Українських водіїв будуть по-новому карати за неправильне паркування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українських водіїв будуть по-новому карати за неправильне паркування

Особисті фінанси
1066
Автолюбителі можуть зіткнутися з вимаганням, але мають всі шанси оскаржити незаконний штраф
Українських водіїв чекають нелегкі часи. Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №5364, який чітко регламентує порядок евакуації неправильно припаркованих автомобілів.
Документ істотно розширює повноваження паркувальників. UBR.ua з’ясовував, до чого готуватися автовласникам.
Талони під двірник
До переліку можливих причин евакуації автомобіля тепер включені практично всі мислимі порушення правил стоянки і зупинки. До таких належать:
стоянка на проїзній частині в два і більше ряди;
авто розташоване в заборонених ПДР місцях зупинки/стоянки (на мосту, в тунелі, на залізничних або трамвайних коліях, зупинках, переходах і т.д.);
розташування автомобіля унеможливлює рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для пішоходів (в т.ч. інвалідам та дитячих колясок);
порушує схему паркування ТЗ таким чином, що блокується проїзд по двох або більше смугах руху.
Всі ці правопорушення тепер може фіксувати на фото/відео не тільки поліцейський, а й паркувальник. У останніх навіть з’явиться право виписувати талони про порушення правил парковки (в тому числі і за неоплачену парковку) і «тимчасово блокувати ТЗ» до приїзду патрульних.
Але, як розповіли нам юристи, на практиці реалізація цієї ініціативи вкрай сумнівна. Хоча вони і не заперечують, що в разі прийняття законопроекту життя водіям вона істотно ускладнить.
Адже, згідно з Конституцією, притягувати до відповідальності можна тільки особисто водія-порушника, а не сам автомобіль і його власника.
«Припустимо, власнику автомобіля приходить штраф за порушення правил парковки. А він каже, що в той момент не керував автомобілем, а на місці був хтось із його родичів (проти яких він може не свідчити). Тож перспектив у закону – ніяких», – вважає автоюрист Володимир Караваєв.
У Раді вже зареєстрований законопроект, який покликаний трохи змінити механізм притягнення до відповідальності за вчинення порушень у сфері безпеки дорожнього руху. Можливо, після прийняття цього документа вноситимуться зміни до інших законів, в т.ч. і щодо парковок.
Але поки притягувати власника авто до відповідальності хочуть без суду і слідства. Таким чином, оскаржити штраф буде простіше простого, кажуть юристи.
«Талони за неправильну парковку з тієї ж серії, що і горезвісні «листи щастя» з порушеннями, які раніше приходили водіям. І вони давно вже визнані Конституційним судом незаконними. Якщо законопроект приймуть, то судам варто очікувати вал позовів. Тим більше, що судовий збір за таким позовом не стягується», – зауважив у розмові адвокат Вадим Володарський.
Водіям загрожують і інші незручності крім судових розглядів. По-перше, через неграмотність паркувальника, який погано розбирається в ПДР, водія спочатку можуть «евакуювати» за цілком законну парковку. Хоча такий ризик сьогодні є і з патрульними поліцейськими.
А по-друге, паркувальник може почати вимагати у водія гроші, шантажуючи його поліцією.
«Для того щоб на парковках не займалися корупцією, пропонується частину штрафів направити на забезпечення самих паркувальників. Тобто, чим більше штрафів, тим більше грошей піде їм», – розповів UBR.ua Автоюрист Богдан Глядик.
І, нарешті, по-третє, якщо автомобіль все-таки відвезе евакуатор, водієві доведеться визволяти своє ТЗ зі штрафмайданчика. Що, м’яко кажучи, не безкоштовно.
Потрібно розуміти, що евакуація авто на майданчик для тимчасового зберігання це не санкція за порушення правил, а лише спосіб усунути перешкоду чи небезпека для руху.
«Евакуація і штраф – це фактично різні речі. Але порядок оплати, наскільки мені відомо, не змінюється. Буде все, як і сьогодні: спочатку плати і забирай, а потім, якщо хочеш – оскаржуй», – додав у розмові з UBR.ua Богдан Глядик.
У свою чергу, розмір штрафу за порушення правил стоянки (в т.ч. за неоплачену парковку) прив’яжуть до вартості однієї години паркування і стягнуть його в 20-кратному розмірі). Правда, при оплаті штрафу протягом 10 днів банківських днів за порушення, зафіксовані за допомогою фото/відео зйомки, нададуть 50% знижки.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас