Вільна торгівля з Канадою – український прорив на ринок Північної Америки? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вільна торгівля з Канадою – український прорив на ринок Північної Америки?

Казна та Політика
1220
Ратифікація угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Канадою в перспективі відкриває для нашої країни величезний за обсягом і платоспроможністю північноамериканський ринок. В минулому році експорт з України в Канаду склав всього 29 млн доларів, що вкрай мало у порівнянні із загальним рівнем канадського імпорту, що перевищив 550 млрд дол.
Угода про безмитну торгівлю з Канадою – лише додаткова можливість для нарощування українського експорту, а от чи зможе наш бізнес цим скористатися, залежить від бажання і здатності запропонувати конкурентоспроможні товари та послуги на канадський ринок.
Перспективи і ризики
Ринок Канади характеризується високим рівнем ємності і споживання. У 2016 році Канада імпортувала товарів і послуг на суму, що перевищує 550 мільярдів доларів. В минулому році експорт з України в Канаду склав 29 млн дол., це всього 0,005% від загального рівня канадського імпорту. Частка нашої країни у торговому балансі Канади дуже незначна, що свідчить про великі можливості для зростання товарообігу між країнами.
В українському експорті до Канади частка продукції з високим рівнем доданої вартості становить близько 30%. А експорт технологічної продукції в Канаду зріс у 4 рази.
У контексті підписаної в 2016 році між Євросоюзом і Канадою угоди про зону вільної торгівлі Україна, маючи подібні угоди з обома сторонами, отримує можливість вбудовуватися в глобальний ланцюг виробництва і експорту своїх товарів з високим рівнем доданої вартості на ринки ЄС і Північної Америки.
Вільна торгівля з Канадою – український прорив на ринок Північної Америки?
З моменту, коли набула чинності угода про вільну торгівлю, Канада відкриває доступ на свій ринок для українських постачальників промислової і сільськогосподарської продукції. Українські товари можуть ввозитися на територію Канади без загороджувальних мит та інших обмежень.
Враховуючи різний рівень економічного і соціального розвитку двох країн, сторони будуть застосовувати принцип асиметричності тарифних зобов’язань, що дозволить Україні скасовувати ввізні мита на імпорт більш тривалий час. Це надасть можливість нашій країні адаптувати свою економіку до умов вільної торгівлі.
Враховуючи, що Канада відкриває для вільної торгівлі 98% свого ринку, а Україна – 72%, можна говорити про вигідні для нашої країни умови для розширення міжнародної торгівлі.
За оцінками експертів, зона вільної торгівлі дозволить наростити експорт з України як за вже налагодженими товарними групами, так і за рахунок товарів, які до цього в Канаду не постачалися.
Також очікується розширення інвестиційного співробітництва між країнами. Зараз основними напрямками для канадських інвесторів є видобувна і переробна промисловість, транспорт і складські комплекси, операції з нерухомим майном, торгівля автотранспортними засобами.
Однак, враховуючи рівень конкуренції, українським виробникам уже сьогодні потрібно почати досліджувати канадський ринок, вимоги і переваги канадських покупців. Коли з’явиться можливість, вони зможуть постачати свою продукцію без мит, але успіх на канадському ринку буде супроводжувати лише тих, хто зможе запропонувати конкурентоспроможний товар, що відповідає смакам і вимогам споживачів.
Крім позитивних моментів від угоди про вільну торгівлю, виникає і низка ризиків
Потрібно враховувати, що перевагами вільної торгівлі також скористається і канадський бізнес, що може призвести до зростання поставок канадських товарів в Україну і погіршення сальдо зовнішньої торгівлі між країнами. Зараз сальдо зовнішньої торгівлі між Україною і Канадою глибоко негативне, експорт менше від імпорту в 6,5 разів.
Високий рівень конкуренції на канадському ринку може призвести до того, що вітчизняні товари не зможуть конкурувати, що потребує додаткових ресурсів і державної підтримки для підвищення їхньої конкурентоспроможності.
Існує ризик, що основними напрямами експорту в Канаду стануть сировина і напівфабрикати. Зростання експорту буде досягатися за рахунок товарів з низьким рівнем доданої вартості на шкоду високотехнологічній продукції з більш високим рівнем прибутковості. Сировинна продукція піддається сильним ціновим коливанням, особливо у періоди економічних спадів, що чинитиме істотний вплив на рівень експортних поставок і знижуватиме конкурентоспроможність українського експорту.
Канада і США замість РФ і СНД?
Зона вільної торгівлі між Україною та Канадою може стати основою для нових виробничих і торговельних взаємозв’язків.
Маючи безмитний доступ на ринок Євросоюзу, Україна може стати інвестиційно-виробничим майданчиком для канадських компаній, що поставляють свою продукцію до ЄС. Канадські компанії зможуть розміщувати в Україні підприємства з остаточної збірки або повноцінні виробничі комплекси, і постачати вироблену продукцію в країни ЄС на безмитній основі.
Цей механізм може працювати і навпаки. Європейські компанії отримують можливість налагодити виробництво або кінцеву збірку продукції в Україні для її безмитного експорту до Канади.
Такий варіант може стати привабливим за умови поліпшення інвестиційного клімату в Україні та забезпечення гарантій для іноземних інвесторів.
Крім того, в кооперації з канадськими компаніями український бізнес отримує можливість постачати свою продукцію в США на безмитній основі. У Канаді створена ціла індустрія для експорту в США в рамках північноамериканської зони вільної торгівлі, функціонує мережа логістичних комплексів, орієнтованих на забезпечення поставок до США. Канада може стати перевалочним центром для подальшого експорту українських товарів на американський ринок.
Зважаючи на різкий спад експорту з України в Росію і країни СНД, вихід українського бізнесу на ринки Канади і США є кроком актуальним і своєчасним.
Однак зона вільної торгівлі дає додаткові можливості. Скористаються цим українські компанії чи ні, покаже час. Щоб закріпитися на висококонкурентних насичених ринках Євросоюзу, Канади або США, вітчизняному бізнесу доведеться пропонувати конкурентоспроможну, якісну і недорогу продукцію.
Беручи до уваги невеликий обсяг зовнішньої торгівлі між Україною та Канадою, найближчим часом серйозного прориву у зовнішній торгівлі між країнами очікувати не варто. Однак якщо вікно можливостей використовувати правильно, в перспективі можна очікувати помітне зростання українського експорту та інвестицій в економіку України.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас