«Горючий лід». Нова ера для енергетики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Горючий лід». Нова ера для енергетики

Енергетика
3018
Китай став першою в світі країною, що почала з морського шельфу видобуток гідрату природного газу – який розглядається як нове енергетичне джерело і з часом зможе стати гідним конкурентом нафти та природного газу.
Незважаючи на те, що собівартість видобутку нового палива ще досить висока, можна не сумніватися, що ми спостерігаємо черговий виток енергетичної диверсифікації, який, подібно сланцевим нафті і газу, скоро дасть про себе знати.
Що таке газогідрат?
Це кристалічна сполука, яка утворюється з води і газу при необхідній температурі і тиску. За виглядом схожий на звичайний лід. На дотик – гладкий і холодний. Не має запаху. Горить блідо-блакитним полум’ям.
В одному кубічному метрі газогідрату міститься набагато більше енергії, ніж у кубометрі природного газу. Один кубометр «горючого льоду» дорівнює 164 кубометрам природного газу в газоподібному стані.
На 1 літрі газогідрату автомобіль може проїхати близько 500 кілометрів, в той час як на 1 літрі природного газу автомобіль проїжджає лише 3 кілометри.
Невичерпне сховище енергії
Результати геологічних досліджень говорять про те, що світові запаси газогідратів становлять від 12 до 20 тис. гігатонн. Прогнозні запаси вуглеводнів в подальшому можуть зрости, оскільки досліджено далеко не всі ділянки, потенційно багаті на «горючий лід».
Великі запаси гідрату природного газу залягають на морських глибинах від 500 до 2500 метрів. Багато «горючого льоду» знаходиться також і в арктичних надрах.
За оцінками геологів, запаси газогідрату перевищують за своїми обсягами всі відомі на планеті джерела енергії. Ще немає повної картини того, скільки гідрату природного газу міститься у земних надрах, але навіть за заниженими приблизними оцінками можна впевнено говорити про те, що це найбільший енергетичний резерв, на даний момент доступний людству.
Енергетичний потенціал метангідрату більший, ніж у нафти, вугілля, сланцю і торфу разом узятих. Якщо будуть знайдені прийнятні технології недорогого і екологічно-безпечного видобутку, цього палива має вистачити на багато століть.
За оцінками геологів, в арктичних широтах Сибіру і Північної Америки в родовищах гідрату концентрація газу становить від 60 до 80%, що набагато більше, ніж на морських родовищах, де наповнюваність газом, як правило, не перевищує 20%. При цьому морські поклади значно більші за арктичні континентальні.
Родовища газогідратів вже виявлені біля берегів США, Канади, Мексики, Японії, Південної Кореї, Індії, Китаю, у Середземному, Чорному, Каспійському і Південно-Китайському морях. У шельфовій зоні біля України також присутні запаси метангідрату.
Геологи припускають, що родовища гідрату природного газу розташовані на значно більших площах, ніж ті, що відомі вже зараз.
Залишається невирішеним питання, як знизити собівартість видобутку і як використовувати ці багатства, не порушивши екологічну рівновагу в навколишньому середовищі?
«Горючий лід». Нова ера для енергетики
Гонитва за «горючим льодом» розпочалася
Багато розвинених країн вже зараз серйозно розглядають гідрат природного газу як дуже перспективний напрямок для енергетики найближчого майбутнього.
Перший промисловий видобуток метану з гідратів був налагоджений в Сибіру. На Месоякському газовому полі в Росії вже багато років природний газ одержують з метангідрату. Від родовища прокладений газопровід до Норильська.
Незважаючи на лідерство у видобутку вуглеводнів із сланцевих порід, США серйозно цікавляться видобутком газогідратів. Конгрес виділив перші 50 млн доларів на розробку програми включення нового палива в енергетичний баланс країни. За оцінками американських експертів, потреба країни в енергії в найближчі п’ять років збільшиться на 30%, тому будь-які нові варіанти отримання палива будуть дуже доречні.
Активно освоюють новий вид палива японці. В Японії немає нафти і газу, весь обсяг доводиться імпортувати, але натомість ця країна володіє великими запасами метану, який знаходиться на морському дні. Японці ставлять перед собою мету вийти на рівень комерційного, промислового видобутку газогідрату, отримавши нове, майже невичерпне джерело енергії. Щоб якомога швидше вийти на потрібний результат, Японія одночасно відпрацьовує технології видобутку як з морського дна, так і в арктичних широтах.
Пробне буріння в канадській Арктиці показало, що видобутий лід заповнений газом на 80%. Повномасштабну розробку родовища, яке знаходиться в 70 кілометрах від японського узбережжя, планується розпочати вже в 2018 році.
За оцінкою JOGMEC, із наявними запасами метангідратів на шельфі країни Японія може покрити свої потреби в природному газі на 100 років вперед.
Про свої успіхи в питанні виходу на промисловий видобуток гідратів заявили і китайці. Китаю першому вдалося підняти «горючий лід» з морського дна. Родовище розташоване на дні Південно-Китайського моря в 285 кілометрах від Гонконгу. З травня поточного року з родовища щодня видобувається 16 тисяч кубометрів природного газу з гідратів.
Канада, що володіє великими запасами енергетичних ресурсів, також працює над освоєнням промислової технології видобутку метангідрату, як самостійно, так і спільно з японцями.
Для видобутку «горючого льоду» потрібні нові технології
Жодна країна в світі не змогла вийти на налагоджену промислову технологію видобутку нового палива. Складність видобутку газогідрату полягає в тому, що, за припущенням дослідників, під шаром метанового льоду знаходяться величезні газові бульбашки.
Розгерметизація такої бульбашки і потрапляння великого об’єму метану в атмосферу може призвести до екологічної катастрофи великого масштабу. Тому йде пошук технології, яка дасть можливість видобувати газ, не допускаючи його витоку в атмосферу.
Питання виходу технологій на комерційний рівень – це лише питання часу. Спочатку нафта і газ зі сланцевих порід через їх високу собівартість також не могли конкурувати з традиційним видобутком.
Але за два десятиліття американці настільки просунулися вперед, що вартість видобутку зі сланцевих порід знизилася до рівня традиційного. Це дало можливість сланцевим вуглеводнам стати успішним конкурентом на світовому енергетичному ринку.
Поява газогідрату свідчить про одну важливу тенденцію – газ стає найважливішим енергетичним ресурсом. Насамперед, тому, що його багато. Запаси метангідрату перевищують існуючі обсяги традиційного і сланцевого газу в 50 разів, цього вистачить не на одне століття активної експлуатації.
Газ метан у перспективі замінить собою традиційні нафтопродукти, і вже зараз прийшов час створювати нові двигуни та обладнання, які будуть працювати на метані. Успіхи японських і китайських геологів можуть сигналізувати про швидке настання нової енергетичної епохи.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас