Підсумки дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки дня

Валюта
840
Фондовий ринок.
Росія.
Російський ринок акцій встиг за четвер і продовжити підйом, і непогано відкоригувати свій ріст.
З урахуванням рівнів, на які російський фондовий ринок піднявся в останні дні, поводження російських акцій протягом торгової сесії четверга було якоюсь мірою передбачуваним.
Ранком 09-го на біржах спрацювали накази по покупці акцій, що залишилися з попереднього вечора. В результаті, ринок, відомий дрібними інвесторами, продовжив висхідний рух, відіграючи в цінах рішення міжнародного агентства Мооdу's Investors Service Ltd. по підвищенню суверенного рейтингу Росії до інвестиційного.
Однак цей запал не був підтриманий великими гравцями, що відразу стало помітно по обсягах торгів, що скоротилися. Більш того, фіксація прибутку по широкому фронті паперів, що активізувалася, змусила котирування, що злетіли на нові максимуми, почати настільки ж дружну і логічну корекцію.
Структура даного спадного руху виявилася цілком очікуваною – активніше інших продавалися акції компаній нафтової галузі, раніше виступаючих “драйверами” підйому ринку. У першу чергу, це торкнулося Юкоса, а також Лукойла, якому не допоміг обнародуваний звіт за другий квартал і перше півріччя по US GAAP – результати фірми вийшли ближче до нижньої границі прогнозного діапазону експертів. Досить сильно пішов вниз і ГМК Норильский нікель, хоч він і залишився в непоганому плюсі завдяки різко позитивному початку дня – тут корекцію спровокувало наближення котирувань до рубежу $66,00 за акцію.
Що стосується емітентів, інтерес “биків” до яких залишався досить сильним, то тут потрібно виділити Ростелеком, що другий день підряд подорожчав на три з зайвим відсотка. Традиційно торгуєма по ринку компанія останнім часом від нього відстала, і її дешевина не могла пройти непоміченою деякими великими інвесторами. Так чи інакше, а індекс РТС за підсумками дня майже не змінився, показавши –0,02% (мінімальна денна зміна з 15 грудня минулого року) і залишившись в оцінці 628,87 пункту. Сукупний розмір угод у Російській торговій системі вийшов значним - $44,2 млн., але це на 40 із зайвим відсотків менше, ніж у середу.
Україна.
Рейтингове агентство Rating and Investment Information, Inc. підвищило Рейтинг Довгострокових Запозичень в Іноземній Валюті України з В до В+, визначивши рейтинговий прогноз як стабільний. Так нам повідомили в Керуванні взаємодії з громадськістю і ЗМІ Міністерства фінансів України.
Рішення про підвищення рейтингу представники Агентства прийняли після відвідування Києва у вересні.
Агентство у висновку вказує на позитивні фактори розвитку економіки країни, зокрема, могутній експорт і швидкий ріст валютних резервів, відзначає позитивний ріст ВВП у 2002 році на рівні 4,8% річних, а протягом січня-червня реальний ріст ВВП України склав 7,5%. Відповідно до висновків R&I, з часу набуття Україною незалежності в 1991 році ціни в країні знаходяться на рекордно стабільному рівні.
Агентство також відзначає поліпшення грошових розрахунків у таких галузях як електроенергетика і газ, формування Україною валютних резервів на рівні 6,5 млрд. доларів у липні. Позитивним фактором для Rating and Investment Information Inc також став намір України знизити ставки оподатковування на доходи підприємств, громадян і податку на додаткову вартість.
Негативними факторами в розвитку України R&I вважає низьку оплату податків і соціальних внесків, затримку компенсації по ПДВ, затримки виплат зарплат і пенсій працівникам бюджетної сфери.
Зважаючи на все підвищення кредитного рейтингу R&I дало неабиякий імпульс вітчизняному фондовому ринку – на вчорашніх торгах у ПФТС однойменний індекс виріс до рівня 67.08 пунктів. Втішно відзначити участь в цьому процесі реальних угод з акціями Укрнафти, що подорожчали до 25.7 грн. (683 495 грн. 17 коп.), Дніпроенерго (ціна виросла до 101.8316 грн., угоди склали 867 430 грн. 89 коп.), Нижньодніпровського трубопрокатного заводу ім. Карла Либкнехта (акції подорожчали до 5.1 грн., ними наторгували 134 896 грн.).
Рейтинг «розворушив» Київенерго, акції якого давно не торгувалися в ПФТС. Нині вони виросли в ціні до 4.5318 грн., угоди з цими паперами склали 201 124 грн. 38 коп. Західенерго також подорожчав, до 28.50 грн., цими паперами наторгували 56 000 грн.
Натурально, не обійшлося і без корпоративних облігацій. Паперами Чорноморнафтогазу наторгували 1 027 460 грн., Агропродукта – 107 000 грн.
Обсяг угод за день склав 5 183 361 грн. 94 коп.
Валюта.
Росія.
Середньозважений курс долара з розрахунками Today за підсумками єдиної торгової сесії склав сьогодні 30,1148 RUR/USD. У порівнянні з попередніми торгами середньозважений курс долара США з розрахунками "сьогодні" (USD/RUB_UTS_TOD) за підсумками сьогоднішньої єдиної торгової сесії понизився на 1208 пунктів (1 пункт відповідає 0,01 коп.). Мінімальний курс долара склав 30,10 RUR/USD, максимальний - 30,15 RUR/USD. Було укладено 725 угод. Обсяг торгів склав $102,045 млн. Остання угода була зроблена за курсом 30,1219 RUR/USD.
До опівдня в білокамінній котирування наявного долара для сум понад $1000 склали:
Краща покупка: 30,18 RUR/USD - "Фрам";
кращий продаж: 30,19 RUR/USD - КБ "Соцекономбанк".
Середня покупка: 30,19 RUR/USD,
середній продаж: 30,26 RUR/USD.
Оптимальні котирування обміну наявного євро для сум понад €1000 склали:
Покупка: 35,55 RUR/EUR - КБ "Совінком";
Продаж: 35,55 RUR/EUR - КБ "Сфінкс-Банк".
Схоже, у наших дорогих сусідів офіційний курс долара не зміниться, але на міжбанківських торгах у Москві долар продовжує падіння...
Офіційний курс долара на вихідні - 30 карбованців 24 копійки. Сьогодні торги на ММВБ розрахунками "завтра" не проводяться в зв'язку з тим, що в понеділок у США - святковий день, банки будуть закриті. Проте, ситуація на валютному ринку в цілому продовжує розвиватися в руслі колишніх тенденцій: за підсумками ЕТС розрахунками "сьогодні" середньозважений курс американської валюти склав 30 карбованців 11 копійок.
Нагадаємо, у п'ятницю торги на ММВБ розрахунками "завтра" не проводяться в передодні "довгих вихідних" у США (у понеділок там буде відзначатися національне свято - День Колумба, у зв'язку з чим усі банки країни будуть закриті).
Таким чином, офіційний курс долара, встановлений ЦБ РФ на сьогодні, - 30 карбованців 24 копійки залишиться таким аж до вівторка. Разом з тим можна констатувати, що ситуація на валютному ринку наприкінці тижня продовжує розвиватися в руслі колишніх тенденцій - оператори не закривають коротких доларових позицій, що обумовлює подальше зниження американської валюти. За підсумками Єдиної Торгової Сесії середньозважений курс американської валюти розрахунками "сьогодні" склав 30 карбованців 11 копійок (точне значення - 30.1148 RUR/USD). Це майже на 10 коп. нижче рівня вчорашнього закриття.
Банк Росії, що витратив напередодні біля $1 млрд. для підтримки долара, сьогодні ніяк не позначив своєї присутності на ринку.
Залишки на коррахунках кредитних організацій до п'ятниці знизилися на 8.9 млрд. руб. до 108.6 млрд. руб. Проте, ситуація на грошовому ринку залишається в цілому стабільною - ставки по короткостроковим МКБ як і раніше тримаються на рівні 2-3% річних, а обсяг залишків на депозитних рахунках банків у ЦБ продовжує рости (до кінця тижня він збільшився на 3.3 млрд. руб. до 24.5 млрд. руб.).
В цілому, ринок РФ продовжує "відігравати" новина про підвищення міжнародним рейтинговим агентством Мооdу's Investors Service суверенного кредитного рейтингу Росії до інвестиційного рівня, і в короткостроковому плані на ньому, швидше за все, будуть переважати "ведмежі" настрої. У цьому зв'язку цілком ймовірно знову поява Центробанку на ринку з валютними інтервенціями для підтримки курсу долара й утримання курсу карбованця на прийнятному рівні. Питання тільки в тім, чи надовго його вистачить.
Торги по євро в Москві сьогодні відкрилися значним зниженням на тлі відновленого падіння єдиної європейської валюти на світовому валютному ринку - на даний момент угоди полягають за курсом 35.31-35.32 RUR/EUR. Однак офіційний курс євровалюти на вихідні, швидше за все, буде встановлений вище цього рівня - у діапазоні 35.4-35.45 RUR/EUR.
Україна.
Як і позавчора, 09-го ми вгадали, що НБУ знову не прийде на міжбанк для виконання сольної фінальної партії – очевидно виникла до опівдня в четвер незначна перевага пропозиції була таки незначною. В усякому випадку у першому наближенні можна вважати, що НБУ передбачав компенсуючі один одного тренди міжбанку.
Сьогоднішня сесія по безготівковому долару була неоригінальною – її сценарій взяли з позавчора. Торги безготівковою «зеленню» почалися з оцінки 5.3325/5.3360 UAH/USD. Після невеликої паузи з 10.00 до 11.00, коли маржа була розтягнута (з метою «безпеки») до рівнів 5.3325/5.3365 UAH/USD, прийшов час «визначатися» у стратегічному питанні: як жити далі?
Натурально, зміцнення «зелені» «у світі» дало підставу для її росту «у степах України»: з 11.05 і до опівдня долар «стояв високо»: 5.3350/5.3370 UAH/USD. Зі слів дніпропетровських дилерів, «міжбанк перекосило». На обід ринок пішов «перекошеним»: 5.3364/5.3370 UAH/USD.
Курсоутворюючі фактори українського валютного ринку не змінилися: зовнішня торгівля, ріст цін на сиру нафту, а в перспективі і на «метал», зерноімпорт і хвилюючий форекс.
Після обіду, до 14.00 котирування безготівкового долару не змінилися 5.3350/5.3370 UAH/USD.
Нарешті після довгої паузи, близько 15.15 НБУ провів ВКВ-інтервенцію і «залив» міжбанк відсутньою «зеленню» за курсом 5.3365 UAH/USD.
Вчора до вечора в Дніпропетровську на місцевому ринку наявної валюти котирування долара знаходилися на оцінці 5.365/5.375 UAH/USD і 6.27/6.30 UAH/EUR. Обороти були вище середніх. Хоча і не скрізь. Цікаво відзначити випадки, коли одиничні угоди по євро буквально рятували торговий день іншим оптовикам міста.
У цю п'ятницю «готівка» стартувала з рівнів 5.365-370/5.375-380 UAH/USD і 6.22/6.27 UAH/EUR. Євро упав, тому що на форексі ніч долар повертав свій авторитет на форексі.
До 11.00 у Дніпропетровську діяли ціни: 5.365/5.375 UAH/USD і 6.23/6.26 UAH/EUR.
Надалі, з опівдня, борючись з упалим принесенням, добродії валютники підняли курс покупки ВКВ: 5.365/5.375 UAH/USD. Євро не змінився в ціні: 6.23/6.26 UAH/EUR.
До 13.00 на місцевому ринку ВКВ працювали по 5.370/5.375 UAH/USD і 6.22/6.27 UAH/EUR.
В інших містах країни наявний долар переважно стояв на місці (Одеса, Донецьк, Запоріжжя і Крим). У Харкові «зелень» упала на півкопійки, а в Києві навпроти, виросла на 0.2 копійки.
Натурально, євро, випливаючи світовим тенденціям, нині упав у ціні повсюдно.
У п'ятницю, 10 жовтня, на тлі смерчів, буранів і обривів електропроводів, на ринку наявних України сформувалися наступні котирування долара і євро: Харків - 5.375/5.386, євро – 6.25/6.29 UAH/EUR, Київ – 5.357/5.365, євро 6.205/6.260 UAH/EUR (з опівдня - 5.355/5.365, євро 6.205/6.260 UAH/EUR), Запорожжя - 5.36/5.39, євро 6.20/6.30 UAH/EUR, Донецьк – 5.37/5.39, євро – 6.20/6.30 UAH/EUR, Одеса - 5.365/5.380, Сімферополь - 5.365/5.375, Феодосія - 5.36/5.38 UAH/USD, євро 6.22/6.30 UAH/EUR.
До 14.00 котирування наявної «зелені» у Дніпропетровську залишалися «вузькими»: 5.370/5.375 UAH/USD, євро також не зрушився з місця: 6.22/6.27 UAH/EUR.
Російський безготівковий карбованець сьогодні знову виріс. З тієї ж причини: зміцнення валюти РФ у Москві на тамтешніх торгах «зеленню».
Карбованцева сесія на вітчизняному міжбанку почалася з рівня 0.1768/0.1775 UAH/RUR. В 11.00, ріст був очевидний, як, утім, і настрої сьогоднішньої сесії: 0.1770/0.1775 UAH/RUR. Після невеликої паузи (з 11.20 до 12.45), коли валюта РФ ледве просіла до 0.1768/0.1773 UAH/RUR, ріст котирувань карбованця продовжувався. На фініші карбованцевої сесії валюта РФ помітно подорожчала: 0.1774/0.1776 UAH/RUR.
На ресурсному ринку епоха стабільності продовжується - ставки по гривневих кредитах overnight залишалися на вчорашньому-позавчорашньому рівні (8/11% річних), не виявляючи ні найменшого бажання піти в яку-небудь сторону.
Прогноз.
В понеділок Америка буде відпочивати, День Колумба – це вам не жарт! Тому повноцінного міжбанку 13-го не буде (і не треба в такий день!). А от у вівторок високоімовірно безготівковий долар буде користатися попитом – після довгих «канікул» інтерес до зелені на міжбанку, як правило, загострюється.
Наявний ринок, швидше за все, постоїть на місці – помітних курсових переміщень не буде. Тому що, швидше за все для росту не буде достатньої кількості гривни. По-друге, світовий валютний ринок 13-го не буде давати сигнали вітчизняній «готівці». Ця стабільність збережеться недовго. З 14-15-го ймовірний відкіт, «зелень» гіпотетично просяде. Але ненабагато. Точно до рівня, після якого стривожиться клієнт і понесе валюту в «обмінки». Натурально, вирісший оборот дасть привід дилерам зберегти оптимальні курсові рівні. Якщо, зрозуміло, дозволить гривневий запас.
За матеріалами: Дмитренко Олександр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас