Безвіз: як на кордоні роблять бізнес на чергах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безвіз: як на кордоні роблять бізнес на чергах

Казна та Політика
938
Україні бракує 30 пунктів пропуску з Європою, тому прикордонники готуються до довгих черг, а місцеві жителі вже підраховують прибуток.
З лібералізацією візового режиму на прикордонних переходах з Європою можуть вишикуватися величезні черги.
Днями президент побував у Волинській області, де поспілкувався з представниками митниці і прикордонниками. Як з’ясувалося, Україні необхідно 38 пунктів пропуску, щоб впоратися з напливом бажаючих потрапити на той бік. А у нас є поки тільки… вісім.
Причому в системі ProZorro ми так і не виявили тендерів на будівництво прикордонних пунктів. Тим часом жителі прикордонних міст вже потирають руки, передчуваючи заробітки на чергах.
Побудувати нові пункти пропуску нам, як завжди, заважали бюрократія і відсутність грошей. Адже крім самого пункту потрібно відремонтувати або прокласти нову дорогу до нього. Допомогти в цьому питанні вже зголосилася Єврокомісія, але часу практично не залишилося. Тому з 11 червня ситуація на пунктах пропуску загрожує стати апокаліптичною.
У прикордонній службі вже спішно набирають співробітників – пропозиції про роботу розвішані навіть в столичному метро.
«Звісно, у нас мало пунктів пропуску, а ті, що є, побудовані ще за радянських часів, і їх пропускна здатність набагато нижче необхідної, – сказав «Вестям» речник Держприкордонслужби Олег Слободян. – Нові будуть побудовані протягом року-півтора. Ми вивчили, скільки зараз видано і буде видано біопаспортів, і припускаємо, що на першому етапі потік на кордоні зросте на 30%, а пізніше додасться ще 10-12%. Але зараз 70-75% тих, хто перетинає пункти пропуску, складають люди, які часто перетинають кордон – водії на авто з іноземними номерами і жителі прикордонних територій. Для них ми будемо відводити окремі смуги проходу, щоб туристам було комфортніше перетинати кордон».
Крім того, за словами Слободяна, в разі необхідності на пункти пропуску з Європою будуть перекидати прикордонників з інших місць і залучати резерв. «Найближчим часом перед пунктами пропуску, в т. ч. і в аеропортах, з’являться консультаційні пункти, де представники Євросоюзу допомагатимуть українцям, розповідаючи про правила перетину кордону по безвізу», – додає Слободян.
ПРОДАЮТЬ МІСЦЯ У ЧЕРЗІ
Вже зараз на кордонах в довгих чергах люди простоюють як мінімум по дві-три години, а у вихідні та святкові дні – по п’ять-шість годин, а то й добу.
«Не думаю, що саме з 11 червня у нас різко збільшаться черги. Але до липня, можливо. Будуть черги – навколо тут же з’явиться і інфраструктура. Пам’ятаю, в 90-і роки навколо облаштовували пункти швидкого харчування, кафе, навіть були дівчата легкої поведінки. Вони користувалися попитом серед далекобійників. Зараз це все набуло більш цивілізованих форм: відкриті невеликі готелі, кафе і ресторани», – говорить «Вестям» закарпатський соціолог з Інституту політичних досліджень Віктор Пащенко.
До речі, вже зараз біля кордону з Угорщиною працюють місцеві жителі, які пропонують за 50 грн купити у них місце в черзі.
«Це «піджаки», які за невелику плату переносять через кордон контрабанду. Вони ж і місце в черзі пропонують. Але останнім часом через це виникають конфлікти, водії перекривають дорогу тим, хто намагається об’їхати чергу. Був випадок, коли і авто перевернули, хоча водій їхав з дипломатичним паспортом», – розповідає місцевий житель Іван Гал.
Навколо пункту пропуску останнім часом, як гриби після дощу, ростуть ларьки-магазинчики, де можна оптом купити сигарети, пиво, шоколад – все, що користується попитом у європейців. Все більше стає пунктів, де можна оформити страховку на автомобіль. Власники кажуть, що зі збільшенням потоків туристів попит на страховки теж зросте. «Вони їдуть з біопаспортом і думають, що все буде так просто, а про страховку і не згадують. А тут зможуть оформити буквально за 15 хвилин», – говорить один з автостраховиків.
Також процвітає і обмін валют. Тут є як сірі обмінники-будочки, так і приватники, які товчуться навколо своїх авто, пропонуючи валюту за досить невигідним курсом.
ЇЗДЯТЬ ПО КОВБАСУ
На угорській стороні теж готуються до нашого безвізу.
«Українці дуже часто приїжджають в угорські супермаркети і великі магазини, – розповів угорець Золтан Пап. – Їх можна зустріти в супермаркетах Лідо, в торгових центрах Теско, які розташовані недалеко від кордону. Українці у нас купують продукти, які зроблені за європейськими стандартами, – вони смачніші, хоча і коштують так само, як у вас. Беруть ковбаси, м’ясо, сири, молочні продукти, консерви, масло. Також купують побутову хімію і одяг світових марок. Зате ми до вас їздимо за дешевим пивом, сигаретами і солодкою водою. Ще у вас смачні цукерки», – зазначив угорець.
До речі, в прикордонному Ужгороді в торговому центрі «Дастор», що буквально в кількох кілометрах від пункту пропуску зі Словаччиною, можна зустріти також словаків, які скуповують українські цукерки, торти, крупи і макарони.
«ДО НАС ПОЇДУТЬ ЛІКАРІ ТА ВЧИТЕЛІ»
Що стосується Польщі, то там також очікують напливу наших туристів і сезонних робочих.
«З’явиться більше освічених людей, які зможуть працювати три місяці, а потім їхати. Мова про лікарів, учителів, інженерів. У нас молодь теж їде на заробітки в Стару Європу, тому українці нам потрібні», – каже поляк Мирослав Войцеховський, який живе в Україні.
Хоча поляки побоюються, що наші заробітчани також рвонуть в Стару Європу. «У нас українців від 750 тис. до 1 млн осіб. Можливо, частина з них захоче їхати далі в Європу – наприклад, до Німеччини. Там вони будуть отримувати більше. Але, правда, на відміну від Польщі, в Німеччині у вас можливості працювати легально не буде. В такому випадку українців можуть почати депортувати», – каже Петро Косциньский, глава Фонду Лелезаля.
Марина Петик
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас