«Безнадійний борг», або Не варто думати, що ви — ідеальний позичальник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Безнадійний борг», або Не варто думати, що ви — ідеальний позичальник

Особисті фінанси
1522
На жаль, той, хто жодного разу в житті не бачив своєї кредитної історії, впевнений, що йому нема про що турбуватися.
Багато хто не підозрює про те, що таке кредитна історія, і як вона може вплинути на майбутнє кожного. Ви справно вносите платежі, достроково закриваєте споживчі кредити, за плечима не одна схвалена заявка в найбільш надійних банках. А звертаються за звітом щодо своєї кредитної історії, в основному, ті, у кого виникли які-небудь проблеми.
Важко описати всю бурю емоцій людини, яка щиро вважаючи себе добросовісним позичальником і бажаним клієнтом будь-якого банку, і отримує відмову за відмовою в отриманні кредитів. Описуючи свій стан, молодий і успішний чоловік без будь-яких соціальних і фінансових проблем, який звернувся до нас, поділився, що це подібно до того, як на власні очі побачити те, що ти вважав абсолютно неможливим. Як пінгвіна на пляжі. Він просто не повірив у те, що відбувається, виявивши у своєму кредитному звіті скоринговий бал, що наближається до мінімального показника (максимальний бал — 999, мінімальний — 1), і прострочення у півтори тисячі днів за давно закритою, як йому здавалося, кредитною карткою.
Його образ задоволеної життям, респектабельної і впевненої в собі людини ніяк не асоціювався з визначеннями «безнадійний борг», «неповернення», «підозра на шахрайство» і «потенційне банкрутство». Далі послідували переговори з банком і з’ясування, звідки взялося таке колосальне прострочення. Виявилося, що призвели до такого сумного результату кілька сотень рублів, нарахованих банком після внесення останнього платежу за кредитною карткою, закрити яку клієнт, за його визнанням, просто полінувався. Треба зауважити, що в цьому разі чоловіка привела до нас не необхідність, а елементарна цікавість, тим не менш, в найближчі декілька років він буде зайнятий поступовим виправленням своєї кредитної історії, яку зіпсував з власної недбалості і самовпевненості. Для багатьох ці дані стають одкровенням через багато років і здатні перекреслити плани на майбутнє.
Відмова замість іпотеки
Найсумніші історії, і, на жаль, досить часті, коли люди планують купівлю квартири або будинку в іпотеку і зайняті в основному підбором відповідного варіанту, банку, який надає найбільш вигідні умови для купівлі, збором початкового внеску та пакета необхідних документів. Наявність у кредитній історії такого серйозного порушення, як прострочення платежу за кредитом у 90 і більше днів, зводить шанси отримати схвалення на запитувану суму практично до нуля. Крім відмови, негативним наслідком недостатньо уважного ставлення до своїх фінансових зобов’язань можуть стати підвищені відсотки за новим заявками з урахуванням ризику прострочення та неповернення з боку позичальника. Ретельне вивчення своєї кредитної історії перед тим, як звернутися в банк, буде зовсім не зайвим.
і посади
І вже зовсім несподіваним може стати рішення потенційного роботодавця відмовити в посаді на перший погляд ідеальному кандидату. Вся справа у «фінансовому портреті» людини, її благонадійності та мотивації на довгострокове співробітництво з компанією. Серед клієнтів бюро кредитних історій все більшу популярність набирає сервіс моніторингу кредитних історій персоналу з метою підвищення ефективності кадрової політики та мінімізації ризиків внутрішнього шахрайства. У зоні особливої уваги працівники, які займають або претендують на посади, що передбачають фінансову і матеріальну відповідальність. Виявивши в кредитній історії претендента на ключову позицію надмірне боргове навантаження або критичні прострочення, роботодавець, швидше за все, віддасть перевагу претендентові, який свідомо і вміло поводиться з власними коштами. Також тривожним фактором буде різке погіршення кредитної історії діючого співробітника, чиї фінансові проблеми можуть підштовхнути його до зловживання службовим становищем та потенційних матеріальних і репутаційних втрат з боку компанії.
Щорічна безкоштовна перевірка
Свою кредитну історію варто перевірити хоча б один раз з цікавості, а ще краще взяти за правило проходити процедуру регулярно, як своєрідну фінансову диспансеризацію. Тим більше, що вона не потребує значних витрат: за законом один раз на рік суб’єкти кредитних історій мають право отримати свій звіт безкоштовно і необмежену кількість разів за плату. Сучасні технології дозволяють зробити це різними способами, не виходячи з будинку або в найближчому офісі партнера. Звіт з кредитної історії не тільки дозволить розраховувати на позитивне рішення банку за заявкою на кредит і переконатися, що немає причин для занепокоєння, але і підвищить особисту відповідальність, допоможе раціонально планувати сімейний бюджет, бути на хорошому рахунку у омріяного роботодавця.
Крім того, регулярна перевірка кредитної історії, а також спеціальні сервіси сповіщення про видачу нового кредиту дозволяють розпізнати ознаки шахрайських дій зі боку третіх осіб. Слід пам’ятати, що серйозний підхід до методів захисту та зберігання персональних даних — це найважливіший аспект особистої безпеки. Нехтування ними загрожує багатьма неприємностями і може спричинити значні матеріальні та моральні збитки.
І, звичайно, не варто впадати у відчай, якщо не все гладко, є маса ефективних інструментів, що допомагають в питанні виправлення кредитної історії. Головний принцип: попереджений – значить озброєний.
Олег Лагуткин
За матеріалами:
Forbes
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас