Росіяни затягли паски: витрати впали до мінімуму за 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни затягли паски: витрати впали до мінімуму за 5 років

Світ
1216
Зафіксоване в березні після провалу в лютому збільшення реальних витрат жителів Росії виявилося недовговічним, і вже в квітні росіяни повернулися в режим економії, повідомляє дослідницький холдинг «Ромир».
За підрахунками його експертів, з урахуванням інфляції повсякденні витрати росіян скоротилися порівняно з квітнем попереднього року відразу на 9%, а за вирахуванням інфляції — на 4,9%.
За даними «Ромиру», очищені від інфляції витрати росіян у квітні виявилися найнижчими за останні п’ять років. При цьому порівняно з відносно «щедрим» на витрати березнем очищені від інфляції витрати росіян впали відразу на 6,5%, що стало новим абсолютним рекордом. «Традиційно у квітні спостерігається деяке зниження споживчої активності — святкові місяці пройшли, у квітні зазвичай проходить Великий піст. Проте такого зниження витрат відносно попереднього місяця не фіксувалося ніколи в попередні роки. Навіть у кризовому 2015 році падіння повсякденних витрат склало -5,8%, що все ж нижче скорочення витрат у квітні поточного року», — йдеться в повідомленні «Ромиру».
У квітні частка витрат росіян на купівлю продуктів зросла до 57%, що, на думку експертів, свідчить про економію на непродовольчих товарах. Крім того, росіяни взагалі стали рідше ходити в магазин. У «Ромирі» особливо відзначають, що прагнення до скорочення витрат зафіксовано у всіх дохідних групах. Проте найактивніше скорочували у квітні свої витрати люди з невеликими доходами.
За підрахунками експертів, їхні повсякденні витрати в квітні впали в порівнянні з березнем поточного року і квітнем 2016-го відразу на 11,7%. Водночас представники середнього класу скоротили витрати в місячному численні на 7,5%, а в річному — на 4,5%, а люди з високими доходами — на 6,6% і 2,5% відповідно.
На початку квітня глава уряду Росії Дмитро Медведєв своєю постановою зменшив середній розмір прожиткового мінімуму на 198 руб., визначивши його в 9​691 руб. В кінці грудня 2016 року віце-прем’єр Ольга Голодець заявила, що на офіційно встановлений у Росії мінімум прожити «практично неможливо». Але навіть зарплату, що дорівнює прожитковому мінімуму, в Росії отримують далеко не всі. У березні 2017 року Голодець оцінила кількість росіян, які отримують зарплату на рівні мінімального розміру оплати праці (МРОП, зараз це 7,5 тис. руб., з 1 липня 2017 року збільшиться до 7,8 тис. руб.) майже в 5 млн осіб.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас