Кістіон повідомив, де в Україні зберігатимуть ядерні відходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кістіон повідомив, де в Україні зберігатимуть ядерні відходи

Енергетика
818
В Україні будується кілька сховищ для відпрацьованого палива атомних електростанцій. Загалом їх буде чотири: два в Київській області, інші – при Запорізькій та Хмельницькій АЕС. Про це в ефірі ZIK заявив віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.
“Сьогодні в Україні будується кілька сховищ для відпрацьованого палива атомних електростанцій. Зокрема, одне з таких сховищ буде створено при Запорізькій АЕС. Ще одне сховище будується в “зоні відчуження”, тобто на території Чорнобильської електростанції. Більше того, саме це сховище має забезпечити зберігання ядерного палива, яке буде вилучено з енергоблоків Чорнобильської АЕС”, – зазначив Кістіон.
Всього в Україні побудують чотири нові сховища для відпрацьованого ядерного палива АЕС. “Таке сховище для відпрацьованого палива плануємо побудувати при Хмельницькій АЕС, і ще одне – в Київській області, поруч із зоною відчуження”, – додав Кістіон.
Політик також запевнив, що два енергосховища поблизу столиці не зашкодять здоров’ю киян і будуть повністю безпечними для їхнього життя. “Якщо дотримуватися всіх технологічних регламентів, то жити біля таких сховищ цілком безпечно”, – сказав віце-прем’єр-міністр України.
Кістіон також заявив, що 11 травня на засіданні уряду був створений спеціальний фонд, куди надходитимуть кошти від роботи АЕС, які в подальшому будуть направлені безпосередньо на будівництво всіх чотирьох сховищ відпрацьованого палива АЕС.
Україна витрачала близько 200 млн доларів на відправку та зберігання відпрацьованого ядерного палива в Росію.
З 2014 р. в Україні будується Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) на території Чорнобильської зони. Там відпрацьоване паливо повинно зберігатися в очікуванні переробки в Україні. Контракт на спорудження ЦСВЯП був підписаний з американською компанією Holtec International ще в 2005 р.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас