"Моя місія завершена": Гонтарева написала прощальне послання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Моя місія завершена": Гонтарева написала прощальне послання

Казна та Політика
3514
Сьогодні, 10 травня, у Валерії Гонтаревої останній робочий день на посаді голови Національного банку України. Відзавтра вона йде в тривалу відпустку, поки її не звільнить Верховна Рада. Виконувати обов’язки голови НБУ з 11 травня буде перший заступник Гонтаревої Яків Смолій.
«Сьогодні мій останній робочий день в Національному банку, тому я хочу попрощатися і подякувати всім, хто підтримував на цьому важкому шляху реформування фінансової та банківської системи нашої країни. Багатьох людей, яким я вдячна, я ніколи не бачила: можу тільки здогадуватися, хто в кінці 2014 запустив проект Save Gontareva, під яким з’явилося понад 1000 лайків в море загальної ненависті. Я так і не дізналася ім’я людини, яка в розпал війни і фізичного знищення нашої промисловості на сході країни написала: «Гонтарева винна у падінні гривні не більше, ніж стюардеса в катастрофі літака», – написала Гонтарева в колонці для «Нового времени».
Гонтарева заявила, що зміна голови НБУ не політичне рішення, а її особистий вибір. «Вперше в історії Нацбанку це рішення не стосується політики. І це ще раз доводить, що країна змінилася на користь справжніх демократичних цінностей. Три роки я постійно боролася за справжню незалежність Національного банку», – написала вона.
Гонтарева також згадала, якою була банківська система, коли вона прийшла на посаду голови НБУ, і як змінилася за цей час. «Ми в одну мить втратили на Донбасі і 15% нашого ВВП, і 30% валютних надходжень. У нас зупинилися підприємства, а інфраструктура була повністю зруйнована. Платіжний баланс країни просто “розірвало на шматки”, і курс валюти, який є дзеркалом платіжного балансу, відреагував на це відповідно. Вже не кажу про хронічні, несумісні з життям дисбаланси у всіх секторах вітчизняної економіки та банківської системи, які накопичилися за двадцять років імітації реальних реформ. Це і порожній казначейський рахунок уряду, і стомільярдна діра в НАК “Нафтогаз”, і величезна кількість смертельно хворих банків», – написала Гонтарева.
За її словами, тільки завдяки міжнародній спільноті, завдяки МВФ, Світовому банку, ЄБРР, Європейському Союзу та американському уряду ми змогли вижити і стабілізувати макроекономічну ситуацію в країні. Гонтарева заявила, що виконала всі завдання, які поставила перед собою.
“Моя місія завершена – всі завдання, які я поставила перед собою, виконано. Країна перейшла на гнучкий валютний курс і почала нову монетарну політику інфляційного таргетування. Ми очистили банківську систему від неплатоспроможних банків і посилили її стійкість. Більш того, повністю трансформували Національний банк у потужний модерний інститут, перебудувавши всі внутрішні процеси”, – заявила вона.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас