Коломойського взяли за гарантії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойського взяли за гарантії

Казна та Політика
4949
ПриватБанк хоче достроково повернути рефінансування Нацбанку на 13,8 млрд грн, але центробанк відмовляється брати ці гроші. НБУ не хоче звільняти екс-співвласника Приватбанку Ігоря Коломойського від поручительства за цим боргом і хоче мати важіль тиску на олігарха напередодні обіцяної реструктуризації інсайдерських кредитів.
Гарантії особи
Національний банк придумав хитру схему, як змусити Ігоря Коломойського заплатити по інсайдерських кредитах Приватбанку. Глава Нацбанку Валерія Гонтарєва хоче «перекинути» особисті гарантії, що екс-власник банку Ігор Коломойський дав регулятору під рефінансування Приватбанку, на кредити, який банк видавав компаніям, пов’язаним з екс-акціонерами банку.
«Ми давали рефінанс тільки під чіткі активи, та ще під особисту гарантію Коломойського. А по тих зобов’язаннях, які є зараз перед банком, банк активів не має. Банк нам хоче погасити це рефінансування, але тоді вони позбавлять Коломойського від всіх гарантій, і ми втратимо ці застави. Тому ми не хочемо, щоб ПриватБанк нам гасив. Те, що можна було погасити, а всього сума була 19 млрд грн, вже погашено. Але для випадків, де застави третіх осіб і персональні гарантії, в меморандумі з МВФ прописано: не гасити», – розповіла Валерія Гонтарєва агентству «Інтерфакс-Україна».
Якби не це обмеження, узгоджене Нацбанком з МВФ, ПриватБанк вже давно виплатив би борг по рефінансуванню, враховуючи, що держава його докапіталізувала на 116,8 млрд грн. «У ПриватБанку перед нами заборгованість з рефінансування 13,8 млрд грн, яку він хоче погасити, та тільки ми не хочемо», – підкреслила Валерія Гонтарєва.
Ця проблема тягнеться з моменту націоналізації. Саме тому ще в лютому заступник голови правління ПриватБанку Галина Пахачук заявила FinClub, що «банк планує продовжити кредити на справедливих умовах до 2020 року», або банк може повернути борг достроково в будь-який момент.
«ПриватБанк неодноразово звертався до Національного банку з пропозицією погасити кредити рефінансування, однак отримував відмову з боку НБУ. Висока ліквідність банку дозволяє погасити рефінансування в будь-який час і в повному обсязі, і банк зацікавлений в цьому, бо на сьогодні це найдорожче фондування (більше 20% річних). Тому сьогодні ПриватБанк розробляє пропозиції щодо можливих механізмів якнайшвидшого погашення заборгованості за кредитами рефінансування», – розповіли FinClub в ПриватБанку.
Спірний портфель
Проблема ПриватБанку полягає в тому, що, за оцінками НБУ, весь корпоративний кредитний портфель банку був інсайдерським – пов’язаним з екс-акціонерами Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим. А механізми впливу на них обмежені: у НБУ є лист про згоду екс-акціонерів провести реструктуризацію інсайдерського кредитного портфеля (близько 150 млрд грн) до 1 липня 2017 року, хоча ця робота навіть не розпочата, а також персональна гарантія Ігоря Коломойського щодо рефінансування перед НБУ.
«Ми сказали ПриватБанку: заберіть ці застави під наявні кредити, а потім вже погасіть нам рефінансування або закладіть нам ці застави зі свого боку. Але вони ж не забирають!» – зазначила Валерія Гонтарєва.
Юристи згодні з тим, що повернення рефінансування ПриватБанком загрожує Нацбанку втратою застав. «Відповідно до ч. 1 ст. 559 Цивільного кодексу, що порука припиняється у зв’язку з припиненням забезпеченого ним зобов’язання. Погасивши кредит Національного банку, ПриватБанк погасить і основне зобов’язання, за яке поручался колишній власник і були внесені застави третіх осіб», – говорить керуючий партнер ЮК «ВОЛХВ» Олександр Навальнєв.
У НБУ не тільки немає механізму, як «перекинути» гарантію з рефінансування на інсайдерські кредити, проблема полягає ще і в тому, що навіть якби ПриватБанк не розрахувався по рефінансуванню, Нацбанк не зміг би стягнути суму боргу з Ігоря Коломойського. У 2014-2015 роках Нацбанк видав 11 млрд грн рефінансування банкам під особисті гарантії Миколи Лагуна, Костянтина Жеваго, Олега Бахматюка, Леоніда Клімова. Після банкрутства їхніх банків жоден з власників Нацбанку нічого не повернув. Звернення НБУ в суди нічим йому не допомогло.
«У кредитора в особі НБУ фактично залишається всього два способи не допустити втрати поруки та застав. Перший – це шляхом переговорів змусити поручителя укласти новий договір, на що він навряд чи піде, другий – не допускати погашення рефінансування», – говорить Олександр Навальнєв.
Олена Губарь
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас