Як довго в Україні може дорожчати м'ясо: ціни та прогнози — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як довго в Україні може дорожчати м'ясо: ціни та прогнози

Особисті фінанси
6178
В 2017 році експерти очікують на поступове зростання цін на основні види м’яса: яловичину, свинину і курятину. Причому, як стверджує гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, швидше за все, розцінки на курятину не будуть так сильно змінюватися, як на свинину чи яловичину тільки з однієї причини. Позаяк птахівників дотує держава.
«Наприклад, з 4 млрд грн дотацій держави сільгоспвиробникам цього року три мільярди припадає на дотації виробникам курятини. При цьому птахоферми не платять податок на землю та за оренду землі. Тому, як тільки така держпідтримка припиниться, зростання цін на курятину може скласти до 30%», — розповів Дорошенко.
Про це свідчить, на його думку, порівняння цін на основні продукти в ЄС і в Україні. Якщо по більшості позицій наші ціни вже на рівні європейських, то по курятині вони нижчі якраз на горезвісні 30%.
Вартість м’яса вже вперлася в межу купівельної спроможності.
«Для багатьох травневий шашлик став вже не м’ясним, а картопляним. Адже купити хорошу яловичину за ціною більше 120 грн/кг вже можуть далеко не всі», — зауважив Олексій Дорошенко.
Ні на Новий рік, ні на Великдень не було істотного подорожчання м’яса, бо українці не можуть платити стільки, скільки хотіли б заробити виробники. Це було добре видно в грудні 2016 року, коли багато товарів можна було купити дешевше, ніж у листопаді.
«Ця Пасха пройшла за тим же сценарієм. Травневі свята — це більше привід поговорити про зростання цін, ніж спостерігати реальне їх збільшення», — підкреслив Дорошенко.
Як повідомили в громадській організації «Економічний дискусійний клуб», у квітні поточного року яловичина подорожчала на 2,5% або 2,4 грн. Середня вартість кілограма цього м’яса, за даними Держстату, — майже 100 грн/кг. За рік він піднявся у вартості майже на 19% (до квітня 2016-го).
Свинина дорожчала швидше: на 7,3% (на 5,6 грн) — до 82 грн/кг. За рік середній цінник зріс на 12%.
М’ясо птиці (середня ціна 43,6 грн/кг) подорожчало в квітні на 2,8% або на 1,2 грн, а за рік — на ті ж 12%.
«У травні ціни на м’ясо зростуть приблизно на 5-7%. Однак треба пам’ятати, що поголів’я великої рогатої худоби продовжує скорочуватися швидкими темпами і в певний момент дефіцит сировини призведе до значного зростання цін. Поки ситуація прогнозована, і ми не очікуємо істотних змін», — розповів виконавчий директор громадської організації «Економічний дискусійний клуб» Олег Пендзин.
За даними Економічного дискусійного клубу, за 4 місяці 2017 року ціна на мінімальний продуктовий кошик (МПК) зросла на 130 грн (на 10,5%) для працездатної людини та на 108 грн (на 11,4%) для непрацездатної.
«Українці витрачають на їжу близько 55% своїх доходів. Витрати на м’ясні продукти складають 306 грн (22,5% від МПК). При цьому люди їдять мало не вдвічі менше м’яса, ніж європейці — 52-53 кг на рік проти 80 кг в ЄС», — розповів UBR.ua Олег Пендзин.
Тому, за словами Олексія Дорошенка, з одного боку виробництво яловичини і свинини (через АЧС) падатиме, а ціни зростатимуть. Але з іншого — рости вони будуть незначно, бо за вартістю свинини і яловичини ми майже наздогнали Європу.
«Яловичина і так вже має високу ціну. Але може ще трохи дорожчати, хоча це буде незначне подорожчання — у межах 1-1,5 грн», — розповів Олексій Дорошенко.
За його словами, фактор АЧС буде ще довго впливати на ринок, поки не налагодиться належний ветеринарний контроль. Відповідно, ціна на свинину і сало стрибатиме ще дуже довго.
«Коли забивається більше свиней, ціна починає знижуватися. Коли пропозиція скорочується, ціна відповідно починає повзти вгору. Тому коливання цін на 3-5 грн постійно будуть відбуватися», — вважає експерт.
Самі свинарі пояснюють ситуацію інакше. Президент Асоціації свинарів України Артур Лоза повідомив, що АЧС — це важливий, але не визначальний фактор у виникненні дефіциту пропозиції і, відповідно, високих цін на свинину. Попит збільшувався з четвертого кварталу минулого року, і тенденція до зростання споживання свинини зберігається. При цьому спостерігається зниження пропозиції, яке пов’язане з відстроченою реакцією галузі на економічну кризу 2014-2015 років.
Заступник голови Аграрної партії України, експерт в галузі аграрного бізнесу Денис Марчук вважає, що на вартість свинини цієї весни крім свят, багато в чому впливає експортний попит на товар.
«По свинині зростання цін склало приблизно 20-25%, її вартість іноді доходить до 100-120 грн/кг. Сильно подорожчав живець з 32-33 грн на початку року до 40 грн/кг. Продають навіть свиней, які не досягли необхідної вагової кондиції, позаяк попит на експорт дуже великий. А також попит всередині країни, в тому числі через свята також дуже великий», — розповів UBR.ua Марчук.
Аналітики Асоціації «Свинарі України» пояснюють швидкий підйом цін (з 37 грн/кг до 40 грн/кг) як активізацією споживання свинини в період масових пікніків, так і обмеженістю пропозиції свиней забійних кондицій. В результаті деякі господарства навіть продавали тварин меншого розміру.
При цьому швидко зростає експорт свинини і курятини. За даними ДФС, Україна за підсумками січня-квітня 2017 року експортувала 95,9 тис. тонн м’яса птиці і субпродуктів, що майже в 1,4 рази більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Відповідно, експорт свинини зріс в 2,2 рази в порівнянні з відповідним періодом 2016 року — до 2,4 тис. тонн.
Здавалося б, це лише погіршить ситуацію на внутрішньому ринку і призведе до того, що Україна почне імпортувати свинину.
«Хоча більшість операторів і відзначали деякий дефіцит свинини в нашій країні, збільшення обсягів надходження імпортованої сировини не відзначається. Навпаки, у січні-квітні завезли вдвічі менше, ніж за аналогічні місяці 2016-го», — повідомила аналітик Асоціації свинарів України Олександра Бондарська.
Як свідчить митна статистика, імпорт свинини в Україну за цей період скоротився майже в 2,2 рази — до 724 тонн.
За словами Артура Лози, зростання експорту курятини — добре для свинарів, бо курятина є продуктом-замінником у раціоні українців. Якщо частина курятини йде з ринку на експорт, то ціни на неї утримуються на відносно високому рівні. Що в свою чергу підтримує високі розцінки і на свинину, оскільки споживач не може повністю перейти на дешевший продукт.
«Крім того, в Європі ціни на свинину також зростають, порівняно з минулим роком на 20%, а деколи і на 30%. Тому немає дешевого імпорту, і ринок свинини в Україні буде дефіцитним як мінімум до кінця року», — вважає Лоза.
Водночас експорт свинини мізерний, на рівні 10-12 тис. тонн на рік при загальному виробництві в Україні на рівні понад 700 тис. тонн. Тому навіть збільшення експорту до 15 тис. тонн не позначиться на внутрішньому ринку і цінах.
«Є сезонні фактори спаду попиту на свинину. Це лютий, червень і жовтень. Однак цього року вказаний дефіцит пропозиції не привів до зниження цін в лютому. Ймовірно, після травневого піку цін міг би бути невеликий спад, але сезонний фактор буде надавати більше стримуючий ефект на зростання цін і вони, швидше за все, залишаться незмінними», — вважає Лоза.
Якщо ціна і просяде, то несуттєво. Тим більше, що в липні-серпні пропозиція свинини ще знизиться (через спеку свині гірше набирають вагу). Тому серйозних факторів для зниження вартості м’яса не буде.
Нещодавно Мінагропрод повідомив, що Україна і Китай можуть найближчим часом узгодити протокол ветеринарних вимог на експорт вітчизняної яловичини в цю державу, після чого українські сільгоспвиробники зможуть почати поставки продукції на ринок Китаю.
«Поки не будуть підписані документи, говорити про якісь прогнози не можна», — вважає Олег Пендзин.
На думку аналітиків Українського клубу аграрного бізнесу, високий рівень відпускних цін на яловичину пов’язаний з необхідністю реалізувати продукцію, яка була закуплена за високими цінами, які спостерігалися в кінці березня – на початку квітня.
«Зниження цін на яловичину і свинину очікується після завершення піку попиту», — зазначають аналітики УКАБ.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас