Що Порошенку не сподобалося в законі про приватних детективів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що Порошенку не сподобалося в законі про приватних детективів

Казна та Політика
580
Даний закон повернуто з пропозиціями президента 6 червня, повідомляється на офіційному сайті українського парламенту.
У пропозиціях президента до закону “Про приватну детективну (розшукову) діяльність” зазначається, що в документі, який надійшов на підпис главі держави, перелік дозволених видів приватних детективних (розшукових) послуг сформований без урахування вимог низки законодавчих актів України.
По-перше, діяльність приватних детективів більше відповідає правоохоронній діяльності, тому курирувати її мало б Міністерство юстиції, а Нацполіція та інші центральні органи виконавчої влади, що забезпечують охорону прав і свобод людини.
Також наголошується, що проголосований Радою закон передбачає, що для отримання права на здійснення приватної детективної діяльністю необхідне отримання відповідного свідоцтва, яке видається на платній основі (стаття 8). Однак в законі не визначаються розмір плати за видачу такого свідоцтва та порядок її справляння, як того вимагає закон України “Про адміністративні послуги” (частина третя статті 11).
“Так, суб’єктам приватної детективної (розшукової) діяльності дозволяється збирання, фіксація і дослідження відомостей, необхідних для розгляду справ, зокрема, в кримінальному судочинстві, а також пошук і збір даних, які можуть бути приводом або підставою для звернення замовника приватних детективних послуг в правоохоронні органи або до суду з метою захисту його законних прав та інтересів (пункти 1, 7 частини третьої статті 12). При відсутності чіткої конкретизації в законі відомостей або даних, які дозволяється збирати, фіксувати і досліджувати суб’єктам приватної детективної (розшукової) діяльності, фактично допускається можливість збору такими суб’єктами доказів для розгляду справ в кримінальному судочинстві. Такий підхід суперечить нормам Кримінально-процесуального кодексу України, за якими доказ визнається допустимим, якщо його отримано в порядку, встановленому цим кодексом”, – сказано в повідомленні.
Також Порошенко зазначив, що надання приватним детективам права здійснювати зовнішнє стеження на відкритій місцевості, в громадських місцях і на транспорті не кореспондується з передбаченою законом забороною здійснювати оперативно-розшукові заходи, віднесені законом до виключної компетенції оперативних підрозділів.
“Повертаю цей закон для повторного розгляду і пропоную погодити його положення з нормами законодавчих актів, які є базовими у відповідних сферах правового регулювання”, – сказано в пропозиції президента.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас