Суд вирішив стягнути з Приватбанку на користь А-банку списані при націоналізації 364 млн гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд вирішив стягнути з Приватбанку на користь А-банку списані при націоналізації 364 млн гривень

Фондовий ринок
574
Окружний адміністративний суд Києва 17 травня вирішив стягнути з Приватбанку на користь А-банку (Дніпро), що належить братам Суркісам, списані при націоналізації 364 млн гривень.
Про це свідчать матеріали суду.
13 грудня 2016 року комісія НБУ визнала А-банк пов’язаною з Приватбанком особою.
21 грудня при націоналізації Приватбанку з кореспондентських рахунків А-банку було примусово списано 364 млн гривень.
А-банк звернувся до суду з вимогою стягнути з Приватбанку 364 млн гривень коштів, списаних з кореспондентських рахунків, 5,786 тис. євро, 5,55 млн гривень і 15,8 тис. доларів ненарахованих відсотків за користування грошовими коштами.
Національний банк, заперечуючи проти позову, вказав на наступне: А-банк і Приватбанк мають спільну інфраструктуру, спільні інформаційні системи, кореспондентські відносини, при цьому А-банк більшість грошових коштів розміщував на рахунках в Приватбанку, власник істотної участі в А-банку Ігор Суркіс одночасно володіє істотною участю у ТОВ “Студія “1+1”, яка є спорідненою з Приватбанком.
У свою чергу А-банк надав суду інформацію про те, що у нього є кореспондентські відносини з іншими банками (Укргазбанк, Ощадбанк, Радабанк, Діамантбанк, Сбербанк).
Разом з тим А-банк має 195 підрозділів по Україні, при цьому банком укладено 193 договори оренди нежитлових приміщень, серед яких немає договорів з Приватбанком, отже, А-банк не орендує ніяких приміщень у Приватбанку.
Також А-банк спростував інформацію про те, що у нього спільна з Приватбанком платіжна інфраструктура, бо фінустанова уклала ряд договорів про надання аналогічних послуг з іншими суб’єктами.
У рішенні правління Національного банку україни від 18 грудня 2016 зазначено, що власниками істотної участі Приватбанку були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.
Водночас, виходячи з офіційних відомостей державного реєстру, ці особи не здійснюють контроль над А-банком.
Також суд відкинув аргумент про те, що Ігор Суркіс володіє істотною участю у “Телерадіокомпанії “Студія 1+1”, ТОВ “Гравіс-Кіно” та телерадіокомпанії “ТЕТ” через компанію BOLVIK VENTURES, оскільки позивачем надана інформація про те, що він не має участі у зазначеній компанії (директором BOLVIK VENTURES LTD є Menelaos Sazos).
Виходячи з викладеного, судом встановлено, що А-банк і Приватбанк не мали спільних власників істотної участі.
У зв’язку з цим суд задовольнив позовні вимоги А-банку, визнав незаконним рішення комісії НБУ від 13 грудня 2016 про визнання А-банку пов’язаною з Приватбанком особою, скасував наказ тимчасового адміністратора Приватбанку про заборону видаткових операцій А-банку, а також ряд інших наказів адміністратора по відношенню до А-банку.
Суд постановив стягнути з Приватбанку 363,6 млн гривень, списаних з коррахунків, 5,8 тис. євро, 5,56 млн гривень, 15,8 тис. доларів ненарахованих відсотків.
Суд присудив забезпечити за рахунок бюджетних асигнувань Національного банку україни, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Міністерства фінансів на користь А-банку 5,56 млн гривень понесених ним витрат зі сплати судового збору.
Як повідомлялося, 18 грудня Кабмін вирішив націоналізувати Приватбанк.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас