Банківська система Казахстану зазнає серйозних змін в найближчі роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківська система Казахстану зазнає серйозних змін в найближчі роки

Світ
513
Банківську систему Казахстану очікують значні зміни в найближчі роки, вважають експерти інституту “Центр розвитку” НДУ “Вища школа економіки” (ВШЕ).
“І програма Нацбанку, і заяви президента вказують на те, що банківська система Казахстану зазнає серйозних змін в найближчі роки. По-перше, може відбутися велика хвиля консолідації. По-друге, ряд учасників може бути виведений з ринку”, – йдеться в огляді інституту.
В даний час на ринку можливі три угоди з консолідації між такими банками: Народний банк і Казкоммерцбанк (ККБ), Цеснабанк і банк “Центркредит” (БЦК), Tengri Bank і Capital Bank Kazakhstan.
Злиття Народного банку і ККБ (на кожен з банків припадає по 19% сукупних активів банківської системи Казахстану), на думку аналітиків ВШЕ, створить мегабанк на зразок російського Сбербанку (MOEX: SBER). Угода отримає підтримку від держави, тому показники банків будуть сильно відрізнятися від поточних.
У разі об’єднання Цеснабанку (8% всіх активів банківської системи) і банку “Центркредит” (5%) частка непрацюючих кредитів (NPL) у об’єднаного банку складе 8,4% (на даний момент частка NPL у Цеснабанку – 5,7%, у БЦК – 21,4%); відношення провізій до простроченої заборгованості – 103% (147% і 50% відповідно), відношення кредитів до депозитів – 100% (104% і 86% відповідно).
“На початку квітня Нацбанк видав дозвіл на купівлю частки банку “Центркредит” Цеснабанком шляхом викупу частки в 42% у корейської групи Kookmin, а 19 квітня ця угода відбулася. Отже, ця операція відобразиться на платіжному балансі. Сума угоди не називалася, але застосовуючи мультиплікатор 0,5 до капіталу, порядок угоди – $100 млн”, – зазначається в огляді.
Експерти ВШЕ нагадують, що в банківській сфері Казахстану кінець 2016 року відзначився проблемами з Казінвестбанком і Delta Bank.
“У обох банків відкликали певні види ліцензій, і Delta Bank вдалося досягти домовленості з Нацбанком про спосіб докапіталізації і вирішення проблем з ліквідністю. Казінвестбанк, в свою чергу, позбувся ліцензії. 28 лютого Delta Bank отримав позику розміром з його капітал (46 млрд тенге), але не повідомив джерела коштів. В результаті виявилося, що кошти були надані Нацбанком “для виконання зобов’язань”. Кредит забезпечений зобов’язаннями акціонера, включаючи всі компанії у власності акціонера. Крім цього, позика короткострокова”, – йдеться в огляді.
У січні Delta Bank допустив дефолт, прострочивши виплату основної суми боргу за облігаціями в 9,8 млрд тенге.
“У цьому випадку процес зачепив держоргани: 98% цього випуску належали ЄНПФ (державний Єдиний накопичувальний пенсійний фонд, його пенсійними активами управляє Нацбанк – ред.). 27 березня Delta Bank отримав постанову з суду про арешт грошових коштів в 2,3 млрд тенге, або 0,6% своїх активів. Нацбанк також достроково вилучив гроші ЄНПФ з рахунків Delta Bank”, – йдеться в огляді.
Заступник голови Нацбанку Олег Смоляков зазначав, що Delta Bank “має проблеми, і ніхто цього не приховує”.
“Однак за даними, опублікованими на сайті Нацбанку, видно, що в останні три роки Delta Bank був прибутковим. Це, по суті, був прибуток на папері. Крім того, частка простроченої заборгованості становить лише 2%, що, мабуть, пояснюється неодноразовими рефінансуваннями позик. Однак реструктурують позики багато банків. Показник, який видає проблеми Delta Bank – відношення запозичень за операціями репо до грошових коштів та коррахунків: Delta Bank надмірно покладався на запозичення на грошовому ринку”, – йдеться в огляді.
Таким чином, за даними експертів, регулятор зараз намагається знайти збалансований підхід до порятунку коштів ЄНПФ (всього 29 млрд тенге), при мінімізації своїх втрат.
У квітні Нацбанк заявив, що планує повномасштабне розчищення банківської системи, і що надання регулятором коштів буде можливим лише в разі співучасті акціонерів банків у збільшенні їх капіталу. Деталі програми опрацьовуються, але планується, що підтримка прийме форму субординованих довгострокових позик.
В даний час на банківському ринку Казахстану діють 33 банки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас