Чому киянам не світить розрекламована відмова від ЖЕКів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому киянам не світить розрекламована відмова від ЖЕКів

Казна та Політика
635
Відмова від ЖЕКів, так широко розрекламована владою, знову відкладається. Нагадаємо, ще рік тому ВР внесла зміни в закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», покликаний ліквідувати монополію комунальних ЖЕКів. А конкуренцію їм, за задумом, повинні були створити приватні управляючі компанії або товариства співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).
Щоправда, владі так і не змогла скласти типовий договір, а також розробити положення про проведення конкурсу, що необхідно для реформи. Втім, експерти кажуть: приватні управителі можуть виявитися набагато гіршими за комунальних.
Не готові закони
Як розповіла начальник управління розвитку ЖКГ КМДА Віра Радченко, запустити цей механізм у столиці зараз не дозволяють законодавство і відсутність техдокументації на більшість будинків старого житлового фонду столиці. «Ще в минулому році парламентарії відклали набуття чинності даного закону до моменту, поки не буде оголошено конкурс. Але оголосити його досі неможливо через відсутність основного закону — про ЖКГ, на підставі якого Кабмін мав розробити приклад типового договору з компанією-управителем. Його столична мерія повинна була використовувати при підготовці конкурсу з відбору керуючих компаній і укладенні договорів», — нарікає Радченко.
Немає документів на будинки
До речі, сам факт того, що договір повинен підписуватися між місцевою владою та компанією-управителем, спричиняє багато ризиків. «Ми побоюємося, що в такому випадку, навіть якщо люди створять ОСББ, керуюча компанія може на законних підставах відмовитися передавати в управління мешканцям будинок, мотивуючи це тим, що договір підписаний не з власниками, а з місцевою владою», — стверджує Радченко. Крім того, за її словами, нормативними документами передбачено, що компанії, які побажали взяти участь у конкурсі, мають право ознайомитися з технічною документацією і станом будинків, які вони планують взяти в управління. А отримати документи щодо всіх столичних багатоповерхівок влада не може — або через їх відсутність, як у випадку з більшістю будинків старого житлового фонду, або цьому перешкоджають забудовники, які часто відмовляються передавати документи навіть ОСББ.
Згідно з підрахунками департаменту ЖКГ, щоб відновити всю технічну документацію на всі будинки Києва, необхідно витратити майже 100 млн грн.
ЖЕКи нікуди не подінуться
На думку голови Спілки власників житла Дніпровського району Києва Антоніни Тимошенко, чиновники спеціально затягують це питання, бо їм вигідна плутанина: «Поки вони переводять ЖЕКи в керуючі компанії, депутати тихенько пропихають законопроекти про те, що квартирні лічильники не потрапляють під комерційний облік і їх показання не повинні братися до уваги, а також хочуть ввести абонплату за газ».
Водночас навіть після вступу закону в силу чекати кардинальних змін у цій сфері не варто. Як пояснив виконавчий директор Асоціації управителів багатоквартирними будинками Андрій Нікончук, закон не передбачає фактичної ліквідації ЖЕКів, а лише замінює їх іншими керуючими організаціями. У свою чергу, в Мінрегіонбуді вважають, що одним з головних критеріїв відбору керуючих компаній повинна стати вартість послуг, тому, якщо старі ЖЕКи запропонують більш вигідні умови, ніж інші структури, вони будуть і далі обслуговувати комунальні будинки.
Пізніше, як планується, якщо мешканці створять ОСББ, вони зможуть забрати будинки в своє управління. Але насамперед необхідно ліквідувати численні юридичні колізії. Зокрема, досі на законодавчому рівні немає чіткого визначення, хто такий «управитель», ніде в Законі не сказано, які вимоги до нього можуть пред’являти мешканці, за якими критеріями відбиратимуться компанії-конкурсанти, скільки техніки, інженерів та інших працівників повинно бути в організації, яка буде претендувати на участь у конкурсі, і т. д.
Але в першу чергу, як розповіли в департаменті ЖКГ КМДА, необхідно вирішити питання відповідальності. «Якщо мерія сьогодні може вплинути на комунальні Жеки або покарати їх керівництво за порушення або зловживання, то на приватні ЖЕКи — ні. До нас звертається маса киян зі скаргами на монополістів-приватників, але ми нічого зробити не можемо. Тому одна з головних вимог київської влади до цього закону — це необхідність розробки чіткого механізму впливу і жорсткого контролю щодо «управителів з боку органів місцевого управління», — заявили в мерії.
Кияни не поспішають в ОСББ
Щоправда, кияни поки не поспішають об’єднуватися в ОСББ. На сьогоднішній день всього 15-20% всіх багатоквартирних будинків столиці знаходяться під управлінням ОСББ або ЖБК. Решта 80% — у комунальній власності. Причина – негативний досвід тих, хто вже вступив на цей шлях. Наприклад, у багатьох різко підвищилася вартість квартплати, притому що новий ЖЕК також не прагне виконувати свої обов’язки. Ще один приклад — відмова від передачі власникам ОСББ технічних документів на будинок і навіть обмеження волі, як це сталося днями в одному зі столичних ЖК на лівому березі, де охоронці приватного ЖЕКу на 1,5 доби замкнули в підвалі представників новоствореного ОСББ та активістів за те, що останні вимагали передати їм технічну документацію на свій будинок.
В Києві будинки таємно переводять в приватні ЖЕКи і завищують квартплату
«Як показує практика, від заміни одних ЖЕКів іншими звичайним громадянам навряд чи варто очікувати змін на краще або зниження тарифів на обслуговування будинків. Зате є велика ймовірність, що після того, як старий ЖЕК замінить нова фірма, ціна на обслуговування будинку збільшиться, а сервіс погіршиться. Багато організації розглядають сферу ЖКГ як бізнес. Тому логічно, що, зайнявши «рибне» місце, нові керуючі компанії піднімуть тарифи, щоб відбити фінансові вкладення і заробити», — зазначив Нікончук. Він радить мешканцям уважно вивчати організації, які можуть стати їхніми новими ЖЕКами. Але найкращим варіантом, за його словами, є створення ОСББ.
«ЖКГ — перспективний ринок в плані заробітку, і ось тут якраз ОСББ має величезну перевагу. Об’єднання жителів — це неприбуткова організація, і спільно сусіди думають про те, як заощадити. Тому ОСББ зможе попередити зловживання та заробіток на собі. Адже при прямих договорах з постачальниками послуг не потрібно платити відсотки посереднику — ЖЕКу або керуючій компанії», — говорить Нікончук.
Антон Дранник, Богдан Приходько
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас