Китай відмовляється від титулу "короля вугілля" заради газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай відмовляється від титулу "короля вугілля" заради газу

Енергетика
479
Оскільки заводи і електростанції по всьому Китаю спалюють половину світового обсягу вугілля, цілі уряду з використання більшої кількості природного газу для боротьби з забрудненням повітря в країні виглядають надто амбітними.
Хоча газ залишається невеликим і дорогим компонентом у паливному балансі Китаю, попит на нього зростає швидше, ніж очікувалося. У квітні споживання було на 22% вище, ніж у тому ж місяці в 2016 р., а в цілому за перші чотири місяці року споживання газу збільшилося більш ніж на 12%, свідчать дані Національної комісії розвитку і реформ.
Уряд голови КНР Сі Цзіньпіна розглядає газ як один із способів зниження забрудненості повітря, від якого страждають міста від Пекіна до Шанхаю. Спалювання вугілля є головною причиною смогу, який створює ризик для здоров’я найбільшого населення в світі. Китай також докладає всіх зусиль для виконання своїх зобов’язань щодо скорочення викидів вуглецю, пов’язаних із зміною клімату.
Перехід на газ відбувається не без проблем, особливо враховуючи, що вугілля залишається дешевим. Споживання газу отримало імпульс, коли скорочення виробництва вугілля в Китаї призвело до зростання цін на вугілля майже в два рази протягом 12 місяців до 700 юанів ($102) за тонну в листопаді. Але цей імпульс може ослабнути, якщо вугілля відновить спад, який почався в кінці 2011 р. Ціни впали нижче ніж 600 юанів в цьому місяці і можуть опуститися нижче ніж 500 юанів до кінця червня, прогнозують аналітики Jefferies.
“Оскільки в цьому році ціни на вугілля, як очікується, впадуть до 500 юанів за тонну, перехід на природний газ припиниться і деякі чутливі до ціни споживачі у промисловості можуть навіть подумати про перехід назад (на вугілля – прим. ред.)”, – зазначив Тянь Мяо, аналітик Blue Square North Oak Ltd. у Пекіні.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас