Рада заборонила георгіївську стрічку: озвучено розмір штрафів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада заборонила георгіївську стрічку: озвучено розмір штрафів

Казна та Політика
2623
Верховна Рада внесла зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Законопроект №2987 підтримали 238 депутатів.
Закон вводить диференційовану адміністративну відповідальність за виготовлення і пропаганду георгіївської (гвардійської) стрічки.
Зокрема, в Україні тепер будуть штрафувати на 850-2550 грн за показ георгіївської (гвардійської) стрічки під час масових заходів (мирних зібрань), зображення на плакатах, наклейках, листівках, носіння на одязі, речах, кріплення на автомобілях, використання в сучасних творах мистецтва, використання засобами масової інформації.
Повторне порушення передбачає штраф 2550-5100 грн або адміністративний арешт на термін до 15 діб.
Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, під час Другої світової війни 1939-1945 років “георгіївська стрічка” використовувалася російськими парамілітарними організаціями, які підтримували нацистську Німеччину в боротьбі проти Радянського Союзу.
Зокрема, була присутня серед нагород воїнів Російської визвольної армії (під керівництвом генерала Власова), Комітету визволення народів Росії і Козачого Стану. Стрічка була реанімована на Росії у 2005 році після перемоги Помаранчевої революції та провалу планів взяття під повний контроль України.
Георгіївську стрічку намагалися протиставити помаранчевій символіці і затвердити як символ “російського світу”. Сьогодні стрічка активно використовується на Сході країни бойовиками для розпізнавання “свій-чужий”.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас