Найбільший банк Азербайджану призупиняє виплати за зовнішнім боргом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільший банк Азербайджану призупиняє виплати за зовнішнім боргом

Світ
784
Міжнародний банк Азербайджану (МБА) припиняє виплати за зовнішнім боргом і запропонує інвесторам обміняти частину своїх боргів на суверенні облігації Азербайджану.
10 травня банк пропустив платіж за кредитом на $100 млн.
Уряд Азербайджану прийняв рішення тимчасово припинити виплати МБА за зобов’язаннями перед іноземними кредиторами в інвалюті, йдеться в повідомленні кредитної організації.
“В рамках добровільної реструктуризації планується передати уряду Азербайджану зобов’язання в інвалюті, залучені від міжнародних фінансових інститутів”, – вказано в повідомленні.
Влада Азербайджану планує провести в травні збори з іноземними кредиторами і розраховує як мінімум з двома третинами з них домовитися про реструктуризацію.
“План реструктуризації не поширюється на всі інші зобов’язання МБА. Для виконання цих зобов’язань банк має достатню кількість вільних фінансових коштів”, – йдеться в повідомленні.
За оцінками, проведення цих заходів дозволить зміцнити фінансове становище банку і відновити можливість генерування доходу. Крім того, це дозволить довести капітальні позиції банку до вимог регулятора.
“Сьогодні є певні занепокоєння, пов’язані з ослабленням фінансових та капітальних позицій МБА. Відновлення фінансової стійкості МБА має важливе значення для економіки Азербайджану. Заходи, що вживаються зараз, мають важливе значення для забезпечення фінансової стабільності банку. Мінфін висловлює надію, що запропонований план реструктуризації буде підтриманий іноземними кредиторами. При цьому даний план реструктуризації не торкнеться вкладників МБА”, – сказав міністр фінансів Самір Шаріфов, слова якого наводяться в прес-релізі.
“План реструктуризації спрямований на посилення фінансового стану та ліквідності МБА. Банк відіграє важливу роль у процесі соціальних виплат населенню, надання банківських послуг та кредитування підприємців. Тому ми позитивно оцінюємо дії Мінфіну, спрямовані на стабілізацію ситуації в банку. Вважаю, що ці кроки мають важливе значення не тільки для МБА, але і для всього банківського сектору Азербайджану”, – зазначив голова ради директорів Палати з нагляду за фінансовими ринками Руфат Асланли.
За оцінками МБА, дані заходи дозволять підвищити ринкову вартість банку перед приватизацією.
При цьому банк не вказує поточний розмір зовнішніх зобов’язань. В обігу перебувають облігації банку з погашенням в 2019 році.
Президент Азербайджану Ільхам Алієв підписав 15 липня 2015 року указ про заходи з відновлення фінансової позиції МБА для підготовки банку до приватизації. З цією метою проблемні активи банку були передані ЗАТ “Аграркредит”.
За оцінками Міжнародного валютного фонду, кінцевою метою заходів з оздоровлення МБА є приватизація банку протягом п’яти років. У свою чергу, Р.Асланли раніше заявляв, що МБА в першому півріччі 2017 року буде готовий до приватизації.
МБА створений в 1992 році, є найбільшим банком Азербайджану. Частка Мінфіну Азербайджану в капіталі банку становить 76,73%. Фінансовий стан банку погіршився через різке зниження курсу маната. Банк завершив минулий рік зі збитками.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас