Президент Microsoft розкритикував владу США у зв'язку зі зберіганням кіберзброї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Microsoft розкритикував владу США у зв'язку зі зберіганням кіберзброї

Світ
474
Президент і головний юрисконсульт Microsoft Corp. Corp. Бред Сміт висловився різко проти збору даних про уразливість операційних систем розвідуправління і владою різних країн, в першу чергу Агентством національної безпеки (АНБ) США.
У своєму блозі він пов’язав поширення вірусу-здирника WannaCry з крадіжкою даних про таких слабких місцях у АНБ.
“Раніше ми вже бачили, як дані про уразливість, які збирало ЦРУ, ставали відомими завдяки WikiLeaks. Зараз вкрадені у АНБ дані про вразливість створили проблеми для користувачів по всьому світу”, – написав Сміт.
Якщо провести паралель зі звичайною зброєю, то еквівалентним сценарієм в даному випадку стала б крадіжка ракет “Томагавк” у армії США, вважає він.
“Уже неодноразово експлойти, що в руках державних органів, потрапляли у відкритий доступ і завдавали масштабних збитків”, – додав Сміт.
За його словами, влада повинна не накопичувати дані про вразливість, а передавати їх розробникам, щоб вони могли усувати ці уразливості і підвищувати безпеку комп’ютерних мереж. Глобальна кібератака демонструє “ненавмисний, але руйнівний зв’язок між двома найбільш серйозними формами кіберзагроз сучасного світу – діями держав і організованої злочинності”, – стверджує Сміт.

Довідка Finance.UA:
  • за словами директора Європейського поліцейського агентства Роба Вейнрайта, жертвами масової кібератаки 12 травня стали близько 200 000 фізичних і юридичних осіб у 150 країнах.
  • згідно з даними Європолу, найбільше від атаки постраждали Великобританія і Росія.
  • відомо, що у всіх випадках використовувалася програма-вимагач. Вірус потрапляє в комп’ютер і шифрує всі файли, після чого вимагає оплату розблокування в цифровій валюті, біткоїнах.
  • викуп за вкрадену інформацію становив від 300 до 600 доларів у віртуальній валюті біткоїн.
  • для забезпечення безпеки фахівці радять встановити останні оновлення операційних систем і захисних програм.

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас