Анастасія Огер: «безвіз» з ЄС. Що необхідно знати? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анастасія Огер: «безвіз» з ЄС. Що необхідно знати?

Особисті фінанси
1803
Декілька місяців поспіль вся Україна живе в передчутті того, що було давно обіцяно, але тільки тепер стало відчутно – безвізовий режим. 17 травня в Страсбурзі Президент України взяв участь в церемонії підписання угоди про асоціацію з ЄС, а в Європарламенті попередньо підтвердили дату, коли українці зможуть вільно перетинати кордон з шенгенською зоною.
С 11 червня 2017 року 34 європейські країни включать зелене світло власникам українських біометричних паспортів для безвізових туристичних поїздок. Чого ж чекати, до чого готуватися і що необхідно знати кожному, хто наважиться перетнути кордон України з ЄС?
Що змінилося, а що ні?
Почнемо з основ. Шенгенська віза – це дозвіл на в’їзд, транзит і/або перебування у всіх країнах шенгенської зони. Найпоширенішою категорією віз для громадян України є категорія С. Вона передбачена для туристів, відвідувачів спортивних і культурних заходів, відряджень, гостьових поїздок без можливості працювати (до 90 днів перебування в півріччі). Власне, якщо ви відвідуєте країни Європи з однією зі згаданих вище метою, то з введенням безвізового режиму проходити процедуру отримання візи вам більше не знадобиться, за умови, що ви є власником біометричного закордонного паспорта.
Нагадуємо, що безвізовий режим торкнеться тільки лібералізації поїздок без мети працювати і на термін до 90 днів перебування за півроку. У разі, якщо ви плануєте в’їхати в ЄС з метою роботи, навчання, тривалого лікування, для возз’єднання з родичами з терміном перебування понад 90 днів в півріччі, вам все ще необхідно отримати візу категорії D (національну) за стандартною процедурою, як і раніше.
Анастасія Огер: «безвіз» з ЄС. Що необхідно знати?
*У Болгарію, Хорватію, Румунію та Ліхтенштейн у громадян України зараз є можливість в’їхати за окремою національною візою (або електронною про-візою Кіпру) або з відкритою шенгенською мультивізою – вона дає право перетинати кордон необмежену кількість разів протягом свого терміну дії.
Що нам дає безвіз?
Введення безвізового режиму істотно спростить для мандрівників стадію підготовки до поїздки:
  • Більше не потрібно оплачувати вартість візового збору (35 євро за людину на даний момент) і послуги візового центру;
  • Немає необхідності готувати пакет документів з мокрими печатками, не потрібно витрачати час на запис і похід до візового центру, що дуже економить час.
Також українці отримають можливість відвідувати без візи Ліхтенштейн, Швейцарію, Норвегію та Ісландію. Ці країни не входять до Євросоюзу, але входять до зони Шенгенської угоди. А ось для в’їзду в Ірландію і Великобританію, візу як і раніше, доведеться отримати.
Введення «безвізу» – величезний крок для України, який, безсумнівно, дозволить країні стати повноцінною частиною європейської спільноти, але варто уважно поставитися до правил перетину кордону, щоб зробити цей процес максимально комфортним і спокійним. На даний момент ми маємо унікальний шанс спостерігати за впровадженням безвізового режиму на прикладі сусідньої Грузії – у них цей процес розпочався 28 березня 2017 року.
Згідно з інформацією голови комітету з інтеграції з Європою парламенту Грузії Тамар Хулордави – за перші 30 днів безвізового режиму всього 0,2% з потоку людей, що подорожує в ЄС, отримали відмову на в’їзд (це 26 з 11700 осіб).
Більшість з причин відмови у в’їзді – спроба виїзду з Грузії в шенгенську зону за небіометричними паспортами або ж недостатнє обґрунтування мети поїздки.
Основні помилки українців про безвіз
Згідно з даними всеукраїнського соцопитування, проведеного на замовлення ЄС, не всі українці знають, що безвізовим перетином кордонів зможуть скористатися тільки власники закордонних біометричних паспортів – тобто з електронними чіпами. Такі паспорти в Україні оформляються вже з 2014 року відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №152.
У праву частину обкладинки паспорта нового зразка імплантований безконтактний електронний носій, який відповідає вимогам стандарту ISO / IEC 14443 щодо запису і зчитування даних, що встановлюються до електронних документів.
Це означає, що ваші відбитки пальців і електронний підпис зберігаються в паспортному чипі. При цьому, закордонні паспорти старого зразка залишаються чинними до закінчення терміну їх дії.
Вимога про біометричні паспорти діє для всіх держав, які пройшли візову лібералізацію з ЄС, до того ж в самому Євросоюзі видають тільки біометричні паспорти.
Таким чином, якщо ви власник небіометричного паспорта – навіть з прийняттям безвізового режиму ви повинні будете оформити візу для виїзду за тією ж, що і раніше, процедурою.
Потрібно враховувати, що багато країн для перетину кордонів вимагають, щоб ваш закордонний паспорт був актуальний не менше півроку з дня повернення в Україну.
Процедура оформлення паспорта нового зразка досить проста. Для цього вам знадобиться такий пакет документів:
1) внутрішній паспорт громадянина України;
2) ідентифікаційний код;
3) якщо раніше у вас вже був закордонний паспорт і він досі діє, є можливість його зберегти або анулювати. Обидва варіанти – безкоштовні. Громадяни України не можуть мати одночасно більше двох паспортів України для виїзду за кордон.
В ОВІРі ви отримуєте анкету, заповнюєте її, берете квитанції, оплачуєте держмито (на сьогоднішній день воно складає від 561,47 грн в залежності від терміновості).
З оплаченими квитанціями і бланками на руках у вас візьмуть пакет документів, сфотографують на цифрову камеру на місці і знімуть відбитки пальців обох рук (ця процедура називається «сканування»), тому особиста присутність – обов’язково. Від внесення оцифрованих відбитків можна відмовитися в силу релігійних переконань. Для цього завчасно напишіть заяву про відмову здачі біометричних даних і подаєте його разом з основними документами.
Що стосується дітей, до 12 років (в тому числі і для новонароджених) є можливість оформити паспорт без здачі відбитків пальців, для цього навіть не обов’язково їх присутність в паспортному центрі – один з батьків може принести необхідні документи:
1) копії внутрішніх паспортів громадянина України обох батьків (один паспорт в оригіналі і копія обох – потрібні всі заповнені сторінки);
2) ідентифікаційний податковий код обох батьків – копії;
3) свідоцтво про народження дитини – оригінал;
4) фотографії дитини – зараз 2 формати 3,5Х4,5 і 1 фото 10Х15, зроблені з одного кадру. Цю інформацію слід уточнювати в ОВІРі перед оформленням, бо іноді є зміни;
5) якщо у дитини є діючий дитячий проїзний, його можна зберегти або його анулювати. Бажано мати оригінал при здачі документів.
6) у разі, якщо в сім’ї одного з батьків немає, то необхідно надати оригінал відповідного документа (відмова від батьківських прав, свідоцтво про смерть, документи про усиновлення і т.п. в залежності від ситуації).
Діти старше 12 років, але молодше 14, зобов’язані здавати відбитки. Діти старше 14 років, відповідно до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», повинні мати біометричний внутрішній паспорт нового зразка. Чим він відрізняється від старого? Цей документ являє собою ID-картку з чіпом біометричних даних, як і закордонний. Навіть якщо ви дорослий і вам потрібно зробити новий паспорт (через зміну прізвища, псування документа або його втратуу), вам видадуть уже новий, сучасний ID-паспорт. Отримати його можна в паспортному столі вашого міста.
Що стосується другої помилки, яку робили грузини, в’їжджаючи в єврозону, і, сподіваюся, не будемо робити ми після прочитання цього матеріалу – це недостатнє обґрунтування мети поїздки.
В ЄС діє так званий “Шенгенський прикордонний кодекс” (Schengen border code), де вказано порядок і правила перетину кордону іноземцями. Документи, які прикордонна служба має право у вас попросити пред’явити при перетині кордону (ці ж правила працюють і зараз, просто не всі про них знають):
1) підтвердження мети поїздки:
  • Бронювання готелю, якщо ваша мета поїздки – туризм. Лист на фірмовому бланку – якщо ви їдете в гості;
  • Кожна людина, що виїжджає за кордон, повинна мати поліс медичного страхування на час перебування в ЄС, а якщо ви подорожуєте на авто – потрібна зелена карта;
  • Якщо ж ви подорожуєте не особистим транспортом, а літаком, автобусом або поїздом – потрібен зворотний квиток (достатньо броні квитка) в Україну.
2) наявність достатньої кількості грошових коштів – 50 €/добу на людину;
3) документи на дитину – її свідоцтво про народження і закордонний паспорт. У разі, якщо дитина виїжджає з одним з батьків, потрібно мати на руках нотаріально завірений дозвіл на вивезення дитини від відсутнього батька або документ, що підтверджує одноосібні права на дитину.
Нюансів безвізового режиму досить багато, але всі вони піддаються логічним поясненням. Будьте дуже уважні і пам’ятайте, що тепер відповідальність за прийняття рішення про безпеку нового відвідувача Європи покладається на плечі прикордонних служб. Всі ці документи бажано мати при собі, щоб уникнути відмови у в’їзді в країни Шенгенської зони.
Скільки коштує подорож в країни ЄС?
Ще одна ситуація, яка хвилює громадськість, стосується розмов про те, що у пересічного українця зовсім немає грошей на подорожі.
Давайте розглянемо це питання в деталях і прикинемо, у скільки обійдуться поїздки до Кракова, щоб познайомиться зі старим містом, і в Будапешт для інтелектуального дозвілля. Найдешевший квиток на автобус з Києва до Кракова коштує 583 грн на людину в один кінець, дістатися до Кракова зі Львова можна за 360 грн.
Авіапереліт обійдеться туристу в 7 000 грн на людину в обидва кінці, але це на даний момент. Не виключено, що з часом кількість авіакомпаній-лоукостів, що здійснюють рейси в Україні, збільшиться і ціни знизяться.
Варіантів проживання на будь-який гаманець більш ніж достатньо – від хостелів за 400 грн з людини на добу до готелів і апартаментів на будь-який смак і гаманець.
На тему безвізу і вартості відпустки в Європі можна довго дискутувати, але краще один раз спробувати, щоб на власному досвіді оцінити всі плюси і мінуси.
Анастасія Огер, директор з маркетингу міжнародного маркетплейсу для купівлі автобусних квитків Busfor.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас