити паспорт, як тільки стало відомо про безвіз. Крім того, зараз початок відпускного сезону. Але для того, щоб черг було менше, ми працюємо і у вихідні, а також плануємо відкривати додаткові сервісні центри. Зокрема, в центрі Києва незабаром відкриється ще один центр з пропускною спроможністю 1500 осіб на день, хоча зазвичай центр здатний обслуговувати по 400-450 осіб на день. Також нові центри будуть в Харкові і Львові», – розповів спікер ДП «Документ» Володимир Поліщук.
Ажіотаж став золотою жилою для посередників. «Біопаспорти під ключ» мінімум удвічі дорожчі, ніж в сервісних центрах, – за п’ять робочих днів, оформлення документа обійдеться в 2500 грн, хоча офіційно це коштує 1210 грн, і забрати його можна вже через тиждень. Крім того, йде активний продаж місць у черзі.
«За 500 грн будемо вам тримати місце, ви просто приходите на певний час і подаєте документи на паспорт», – просвітив нас посередник. Є й ті, хто продає місця в електронній черзі, але в Держміграційній службі запевняють, що це шахраї. «Міграційна служба нагадує, що електронна черга передбачає тільки індивідуальний запис, тому при будь-яких обставинах не варто купувати талони або запис в електронній черзі, оскільки всі записи, здійснені третіми особами, будуть анульовані», – йдеться в повідомленні.
Киплять пристрасті і навколо пунктів пропуску. «Вже зараз на під’їзді до кордону зі Словаччиною та Угорщиною відкрилися відразу кілька обмінників валют і точок з продажу автостраховок. Там навіть один вагончик спалили днями – мабуть, не поділили територію», – розповів нам один з жителів Ужгорода, який часто перетинає кордон. Також як гриби після дощу ростуть магазинчики, де можна оптом купити сигарети – основний товар, за яким європейці їдуть до нас. «Вони беруть у нас сигарети, солодку воду, пиво. Все інше у них є там, це ми швидше до них за товаром їдемо, бо він більш якісний», – каже торговець Іштван.
Пожвавилися і так звані «піджаки» – жителі прикордонних районів, які допомагають контрабандистам переносити товар через кордон. Вони тепер організовують роботу з продажу води та їжі в довгих чергах на кордоні.
Найбільше з приводу нашого безвізу нервують поляки. Не всі, звичайно, але на місцевих форумах з’явилося чимало постів про те, що українці вступлять в боротьбу за робочі місця. Справа в тому, що молоді поляки, як і угорці, зараз рвонули до Британії та Німеччини на заробітки, де зарплати набагато вищі. А тепер і українці, міркують поляки на форумах, можуть легко проникнути в ці країни і знайти нелегальну роботу (хоча, нагадаємо, лібералізація візового режиму не дає нам права на роботу в ЄС).
Та й в самій Польщі вважають, що українці в їхній країні забирають у них робочі місця. Наших стало більше саме на висококваліфікованих роботах, а не тільки на будівництвах і в обслуговуючому персоналі. Втім, така думка далеко не у всіх. «Європейці, з якими я спілкуюся, дуже спокійно ставляться до нашого безвізу. Для них набагато страшніше збільшення кількості мігрантів з Сирії, наприклад. Тож не думаю, що виникнуть якісь проблеми», – розповів «Вестям» Микита Попов, який вчиться в Голландії.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас