Чим замінити 1С? Чи є український аналог? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим замінити 1С? Чи є український аналог?

Фондовий ринок
27968
З моменту опублікування Службою безпеки України санкційного списку російських компаній, до яких планувалося застосувати обмежувальні заходи, минуло всього кілька тижнів. Несподівано швидко Президент України підписав указ”:http://news.finance.ua/ru/news/-/401677/poroshenko-zapretil-vkontakte-yandeks-i-odnoklassniki-v-ukraine про введення персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів. Серед інших під дію санкцій потрапила і продукція російського виробника програмного забезпечення для управління бізнесом «1С».
Завдяки низці факторів програмні продукти цього розробника знайшли широке поширення в бізнес-середовищі України. Неможливість використовувати для бухгалтерського і управлінського обліку цілком може паралізувати роботу підприємства. І сьогодні багатьом керівникам доведеться вельми оперативно вирішити для себе, як з мінімальними втратами вийти з непростої ситуації. У світлі останніх подій вітчизняних управлінців турбує питання: чи так складно знайти альтернативу «1С:Бухгалтерія»?

Довідка Finance.UА:

  • 24 квітня СБУ провела обшук у київського представника 1С щодо «незаконного продажу програмного продукту 1С на території так званих ЛНР і ДНР.
  • Водночас в повідомленні відомства містилися підозри в тому, що самі програми використовуються російськими спецслужбами.
  • В Україні програмними продуктами “1С: Підприємство” користується близько 300 тис. підприємств.
Економ-варіант
На ринку України присутня ціла низка проектів з невисокою вартістю ліцензії. Основні витрати користувачів таких продуктів припадають на підтримку продукту.
Однак такі продукти недостатньо зрілі, вони не мають розвиненого функціоналу.
Незважаючи на відносну дешевизну пропонованого такими компаніями рішення, клієнт приймає на себе всі ризики, пов’язані з можливими форс-мажорними обставинами (брак фахівців для надання клієнтам підтримки, повільне внесення змін для відповідності вимогам контролюючих держорганів).
Довірити таку чутливу для бізнесу сферу, як ведення бухгалтерського та управлінського обліку, компаніям, що ще не довели свою здатність супроводжувати масштабні проекти, – досить ризикована затія.
Серед облікових систем, які користуються популярністю в Україні, в першу чергу варто згадати такі розробки, як «Галактика» і «Парус».
Однак ці продукти також російського виробництва, отже, вони також підпадають під ті самі санкції, що й пакет бухгалтерського обліку «1С».
Дорого і сердито
В Україні поширюються продукти західної розробки аналогічного призначення: Microsoft Dynamix Ax, Dynamix Nav, IFS, Epicor, Infor, Oracle або SAP.
“На сьогодні в світі існує достатньо альтернатив 1С. В цілому ця програма є аналогом багатьох західних програм обліку. При цьому багато великих українських підприємств не використовують 1С, а часто користуються SAP. Ця програма є прямою заміною 1С. Єдиним її недоліком є висока вартість, а саме: вона в 3-10 разів дорожча від російського аналога, – зазначає Максим Пархоменко, аналітик Альпарі.
При цьому слід розуміти, що для функціонування перерахованих західних продуктів потрібна розвинена сучасна ІТ-інфраструктура, висококласні (а тому дорогі) ІТ-фахівці підтримки.
До того ж більшість цих продуктів поставляються в рамках комплексних рішень, і тому їх загальна вартість виявляється просто непідйомною для середнього українського підприємства.
Українські аналоги
Існує альтернатива продуктам «1С» і в українській розробці. Так, наприклад, успішно розвивається локальний програмний продукт IT-Enterprise.
Розробка повністю відповідає актуальному українському законодавству і регулярно оперативно оновлюється.
Зрозуміло, українські підприємці будуть мати певний проміжок часу на перехід з програмних платформ російської розробки, які потрапили під санкції.
Швидше за все, на зміну ІТ-системи буде виділено певний час.
З іншого боку, керівникам підприємств варто пам’ятати, що вони можуть розраховувати на програмні продукти вітчизняної розробки, які пройшли значний шлях розвитку і на ділі довели свою ефективність.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас