Держбанки завищують ставки, щоб залучити депозити українців - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанки завищують ставки, щоб залучити депозити українців - НБУ

Кредит&Депозит
1211
Українські державні банки неприродно завищують ставки, щоб залучити депозити українців.
Про це в інтерв’ю повідомив заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб.
“У нас народ довіряє держбанкам менше, ніж комерційним банкам, але все-таки розрив в 500 базисних пунктів між депозитною ставкою банку з іноземним капіталом і держбанку – це дивно. Держбанки навряд чи повинні задавати верхню частину діапазону ставок по депозитах”, – заявив Сологуб.
Наприклад, Райффайзен Банк Аваль зараз за річним гривневим вкладом пропонує клієнтам 10,3%, тоді як державний Ощадбанк – 15,5%.
Різниця ставок пояснюється тим, що держбанки не переслідують комерційні цілі.
“Держбанки приймають рішення трохи не так, як це робиться в комерційних банках. Все-таки орієнтації на отримання прибутку, як в комерційних банках, в державних установах ми не бачимо”, – каже заступник голови Нацбанку.
“Це один з елементів, який обмежує нормальне проведення монетарної трансмісії. Нам би хотілося, щоб держбанки активніше працювали зі своєю вільною ліквідністю і процентними ставками”, – додав він.
Райффайзен Банк Аваль, утримуючи низькі ставки по депозитах, зміг в 2016 році заробити рекордний прибуток – 3,82 млрд гривень. Ощадбанк виявився на 6-му місці з прибутком 468,2 млн гривень.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас