Безвізовий режим з ЄС: досвід сусідів України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безвізовий режим з ЄС: досвід сусідів України

Казна та Політика
1011
Україна нарешті пройшла останню європейську інстанцію на шляху до довгоочікуваного безвізу — Рада Євросоюзу 11 травня дала добро на лібералізацію візового режиму між Україною і ЄС! “Тепер 17 травня в Страсбурзі в приміщенні Європарламенту урочисто підпишуть відповідний законодавчий акт.
Рішення опублікують в офіційному журналі ЄС, і через 20 днів воно набере чинності. Приблизно 11 червня європейські країни включать зелене світло власникам українських біометричних паспортів для короткострокових поїздок”, — повідомив президент Петро Порошенко. Нагадаємо, безвіз діятиме для туристичних поїздок на термін до 90 днів протягом півроку.
ХТО ПОЇДЕ. Дані соцопитувань свідчать, що найбільше зрадіють такій новині жителі західних і центральних регіонів країни, які мають фінансову можливість або перебувають у територіальній близькості до кордону ЄС. Так, згідно з дослідженням групи “Рейтинг”, безвіз значно спростить життя мешканцям Ужгорода (де 35% респондентів виїжджали в країни Європи один і більше разів за останні п’ять років), Івано-Франківська (33% були в ЄС), Львова (28%), Тернополя і Києва (по 27%). А ось практично не бувають у Єврозоні жителі Сєвєродонецька (лише 5% опитаних виїжджали в країни ЄС), Сум, Запоріжжя та Кропивницького (в цих містах 6% виїжджали в країни ЄС), а також Харкова (8%).
ДОСВІД СУСІДІВ. Тим часом у Грузії, де безвіз з ЄС діє трохи більше місяця, вільним в’їздом в європейські країни вже скористалися 11,7 тисячі громадян, з яких не пустили лише 26 осіб. Про це повідомила голова парламентського Комітету з євроінтеграції Тамар Хулордава і пояснила: причинами відмови були відсутність або біометричного паспорта, або виразної мети візиту. До речі, перший прикордонний контроль народ проходить ще у Грузії. “На нашому кордоні проводять маленьку співбесіду; зворотній квиток запитують, бронь готелю. Але взагалі з приводу правил вся Грузія поінформована: раніше видавали інформаційні буклети, інформували щодо правил в’їзду на телебаченні і радіо”, — розповів нам житель Тбілісі Артур Гаспарян.
А от у сусідній Молдові, яка користується безвізовим режимом з ЄС з 2014-го, кажуть, що зараз на кордоні вже нічого, крім паспорта, і зовсім не питають. “Перший час цікавилися метою поїздки, зрідка квитки питали. Але потім зрозуміли, що ті, хто хоче працювати в ЄС, давно зробили румунське громадянство, у нас це не проблема (Румунія є членом ЄС. — Авт.)”, — пояснив Борис Д. з Кишинева.
Бум біометрики на Донбасі і в Криму
Громадяни України, які живуть на окупованих територіях Донбасу, теж готуються до безвізу — активісти кажуть, що в так званих “ЛНР” і “ДНР” зросла кількість фірм, що пропонують зробити український біометричний закордонний паспорт. Приміром, у Донецьку буквально на кожному стовпі розвішені подібні оголошення. Ціна питання — 3 тис. грн з поїздкою на підконтрольну Україні територію.
А ось в окупованому РФ Криму останні два роки спостерігається ажіотаж навколо української біометрики: “За даними ДФС, в 2015-2016 рр. було видано 26 140 біометричних закордонних паспортів і 5304 біометричні документи дітям до 16 років. Левова частка — це особи, які мешкають у Криму. Люди сідають на поїзд в Новоолексіївці і їдуть в той регіон, де зуміли домовитися, — пояснює координатор групи “Інформаційний опір” Дмитро Тимчук. — Цікаво буде порівняти статистику за підсумками 2017 р. В Криму і Севастополі вже маса оголошень “Оформимо український закордонний паспорт. Без виїзду на материк”.
Ірина Крикуненко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас