Дешеві квитки від МАУ: як правильно купувати і не прогадати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешеві квитки від МАУ: як правильно купувати і не прогадати

Особисті фінанси
8809
Міжнародні авіалінії України оголосили аукціон небаченої щедрості — тепер у них можна буде купити квитки на польоти по Україні або в Європу за смішними цінами. Щоправда, дешевий переліт можливий тільки, якщо бронювати за 10, 8 або шість місяців заздалегідь.
Коштувати такі польоти можуть від 240 до 1300 грн. Щоправда, експерти кажуть, що дешеві місця оголошені на найнижчі сезони, коли завантаження крісел невелике. До того ж МАУ, швидше за все, змушені піти на цей крок через конкуренцію. Адже з осені в Україну приходить Ryanair, який обіцяє нам дуже дешеві перельоти, передають Вєсті.
За 10 місяців — втричі дешевше
Як уточнили в МАУ, лоукост-тариф буде поширюватися приблизно на 7-10% крісел в кожному літаку, всі інші місця будуть продані за звичайними цінами. Ми перевірили, чи можна купити дешеві квитки. Дійсно, квиток до Варшави в наступному березні (за 10 місяців до польоту) буде коштувати всього 762,5 грн, тоді як, наприклад, у серпні найдешевший квиток з ручною поклажею коштує майже втричі дорожче — 2005,50 грн. Злітати в Барселону, згідно з сайтом МАУ, за лоукост-ціною за шість і вісім місяців вже не вийде — всі квитки розпродані. А за 10 місяців місця станом на 14 травня ще були — 1296,5 грн. За звичайною ціною такий квиток обійдеться разом з ручною поклажею в 6354 грн. Квиток до Риму також вчора був вартістю всього в 1298 грн при броні за 10 місяців, і 3691,5 грн — при звичайній вартості.
Що стосується внутрішніх перельотів, то квиток на листопад (за шість місяців) з Києва до Львова коштуватиме 1075,5 грн, зате в березні (10 місяців) — всього 244,5 грн (так само, як на поїзд). До речі, здати квитки за лоукост-тарифами не можна. А провезення багажу — тільки за додаткову плату. Безкоштовно з собою на борт можна взяти тільки ручну поклажу розміром 55х40х20 см і вагою до 7 кг, а також дамську сумочку або ноутбук. Реєстрацію на рейс в аеропорту з лоукост-квитком обіцяють безкоштовну, а за 48 годин до вильоту при онлайн-реєстрації можна буде ще і вибрати собі місце на борту.
Ввели через Ryanair
За словами авіаексперта Євгена Хайнацького, причина введення лоукост-ціни МАУ насамперед пов’язана з конкуренцією. «Лоукост-модель МАУ намагалися вводити протягом двох-трьох останніх років, але зараз до цього підштовхнуло зниження вартості обслуговування повітряних суден в аеропорту «Бориспіль», через що вони можуть знизити вартість перельотів. Крім того, запуск лоукосту роблять у низький період, оскільки листопад — це один з найгірших місяців із завантаження рейсів, у цей період квитки і так дешевші. Ще один фактор — збільшення пасажиропотоку: західні перевізники знову зацікавилися Україною. МАУ свідомо йдуть на цей крок, щоб показати, що вони готові до конкуренції на ринку», — говорить Хайнацький.
За його словами, підвищення ціни решти «крісел» чекати не варто: «Багато авіакомпаній як акції викидають певну кількість квитків за зниженими цінами, а після їх продажу діють звичайні тарифи. Якщо побачать, що попит на якомусь із напрямків буде падати, то кількість таких місць можуть просто збільшити — МАУ зараз вчиняє точно так само».
«Ціни знизили через Ryanair»
За словами редактора сайту Avianews.com Олександра Мироненка, однією з причин нововведень МАУ є захід на український ринок лоукоста Ryanair. Однак, на його думку, новий тариф не є в чистому вигляді «лоукостом», а радше знижкою за раннє бронювання, яке передбачає низку обмежень (не можна везти багаж і змінювати дату): «На внутрішніх рейсах летіти за лоукост-тарифом буде вигідно тільки при купівлі за вісім місяців, якщо ж купувати квиток ближче до вильоту, ціна за новим тарифом, наприклад, на лінії Київ — Львів, не дуже відрізняється від старих цін, які до того ж включають багаж. Зниження цін МАУ може компенсувати іншими послугами, а також овербукінгом. Отримавши статистику щодо неявок на рейс за купленими дуже заздалегідь квитками, авіакомпанія може почати продавати місця повторно, але вже дорожче, що підніме рентабельність перевезень».
Анастасія Кучкіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас