Азіатське вторгнення: як Китай планує використовувати блокчейн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азіатське вторгнення: як Китай планує використовувати блокчейн

Фінтех і Картки
2042
Китайці планують використовувати технологію для розвитку «розумних міст», фінансового сектора, бізнесу нерухомості та торгівлі.
Минулий рік став ключовим для сприйняття технології блокчейн в Китаї. Блокчейн іноді називають другим поколінням інтернету, коли на зміну Інтернету інформації приходить Інтернет цінностей. Технологія блокчейн дає можливість обміну цінностями в режимі реального часу без участі посередників. Більш формально, блокчейн — це розподілений реєстр, який фіксує цифрові транзакції безпечним, прозорим, незмінним і контрольованим способом, без необхідності використання довіреного посередника для виконання цих транзакцій.
У стратегії інформатизації Китаю, опублікованій в грудні 2016 року, говориться: «Інтернет речей, хмарні обчислення, великі дані, штучний інтелект, машинне навчання, блокчейн … будуть стимулювати еволюцію кіберпростору від інтернету для кожного до Інтернету всього (Internet of Everything), цифрові, мережеві та інтелектуальні послуги будуть всюди». Це офіційне визнання нової цифрової ери в КНР, що дало великий імпульс для розвитку технології блокчейн.
Перше практичне застосування алгоритму блокчейн — це криптовалюта Bitcoin, яка перебуває 8 років в обороті і ринкова капіталізація якої на кінець травня 2017 перевищувала $35 млрд. Друге місце з ринковою капіталізацією понад $20 млрд, займає криптовалюта Ethereum, розроблена Віталієм Бутеріним в кінці 2013 року і запущена 30 липня 2015 року. Всього в обігу перебуває кілька сотень криптовалют та похідних від них. У 2017 спостерігалося вибухове зростання вартості криптовалют і зростання кількості операцій з ними.
Національна цифрова валюта КНР
У грудні 2016 пройшла інформація, що центральний банк КНР (The People’s Bank of China) успішно протестував власну цифрову валюту – цифровий юань. Дослідження в цьому напрямку КНР веде з 2014 року. Наступний етап тестування національної цифрової валюти центральний банк КНР у партнерстві з china’s First Alliance of Digital Currency і China Fintech Institute планує провести в китайському центрі фінансових інновацій – місті Шеньчжень. У партнерство увійшли фінансовий конгломерат Pingan Group, один з найбільших китайських банків China Merchants Bank, інші фінансові інститути.
Раніше було оголошено, що за допомогою банківського гіганта UBS Китай планує перевести на блокчейн національний фонд соціального страхування, в управлінні якого перебуває близько $250 млрд.
Найбільший китайський комерційний банк ICBC заснував сім інноваційних лабораторій, які займаються дослідженнями в галузі штучного інтелекту, хмарних обчислень, блокчейна, биоидентификации, великих даних та інтернет-фінансів. У березні 2017 голова ради директорів ICBC Huiman Yi анонсував швидку появу системи фінансового трейдингу на блокчейні.
У травні 2017 центральний банк КНР (The People’s Bank of China) заснував комітет з фінтеху (нових цифрових фінансових технологій) з метою «посилення планування досліджень і загальної координації робіт, пов’язаних з фінтехом». Банк має намір організувати глибокі дослідження впливу розвитку фінтеху на монетарну політику, фінансові ринки, фінансову стабільність, проведення платежів та інші області, розробити стратегічний план та державну політику розвитку фінтеху в КНР. Використання центральним банком великих даних, штучного інтелекту, хмарних обчислень і інших високотехнологічних засобів для здійснення наглядової діяльності (RegTech) підвищить ефективність скринінгу крос-галузевих і крос-ринкових наскрізних фінансових ризиків, створить додаткові можливості щодо оперативного реагування на них.
В результаті запровадження національної цифрової валюти в Китаї центральний банк отримає безпрецедентний обсяг знань про те, як працює економіка. Впровадження цифрового юаня потенційно може змінити всю економічну інфраструктуру КНР: створюється закрита мережа цифрової валюти, яка контролюється центральним банком. Крім очевидних переваг – можливість регулювання інфляції, зниження операційних витрат, використання різних нових додатків, з’являються можливості універсального контролю з боку держави за кожним економічним суб’єктом всередині периметра національної криптовалюти.
Технологія блокчейн забезпечує прозорість усіх транзакцій. Кожна транзакція може бути відслідкована, записана, проаналізована і збережена, тобто знаходиться в зоні доступу державних органів. Ніхто не зможе вийти за межі закритої мережі з національними фондами, або ввійти в неї зі своїми коштами без відома держави. Держава і банк утворюють цілісну систему і отримують можливість визначати, у кого є гроші, у кого немає, де можна використовувати гроші. Контроль можна здійснювати на основі технологій великих даних і штучного інтелекту.
Цифрові інновації китайських технологічних гігантів
Згідно з прогнозом iResearch Global, обсяг мобільних платежів в Китаї зросте з $2,3 трлн 2016 до $5,1 трлн в 2019 році. Для порівняння, у США, за розрахунками консалтингової компанії Forrester, очікується зростання з $112 млрд в 2016 до $282 млрд в 2021 році.
У квітні цього року, в новому дослідженні групи Better Than Cash Alliance, підтримуваної фондом ООН для інвестицій у розвиток (UNCDF), обсяг мобільних платежів в КНР в 2016 році оцінено в $3,1 трлн, з яких $2,9 трлн припадали на дві китайські компанії Alipay і WeChat Pay — $1,7 трлн і $1,2 трлн відповідно. Alipay афілійована з китайським гігантом електронної комерції Alibaba Group, Wechat Pay була розроблена одним з найбільших китайських інтернет-провайдерів, компанією Tencent.
Для побудови надійної системи платежів Tencent розробив власну блокчейн-платформу TrustSQL. Платформа буде служити базою для розвитку додатків, що дозволяють випускати цифрові активи, цифрові сертифікати, здійснювати фондові свопи, проводити інші операції.
Alibaba для підвищення відмовостійкості, безпеки, ефективності та прозорості всіх процесів також планує інтегрувати в свої операції технологію блокчейн. Вже працює сервіс для проектів, пов’язаних з благодійністю на базі на блокчейн, що дозволяє донорам відстежувати напрямки витрачання пожертвуваних коштів.
Конкурент Alibaba, компанія JD.com на початку 2017 року випустила систему управління активами для фабрик на основі блокчейн. У січні 2017 JD.com увійшла в стратегічне партнерство з китайською платіжною системою China Unionpay, а вже в травні 2017 було оголошено про успішне тестування першої блокчейн-платформи консорціуму. Блокчейн-платформа China Unionpay та інтернет-конгломерату JD.com розроблена самостійно, як і платформа TrustSQL компанії Tencent, відкрита для інших учасників.
Китайський аналог Google, компанія Baidu в травні 2017 здійснила перший випуск цифрових облігацій (Asset Backed Securities) на базі технології блокчейн, забезпечених надходженнями від оренди приватних автомобілів, на суму 424 млн юанів ($61 млн).
Китайські технологічні гіганти впроваджують передові цифрові технології і розповсюджують їх за межами КНР. Alibaba і Tencent інвестували значні кошти в найбільші індійські цифрові платіжні системи: Alibaba – в PayTM, Tencent – в PayU. На сьогоднішній день афільована з Alibaba компанія Ant Financial володіє 40% PayTM. В результаті впровадження технологій Alibaba кількість користувачів PayTM істотно зросла за короткий термін і досягло рівня 140 млн осіб.
Ant Financial планує розширити кількість користувачів своєї платформи Alipay більш ніж в чотири рази: з 450 млн до 2 млрд осіб. У планах компанії – інтегрувати в систему Alipay компоненти штучного інтелекту і технологію блокчейн. Компанія створює базу для розвитку бізнесу в Сполучених Штатах: угода про придбання за $1,2 млрд американського провайдера послуг з транскордонних грошових переказів, компанії MoneyGram, очікує схвалення комітету з іноземних інвестицій США (CFIUS). MoneyGram і Western Union, що займається аналогічним бізнесом, є світовими лідерами в наданні транскордонних грошових переказів. MoneyGram має близько 350 000 агентств в роздрібних магазинах, банках і поштових відділеннях майже в 200 країнах.
Tencent розвиває бізнес на африканському континенті. Серед перших кроків – заснування спільно з південноафриканським медіа гігантом Naspers компанії WeChat Africa. Африканські країни слабко покриті традиційними банківськими послугами, тому мікрокредитування через мобільні телефони, інші послуги цифрового банкінгу мають в Африці серйозні перспективи. Технологія блокчейн допоможе зробити сервіс швидшим, безпечнішим.
«Розумні міста» Китаю
У Китаї планується створити 200 «розумних міст», де технології та зібрані дані повинні покращити життя всіх, хто там живе. Перше місто майбутнього – Іньчуань (银川), столиця Нінся-Хуейського автономного району. У Іньчуані «кредитною карткою» служить обличчя покупця. У місцевих автобусах софт з розпізнавання облич замінив квиткову касу; обличчя пасажирів прив’язані до банківського рахунку, як відбитки пальців для розблокування смартфона. Продуктові магазини пішли в минуле. Продукти замовляються через мобільні додатки, але доставки не потрібно чекати вдома — покупки можна забрати з централізовано розташованих «розумних» холодильних камер. У міській адміністрації відвідувачів вітають голограми. Процеси взаємодії з владою, медичне обслуговування переведені в on-line.
У вересні 2016 китайський лідер блокчейн-технологій автогігант Wanxiang повідомив про намір протягом семи років інвестувати $30 млрд. на створення «розумного міста» у Ханчжоу. Мега-проект повинен інтегрувати технології блокчейн з інноваціями «розумного міста», «розумними машинами».
Експерти галузі очікують, що блокчейн революціонізує Інтернет речей (Internet of Things), оскільки він може верифікувати кожну транзакцію, передачу інформації і зміну. Цей тип верифікації надзвичайно важливий в «розумних містах», де величезна кількість взаємопов’язаних між собою пристроїв фонтанують даними з кожного куточка міського середовища. «Розумні» програми будуть управлятися через блокчейн.
Wanxiang заснував венчурний фонд Fenbushi Capital, виділивши $50 млн на розвиток перспективних проектів щодо інтеграції цифрових додатків в китайські «міста 21 століття». Для зручності китайських розробників і користувачів, у травні 2017 Wanxiang запустив локалізовані версії відкритої платформи блокчейн – WanCloud.
Застосування технології блокчейн в різних галузях
Китайські корпорації активно досліджують можливості використання технології блокчейн в найрізноманітніших сферах бізнесу. Найбільший у світі приватний девелопер Wanda Group, що володіє готелями, парками атракціонів, торговими центрами, мережею кінотеатрів в США, медіакомпаніями, розробив власну відкриту блокчейн-платформу Polaris, на якій планує будувати «розумні» програми для свого бізнесу. В даний час компанія спільно з міністерством промисловості та інформації КНР працює над створенням китайських національних стандартів блокчейн.
Шанхайська страхова біржа (Shanghai Insurance Exchange) розробила платформу на блокчейні для трейдингу страховими активами. В кінці березня 2017 дев’ять страхових компаній-партнерів Шанхайської страхової біржі, включаючи Air Life Insurance, Meiji Yasuda Life Insurance, AIA Group, China Continent Property & Insurance and Casualty Minsheng Life Insurance, закінчили тестування платформи. Для вивчення застосування блокчейна розробники мають намір розширити співпрацю з іншими організаціями. Мета — забезпечити застосування блокчейна на галузевому рівні.
Провідна китайська фінансова компанія CreditEase, що займається мікроінвестуванням, мікрокредитуванням, фінансовим консультуванням, в 2016 році заснувала дослідну лабораторію технології блокчейн. У березні 2017 компанія презентувала розроблену блокчейн-платформу BlockWorm, яка забезпечує надання різних послуг на основі «розумних» контрактів.
Компанія Zhongnan Construction планує на основі технологій блокчейн створити платформу для трейдингу сільськогосподарськими продуктами.
У 2016 році в КНР підприємства, що використовують технології блокчейн, росли швидше, ніж у США. Більшість з них базуються в Пекіні, Шанхаї, Шеньчжені і Ханчжоу.
Розвиток технологій блокчейн у світі поки що тільки починається, і Китай стає новим полюсом зростання у розвитку блокчейн-індустрії, він буде трансформувати технології, розробляти нові сценарії додатків, формулювати стандарти галузі.
Яніна Кутова
За матеріалами:
Forbes
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас